İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin’in bir bölümü de dahil ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’nın kontrolündeki, daha doğrusu işgal bölgesindeki Almanya’nın batısında, 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle Batı Almanya olarak tanınan Almanya Federal Cumhuriyeti kuruldu.
#AlmanyaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları ardından 1917 Ekim Devrimi ile iktidara gelen Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1922 yılında kurulan SSCB, Soğuk Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin karşısında önemli bir güç konumunda idi. SSCB, Petrograd'daki geçici hükûmetin Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını korudu. Peki, SSCB ne demek, açılımı nedir? SSCB ne zaman dağıldı? İşte SSCB haritası ve tarihi
#SSCBTarihte önemli olan birçok devlet vardır. Özellikle yakın tarihte olan SSCB en çok araştırılan devletler arasındadır. SSCB tarihi sürekli olarak araştırılmaktadır. Son günlerde SSCB'ye bağlı olan devletler merak edilerek araştırmalar yapılmıştır. Peki SSCB nedir? Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ne zaman yıkıldı? SSCB tarihi nedir? İşte SSCB ile ilgili bütün bilgiler.
#Sscb Nedir?Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46’ncı Başkanı Joe Biden, Florida eyaletini vuran Milton Kasırgası nedeniyle iptal ettiği 10-12 Ekim’deki 3 günlük Almanya resmi ziyaretini bu hafta gerçekleştirdi. Ama bu, geçen hafta planlanandan daha kısa bir ziyaret oldu. Biden’ın bu ziyareti 24 saat bile sürmedi.
#Joe BidenAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan, Berlin’i Berlin’den, Berlinlileri Berlinlilerden ayıran, Batıların ‘Utanç Duvarı’, Doğuluların ‘Faşizme geçit yok duvarı’ olarak niteledikleri ‘Berlin Duvarı’nın çökmesinin ve Batı Almanya olarak bilinen Almanya Federal Cumhuriyeti (BRD) ile Doğu Almanya olarak tanınan Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin (DDR) 3 Ekim 1990’da Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında birleşmesinin yolunu açan ‘Kansız Devrim’in başlangıcı niteliğindeki 9 Ekim 1989’da Leipzig’de düzenlenen dev protesto gösterisinin 35’inci yıldönümü ülkenin çeşitli kesimlerinde coşkuyla kutlandı. Tabii Leipzig’de de...
#ALMANYAABD’de Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan 10 kişi ile farklı istihbarat teşkilatları adına casusluk yaptığı belirlenen 4 Rus vatandaşının Batılı ülkeler ile değişimi Rusya'da bugüne kadar yapılan en büyük takas oldu.
#RUSYARusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) parlamentosunun, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak egemenliğini ilan ettiği 'Rusya Günü' dün İstanbul'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Resepsiyonda konuşan Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, "Türkiye'nin, kolektif Batı'nın benzeri görülmemiş baskıları karşısında ikili ilişkilerimizin tüm potansiyelini gerçekleştirmeyi amaçlayan dengeli ve ulusal odaklı politikasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
#RusyaAdolf Hitler liderliğindeki Naziler olarak bilinen ‘Nasyonal Sosyalistler’in 1 Eylül 1939 tarihinde komşu ülke Polonya’yı istila etmesiyle başlattıkları İkinci Dünya Savaşı’nda 6 milyonu Yahudi kökenli, 27 milyona yakını Sovyet vatandaşı olmak üzere birçok ülkede 65-70 milyon kişi yaşamını kaybetti. ‘Kızıl Ordu’ olarak bilinen Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle 30 Nisan 1945’te Nazilerin lideri Adolf Hitler ile bir gün önce evlendikleri eşi Eva Braun, sonlarının geldiğini anlayınca, Berlin’de gizlendikleri sığınakta intihar etti.
#AVRUPADAN HABERUzaya nasıl gidilir? sorusu, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın fırlatma törenine saatler kala gündeme gelen konulardan oldu. İnsanlı ve insansız yolculuklar ile ticari yolculuklar olmak üzere ikiye ayrılan uzay yolculuğu genellikle uzay aracını taşıyan roketlerin yeryüzünde ateşlenmesi ile başlıyor. Tarihi geçmişi 1961 yılına dayanan uzay yolculuğu Vostok Programı adıyla SSCB'den roketle kapsülün içindeki Rus kozmonot Yuri Gagarin'in tur atmasıyla başladı. Peki, Uzaya kaç günde gidilir, nasıl geri dönülür? Uzaya gitmek ne kadar sürer? İşte, uzay yolculuğunun tarihi geçmişi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Uzaya Nasıl GidilirBüyükelçi ve kariyer diplomat Murat Ersavcı ve ‘hariciyeci eşi’ sefire Zeynep Ersavcı birlikte yazdıkları ‘İki Yarı Bir Bütün/Diplomasi ve Yaşam’da 50 yıllık diplomasi yolculuklarında zorlu hariciye koridorlarında nasıl birlikte yürüyebildiklerini ve iki yarının bir bütüne nasıl dönüştüğünü okuyucuya sunuyor.
