sperm hücreleri haberleri sayfasında sperm hücreleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 357 sperm hücreleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fertilizasyon olayının temelini oluşturan yumurta ve sperm hücrelerinin fizyonunun en baştan sona kadar olan bütün aşamalarında ve bu aşamaları düzenleyen uyarıcı faktörleri, proteinlerin ya da hücre-hücre etkileşimlerinin ne olduğu her daim dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Peki, Fertilizasyon nedir? Nerede ve ne zaman olur? Ferilizasyon aşamaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#FertilizasyonErkek tarafından bakınca baba olmak basit bir süreç olarak görülebilir. Her ilişki sonrasında sadece 2 hafta beklemek yeterli. Oysa bunun gerisinde spermin verdiği mücadele inanılması çok güç bir süreç. Çocuk sahibi olmada şansınız, bu sürecin de normal işlemesiyle ilişkilidir.
#SpermErkek infertilisinde en önemli problemlerden biri sperm DNA hasarıdır. Sperm DNA hasarının tespiti için ileri tetkikler uygulaması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, sperm DNA hasarının ne olduğunu, nasıl tespit edildiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#SpermAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoÜlkemizde doğum kontrolü yöntemlerinin kadınlar tarafından kullanılması gerektiği kanısı hâlâ çok yaygın olsa da erkeklerin de en az kadınlar kadar sorumlu olması gerekiyor. Erkeklerin geçici yöntemler dışında uygulayabilecekleri kalıcı doğum kontrol yöntemleri de var. Bunlardan biri de vazektomi. Biz de ünlü sanatçı Rafet El Roman’ın "Artık çocuğum olmayacak" açıklamasından sonra konuşulmaya başlanan vazektomi ameliyatı ile ilgili merak edilenleri Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu ile konuştuk.
#SağlıkErkekler gamet adı verilen milyonlarca sperm hücresi üretirler. Erkek üreme sisteminin temel fonksiyonu olan sperm üretimi, spermatogenez olarak adlandırılır ve genellikle erkekler ergenlik dönemine girdiği zaman başlar. Genetik anomalilerden, hormonlardaki sorunlardan, enfeksiyonlardan, testislere alınan travmalardan, toksinlere maruziyetten ve bazı tedavilerden etkilenebilen sperm üretim süreci oldukça hassas bir doğaya sahiptir. Sperm üretim döngüsünün sorunsuz ilerleyebilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve aynı zamanda düzenli ejakülasyon gerekir. Bu haftaki köşe yazımda “Sperm nasıl üretilir?” hakkında detayları aktaracağım ama öncesinde gelin, erkek üreme hücrelerini birlikte tanıyalım.
#SpermDoğal yolla çocuk olmasının birinci koşulu, yeterli sayıda hareketli sperm hücresinin kadında genital kanallara boşaltılabilmesidir. Spermler meni sıvısı içinde taşınırlar. O nedenle meni sıvısının miktarı ve kalitesi sağlıklı bir gebeliğin başarılmasında son derece önemlidir.
#Sperm Kalitesiİzmir'in Gaziemir ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Ceylan Ortayayla'yı (26) sokak ortasında bıçaklayarak öldüren Yunus Ortayayla (35), verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay'da bozulmasının ardından yeniden yargılandı. Mahkeme heyeti, cinayeti haksız tahrik etkisi altında işlediğine kanaat getirip Ortayayla'yı 24 yıl hapis cezasına çarptırdı.
#Kadın CinayetiKadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir durumdur. Bazı kadınlarda yoğun hissedilirken bazı kadınlarda hissedilmez. Adet döngüsü kadınlarda 21 ve 35 günde bir gerçekleşir ve tam ortasında da yumurtlama dönemi gerçekleşir. Kadınlarda yumurtlama döneminin nasıl anlaşılacağı ve nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Yumurtlama DönemiFertilizasyon olayının temelini oluşturan yumurta ve sperm hücrelerinin fizyonunun en baştan sona kadar olan bütün aşamalarında ve bu aşamaları düzenleyen uyarıcı faktörleri, proteinlerin ya da hücre-hücre etkileşimlerinin ne olduğu her daim dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Peki, Fertilizasyon nedir? Nerede ve ne zaman olur? Ferilizasyon aşamaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#FertilizasyonTüp bebek tedavileri genellikle adet dönemiyle başlayan tedavilerdir ve kişiye özel yaklaşım gerektirir. Kullanılan iğnelerin süresi ve hasta takipleriyle birlikte toplam tedavi 15-18 gün arasında sürmektedir. Tedavinin son aşaması olarak nitelendirdiğimiz embriyo transferi standart tedavilerimizde yumurta toplama işleminden birkaç gün sonra gerçekleştirilmektedir. Fakat endometrium kalınlığı yetersizse, polip tespit edildiyse, transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduysa ya da başarı şansını etkileyen faktörler gözlemleniyorsa embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir. Bu gibi durumlarda tedavi sürecinin zamanlamasında ve seyrinde farklılıklar yaşanabilir. Şehir dışında yaşayan hastalar için günlük gidiş-dönüşler ve ara kontrollerle tedaviler planlanabilir. Embriyo transferi sonrası bir günlük istirahatin ardından ise çiftler yaşadıkları şehre dönüş yapabilir.
