“Çok meşgulüm, yorgunum, vaktim yok, spor salonuna gidemiyorum” gibi türlü bahanelerle spor yapmıyor, özellikle havaların soğuduğu kış aylarında oldukça hareketsiz günler geçiriyoruz. Yine de her şeye rağmen spora vakit ayıran, bunu çok ciddiye alan ve hayatını spora göre düzenleyen pek çok insan var. İşte onlar için yapılan spor kadar ne yedikleri ve ne zaman yedikleri de oldukça önemli.
#BeslenmeFormda kalmanın anahtarının düzenli, dengeli beslenme ve egzersiz yapmaktan geçtiğini biliyorsunuz. Fakat tükettiklerinize dikkat ederek egzersiz performansınızı arttırabileceğinizi ve hedeflerinize daha kısa sürede ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?
#EgzersizKimi kilo vermek için başlıyor spora; kimi sağlığı, kimi de özel merakı dolayısıyla. Ancak faydası olduğu kadar, bilinçsiz yapıldığında yaralanmaların da işten bile olmadığı bir uğraş spor. Ortopedi ve Travmatoloji, Spor Yaralanmaları, Ayak Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Uzun, yaralanmalara maruz kalmamak için uyulması gereken 8 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Doğru Spor YapınBu hafta itibariyle baharın geldiğine şüphe kalmadı! Bilin bakalım yakında ne olacak? Yaz gelecek! Ve siz yine kilolarınızdan kurtulmamışsanız, sahilde sere serpe güneşlenenlere, incecik kıyafetleriyle salınanlara gıptayla bakacaksınız. Peki sizin onlardan ne farkınız var? Evet, birkaç kilo farkınız var. Öncelikle ben bir türlü kilo veremiyorum diye kendinize üzülmeyi bırakın. Neden kilo veremediğinizin 7 sebebini sizin için sıraladık ve artık bir bahaneniz kalmadı... Hala vaktiniz varken kurtulun fazlalıklarınızdan!
#Kilo Verememenizin 7 SebebiSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzParis’te geçen ay düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan sekiz madalyayla döndük. Bunların üçünü kadın boksörlerimiz kazandı. Müsabakalar sırasında bizi gururlandıran ve gençlerimize örnek olan Buse Naz Çakıroğlu (gümüş), Hatice Akbaş (gümüş), Esra Yıldız Kahraman (bronz) ve Tokyo Olimpiyatları’nda (2021) altın madalya alarak bize müthiş duygular yaşatan Busenaz Sürmeneli ile konuştuk. Sürmeneli’nin genç kızlara bir de mesajı var: “İlla madalya almak zorunda değilsiniz kızlar, spor insanın kendisiyle mücadelesi aslında.”
#OlimpiyatSon yıllarda hastalanmadan önce hastalıklara karşı önlem almanın giderek önem kazanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Wellbeing uygulamaları adı verilen bu yöntemlerle kişiler artık hasta olmadan bazı hastalıklara karşı daha dirençli olabiliyor, sağlıklı, mutlu ve ağrısız bir hayat sürebiliyor” dedi. 1996 yılında uzmanlık eğitimini tamamladığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Cerrahi hayatımın ilk 18 yılı organ nakli ile geçti. Bu tabii hem çok yorucu, hem çok yoğun, hem de vicdanen çok huzur verici ve rahatlatıcı bir işti. 18 yıl sonra biraz da yaş dolayısıyla yön değiştirmem gerekti. 2013 yılında İzmir'e geri döndüm ve obezite cerrahisi yapmaya başladım. Obezite cerrahisi yaptıkça post bariatrik estetik cerrahi işlemlere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Dolayısıyla 4 yıl önce Bayraklı’da 500 metrekarelik bir alan içinde ortak muayenehane olarak çalıştığımız bir kliniğimiz oldu. Burada diş hekimi, estetik ve plastik cerrahi uzmanı ve benimle beraber bir genel cerrahi uzmanı arkadaşımız daha var. Ayrıca bir sağlık turizmi ruhsatı olan firmamız var. Bu ortak klinikte her şeyi kendimiz yapıp hastalarımızın ameliyatlarını ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
#1Tanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriYapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâTeniste ülkemizi başarıyla temsil eden Zeynep Sönmez, Kadınlar Tenis Birliği (WTA) tarafından düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta Spor Arena'ya açıklamalar yaptı. Hedefleri doğrultusunda çalışmalarına sıkı bir şekilde devam ettiğini söyleyen 21 yaşındaki tenisçi, Grand Slam kazanmak istediğini kaydederken önemli bir başarı elde ettiği Avustralya Açık öncesi geçirdiği talihsiz sakatlığı ve bu süreçte yaşadıklarını anlattı.
#TenisOBEZİTE tüm dünyada salgın gibi yayılıyor. Hem ülkemizde hem de dünyada kontrolsüz bir şekilde artarak tüm insanlığı etkileyen obezite sadece erişkin kadın ve erkeklerde değil, ne yazık ki çocuklarda bile çok erken yaşlarda görülebiliyor. Özel Medifema Hastanesi Diyetısyeni Bilge Nur Yörük, bu konudaki cerrahi operasyonlara yönelik görüşlerini aktardı.
#1