Anevrizmanın beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir balonlaşma olduğunu ifade eden İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alaattin Yurt, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Bu balonlaşan yapının normal damara göre daha dayanaksız ve bazı koşullar altında yırtılıp beyin içine kanamaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabildiğini kaydeden Yurt, “Anevrizmalar doğuştan damarın gelişme bozukluğuna bağlı olabileceği gibi yüksek tansiyon, damar sertliği, damarın iltihaplanması veya kafa travması sonrası da gelişebilir. Anevrizmalar çoğunlukla beynin tabanında yerleşir ve buradaki beyin-omurilik sıvısı içinde kanamaya neden olurlar. Anevrizmaların yıllık kanama riski yaklaşık %1’dir. Anevrizma her yaş grubunda görülebilir ancak 25 ve yukarı yaşlarda sıklık giderek artmaktadır. Yaygınlığı en sık olarak 50-60 yaş arasındadır ve kadınlarda daha sıktır” şeklinde konuştu.
#1AKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması gerektiğini söyledi.İşte Tülüce’nin hayat kurtaran tavsiyeleri:
#1Kalp hastalığı, günümüzde ölümün başta gelen nedenlerinden biridir. Kalp hastalığının en sık nedeni ise kalp damar hastalığıdır. Günümüzde 20 yaşından büyük kişilerin yüzde 6,7’sinde kalp damar hastalığı var ve yaş aralığının ne kadar genç olduğu düşünüldüğünde bu oran oldukça korkutucu. Öyle ki, 65 yaş altındaki 10 kişiden 2’si kalp damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmekte. Özellikle şeker hastalığı, obezite, kolesterol yüksekliği, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı damar yapısını bozmakta ve damarların tıkanmasına ve sertleşmesine yol açmakta. Kalbin beslenmesini sağlayan damarlar tıkandığında ise kalp krizine varana kadar ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
#KTOTromboz, bir kan damarının kan pıhtısı nedeni ile tıkanması demektir. Pıhtı genellikle diz altında, baldır kaslarındaki toplardamarda başlar. Bu sorun, genellikle yukarıya doğru, kaşık ve uyluk toplar damarlarına ve hatta karın içinde yer alan ana toplar damara yani Vena Cava İnferior'a zaman içinde ulaşabilir. Trombüs nedir sizler için derledik.
Gittiği hastanelerde ‘panik atak’ teşhisi konulan genç kızın gerçekten kalp krizi geçirdiği anlaşıldı. Kardiyoloji uzmanı Dr. Turgay Burucu, uyardı: “Gençlerin, genç oldukları için kalp damar hastalıkları düşünülmüyor. geç tanı konulunca kötü sonuçlara neden oluyor.”
#Kalp Krizi