#Tüp Bebek TedavisiDünyaca ünlü rapçi Drake’in, beraber olduğu kadın hamile kalmasın diye kondoma acı sos döktüğü iddiaları ile gündem olan sperm hırsızlığı sandığımızdan çok daha yaygın bir kavram. Ancak yaygınlığına karşın konu hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Sperm çalma konusunun hem hukuki hem de tıbbi boyutunu konunun uzmanları ile konuştuk...
#HırsızlıkKısırlık nedeniyle araştırılan erkekler için en endişe verici durum, şüphesiz ölü ya da canlı hiç sperm hücresinin çıkmadığı azoospermi olmasıdır. Her ne kadar bir kısmında tedavi ile doğal sperm çıkışı sağlanabilse de büyük kısmında tek umut testislerden ameliyatla elde edilebilecek spermlere kalmakta. MikroTESE ameliyatı ile böyle erkeklerin ancak üçte birinde olgun, kuyruklu sperm hücresi toplayabiliyoruz. Ancak son yıllarda, gelişen teknolojik olanaklar sayesinde testislerde hangi kademede sperm üretiminin bozulduğunu daha iyi anlar duruma geldik. Nitekim kendi çalışmalarımızdan elde ettiğimiz bulgular da bir kısım azoospermi olgusunda neden sperm çıkışının bozulduğu yönünde önemli bilgiler verdi.
#TESERadyoterapi olarak da bilinen ışın tedavisi, birçok kanser türünde etkin bir tedavi yöntemi olmuştur. Özellikle erkekte testis tümörlerinde ya da çocukluk çağında Hodgin lenfoma ya da lösemi (ALL) gibi kan hastalıklarında kalıcı bir iyileşme sağlayabilir. Işın tedavisinin bir diğer kullanım alanı da kemik iliği nakilleridir. Ayrıca vücudun diğer organlarında da kanser dokusunu küçültmek veya ameliyattan sonra kalan tümör artıklarını yok etmek için ışın tedavisinden faydalanılır. Ancak bu tedavilerin en riskli yanı, çocuk sahibi olma kapasitesi üzerindeki olumsuz etkileridir.
#Erkekte Işın TedavisiTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisErkeğin eşini gebe bırakabilmesinin birinci koşulu, çıkan meninin kadın genital sistemine ulaşabilmesidir. Bu şekilde meni sıvısı içindeki sperm hücreleri de yumurtaya erişerek döllenmeyi gerçekleştirebilecektir. Oysa bazı erkeklerde dışarı hiç meni çıkışı görülmez. Böyle durumlara aspermi demekteyiz.
#AspermiTeknolojideki hızlı gelişmelerin beraberinde günlük yaşantımıza nasıl kolaylık getirdiği hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Artık cep telefonu ve bilgisayar bulunmayan bir yaşam tarzını hayal edemez duruma geldik. Ancak ne yazık ki hayatımızın bir parçası haline gelen bütün bu cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini gözden kaçırıyoruz. Hangi çeşit olursa olsun, elektronik devrelere sahip her araç enerji kaynağı olarak elektriği kullanır. Elektriğin bulunduğu yerde de elektromanyetik dalga var demektir. İşte, ister cep telefonu olsun ister bilgisayar, hepsinin çalışma mekanizması yaydıkları elektromanyetik dalgalara dayanır.
#KısırlıkMayoz bölünme yalnızca eşey ana hücrelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölünme çeşidi eşey ana hücrelerinin oluşumunu sağlar. Mayoz bölünmenin en önemli özelliği gametleri meydana getirirken kromozom sayılarının yarıya inmesini sağlamaktır. Üreme hücresi nedir ve nasıl oluşur? Üreme hücresi kaç kromozom ve mitoz ya da mayoz geçirir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Üreme HücresiKadın ve erkekler için çocuk sahibi olabilmek amacıyla cinsel ilişkide sperm hücresinin kalitesi, sayısı, özellikleri önem arz etmektedir. Hatta bazı çiftler sperm hücrelerinin ölü olmasından dolayı çocuk sahibi olamamaktadır. Elbette ki bu durumda kadının yumurtalıklarının da sağlıklı olmasının önemi vardır. Fakat sperm hücreleri tamamıyla erkekle ilgilidir. Sperm hücresi nedir ve özellikleri nelerdir, sperm hücresi kaç kromozomdur, nasıl oluşur ve kaç gün yaşar detayları ile derledik.
