Son yıllarda tüp bebek denemelerinde en fazla merak edilen konu, kullanılan spermin kuyruğunun olup olmadığıdır. Çünkü kuyruk, bir sperm hücresinin olgunlaştığının en belirgin gözle görülür kanıtıdır. Oysa mikroskop altında kuyruğunun varlığını seçemediğimiz ve spermatid olarak adlandırdığımız hücrelerle de gebelik sağlanabilmekte.
#SpermTestislerde sperm hücresinin hiç gelişmediği azoospermi olgularının tedavisinde gelinen son aşama, henüz kuyruk oluşumu başlamamış ama belli bir olgunluk aşamasına erişmiş spermatid dediğimiz erken evre sperm serisi hücrelerin tüp bebekte kullanılmasıdır.
#KısırlıkKısırlık sorununun toplumda erkek ve kadında eşit oranda görüldüğünü söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl Yetim, “Sperm hareketlerini hızlandıran besinlerden nar ve domates kısırlık riskini azaltır. Araştırmalar düzensiz beslenen erkeklerde kısırlık riskinin fazla olduğunu göstermiştir.” dedi.
#Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağcıl YetimROSI tekniği, yumurta hücresini dölleyebilecek nitelikte olgun spermin bulunamaması durumunda da bireyleri bebek sahibi yapmak için geliştirilmiş önemli prosedürlerden biridir. Androlog Ürolog-Embriyolog Op. Dr. Burak Sivaslıoğlu; ROSI tekniği nedir, kimlere yapılır ve nasıl uygulanır gibi tüm soruları yanıtladı.
#Tüp BebekÖzellikle son dönemde, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ümit verici bir adım atıldı Rosi teknolojisiyle. İlk olarak Japonya’da temelleri atılan ve son bir yıldır ülkemizde de uygulanmaya başlayan ROSI’nin detaylarından elbette bahsedeceğiz. Ancak öncelikle, bu son teknolojinin kimler için, nasıl faydalı olacağından konuşmamız gerekiyor. İşte burada erkek kısırlığının sebeplerinden biri olan azospermi ön plana çıkıyor.
#HamilelikErkek infertilitesi (kısırlığı), giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu halini aldı. Son yıllarda yapılan çalışmalar, erkeklerin sahip oldukları spermlerin geçtiğimiz 50 yılda %50 oranında azaldığını gösteriyor. Bu durum da çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısında kayda değer bir artışa yol açıyor.
#Sperm Analizi