#Murat ErsavcıAZERBAYCAN Türkleri 33’üncü yılında 20 Ocak 1990’da Sovyet ordusunun Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayrımı yapmadan katlettiği kurbanlarını anıyor... Aradan geçen yıllara rağmen acısı tazeliğini koruyan ve tarihe “Kanlı Ocak” adıyla geçen katliam, 70 yıl süren Sovyet esaretinden sonra Azerbaycan’ın bağımsızlığının kazanılmasında önemli dönüm noktası oldu. “Hüzün Günü” olarak bilinen 20 Ocak katliamını 33’üncü yılında Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Hürriyet’e anlattı:
#AzerbaycanRusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle beş aya yakındır sürerken Kremlin yetkililerinden ilginç bir öneri geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘başkan’ denmesini çok Batılı bulan siyasetçiler daha ‘Rus’ bir isim teklifi yaptılar…
#RUSYAHürriyet Seyahat gezginlerimizden Serda Büyükkoyuncu, ‘Antik Yunan Mitolojisi: Tanrıların Aşk Hayatı’ adlı ilk kitabının heyecanını yaşıyor. Lisansta bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansta istatistik okuyan ve on parmağında on marifet olan gezgin yazarımızla kitabını konuşmak için buluştuk. Bize ‘bu kadar meraklı nasıl olunur’u anlattı.
#HeraklesKültür ve Turizm Bakanlığı, 1932 ile 1988 yılları arasındaki Film Denetleme Kurulları’nın aldığı sansür kararlarını kitaplaştırdı. Depolarda kilit altındaki 500 bin sayfadan oluşan 96 defter, 26 bin 273 sansür kararı incelenerek hazırlanan ‘Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi’nde 500 filme ait tartışmalar var. ‘Acı Ekmek’ filmi için İçişleri Bakanlığı’na başrol oyuncusu Bülent Ersoy’un “kadın mı erkek mi?” olduğu da sorulmuş.
#ArşivNATO'nun 5'inci maddesi, Rusya ile Ukrayna arasında süren çatışmaları ile gündemde yer aldı. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi daha önce NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Bu maddeye göre Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinden birine yönelik savaş tehdidi gelmesinin, tüm pakt üyesi ülkelere gelmiş sayılması anlamına geliyor. Peki, NATO ne demek? NATO 5. madde ve 4. madde nedir? İşte, ayrıntılar.
#NATO 5. MaddeRus ordusunun doğu Ukrayna'ya yönelik operasyonun karşısında Batı'dan gelen ağır yaptırım tehditlerinin etkisiyle Rus rublesi değer kaybetti. ABD Doları karşısında 89,85 seviyesine kadar gerileyen Rus Rublesi, dün 87,40-87,60 seviyelerine kadar düşmüştü. Peki Rus rublesi bugün ne kadar oldu?
#RubleRusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde "askeri bir operasyonun" başladığını duyurdu. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildiriliyor. Ülkemizin kuzeyinde yer alan bu coğrafyada tüm bu gelişmeler olurken, gelişmeleri yakından takip eden pek çok kişi de Ukrayna'ın tarihini merak ediyor. Peki, Ukrayna ne zaman bağımsız oldu?
#UkraynaRusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz ile birlikte yeniden gündeme gelen Donbas haritadaki konumu merak konusu oldu. Luhansk, Donetsk şehirlerinin yer aldığı Donbas'a yönelik harekat resmen başladı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sıcak gündemin ardından Donbas nerede, hangi ükede araştırmaları hız kazandı. İşte Donbas'ın haritadaki konumu ve önemi...
#DonbasCumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna krizinde hassasiyet içinde davranılacağını ve zamanlamaya dikkat ederek adımların atılacağını söyledi. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile iyi ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ”İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil” diye konuştu.
#Rusya