#SpermÇocukluk çağı hastalığı olarak bilinen kabakulak, ergenlerde kısırlık nedeni olabilir. Kısırlık nedenleri arasında %5 gibi önemli bir yeri vardır. Kabakulak hastalığından korunmanın en etkin yolu, doğumu takiben yapılan karma aşıdır. Aşılanmamış çocuklar ileri yaşlarda bu hastalığa yakalanma riski ile karşı karşıya kalır. Kabakulak virüsünün en büyük özelliği, testislerde de yerleşmesi ve sperm üretimini bozacak derecede hasara neden olmasıdır.
#KabakulakÇoğu bilimsel araştırma, son yıllarda sperm kalitesinde gittikçe artan bir bozulmadan bahsetmekte. Burada da çevresel faktörlerin payının ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle elektromanyetik dalgalar, sigara, hava kirliliği, tarım ilaçları ya da pestisitlerle uzun süreli temas gibi çok sayıda etkenin, çocuk sahibi olma şansını düşürdüğü, ya da daha geç gebe kalınmasına yol açtığı gösterildi. Bahsettiğimiz bu faktörler temelde spermin genetik malzemesini bozarak döllenme kapasitesini azaltmakta ya da gebeliğin sağlıklı biçimde sürdürülebilmesini engellemekte. Spermin genetik yapısındaki bozulma DNA hasarı olarak bilinir. Sperm hücreleri testiste olgunlaşıp yumurtaya doğru yolculuğuna başladığında çok hassas bir süreç geçirir. İşte tam bu sırada yukarıda bahsettiğimiz etkenler ortaya çıkarsa, DNA hasarı gelişir. Böyle bir spermin yumurtayı dölleme gücü önemli derecede azalmıştır.
#DNA HasarıTestislerde sperm hücresinin hiç gelişmediği azoospermi olgularının tedavisinde gelinen son aşama, henüz kuyruk oluşumu başlamamış ama belli bir olgunluk aşamasına erişmiş spermatid dediğimiz erken evre sperm serisi hücrelerin tüp bebekte kullanılmasıdır.
#KısırlıkSperm tahlil sonucuna bakıldığında en sıkıntılı tanı hiç kuşkusuz azoospermi olduğunun anlaşılmasıdır. Bunun anlamı, ölü ya da canlı hiç olgun sperm hücresi çıkmıyor demektir. Şayet sperm yoksa doğal yolla çocuk olması da beklenmez. Yaklaşık tüm erkek nüfusunun %1’inde bulunur.
#Mikrotese AmeliyatıSpermiogram olarak bilinen sperm testi, meni içinde bulunan sağlıklı olan spermlerin miktarını ve ne kadar kaliteli olduğunu ölçmek amacı ile yapılan bir test olarak bilinir ve bu şekilde kullanılır. Erkeklerin boşalma esnasında meydana gelen meni içinde sperm hücreleri bu test yardımı ile analiz edilir ve erkeğin üreme potansiyeli tespit edilmiş olur. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin bir yıl boyunca belirli aralıklarla ve düzenli bir şekilde korunmasız ilişkiye girmesine rağmen gebelik meydana gelmediyse bu test devreye girer. Bunun sonucunda ise üreme için gereken sağlıklı ve hareketli sperm hücresinin miktarı tespit edilir. Motilite de bu şekilde belirlenmiş olur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Motilite Nedir Nasıl Yapılır?Erkek tarafından bakınca baba olmak basit bir süreç olarak görülebilir. Her ilişki sonrasında sadece 2 hafta beklemek yeterli. Oysa bunun gerisinde spermin verdiği mücadele inanılması çok güç bir süreç. Çocuk sahibi olmada şansınız, bu sürecin de normal işlemesiyle ilişkilidir.
#SpermAzospermi yani tahlillerde ölü ya da canlı sperm hücresi çıkmaması, toplumda her 100 erkekten birinde rastlanabilen bir durumdur. Baba olmaya niyetlenmiş ama bunu başaramamış erkeklerin ise yüzde 10-15’inde görülür. Bunların şanslı bir bölümü uygun tedavi ile doğal yolla sperm çıkışına kavuşsalar da büyük kısmı mikroTESE ameliyatı ile testislerde sperm aranmasına aday kalmaktadır.
#Azoospermik