Bilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuCovid-19 geçiren kişilerde bir süre sonra “ruhsal çökkünlük/depresyon, sisli beyin, bellek zayıflığı hatta felce kadar” ulaşabilen “psikolojik ve nörolojik sorunların” ortaya çıkabileceğini gösteren ilk işaretler, geçtiğimiz yıl tam da bu aylarda tartışılmaya başlanmıştı.
#KoronavirüsSindirim sisteminde oluşan sorunlarla ilgilenen bir bilim dalı olan gastroenteroloji, ülser, gastrit, hemoroid (basur) gibi hastalıklara çözüm aramaktadır. Gastroenterolojik hastalıklar olarak adlandırılan kabızlık, ishal gibi şikayetlerle karşılaşan kişilerde, teşhis amacıyla farklı tiplerde endoskoplar kullanılır. Peki gastroenteroloji nedir, neye bakar? Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır? İşte, gastroenteroloji bilim dalıyla ilgili merak edilenler...
#GastroenterolojiLif içeriği yönünden zengin olan bamya, bol miktarda A, B ve C vitaminlerini de barındırıyor. Her ne kadar sofralarda her zaman yer almasa da oldukça yararlı bir besin. Peki bamyanın faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli?
#BamyaTıbbi terminolojideki ismiyle irritabl bağırsak sendromu, huzursuz bağırsak ya da hassas bağırsak sendromu olarak da bilinmektedir. IBS adı üstünde bir hastalığı değil sendromu ifade etmektedir ve altta yatan bir hastalık olmaksızın karın ağrısıyla seyreden bağırsak alışkanlıklarında; bağırsak şeklinde formunda ve sıklığında değişikliklerle karakterizedir.
#BağırsakSon dönemde birçok insanın beslenme, yaşam, uyku alışkanlıklarının değiştiği biliniyor. Bu durumdan özellikle ikinci beynimiz olarak nitelendirilen bağırsaklarımız olumsuz etkilendi. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin vücut direncini yükseltmede de etkili olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Meltem ErgünGastroenteroloji halkın son yıllarda çok sıklıkla karşılaştığı ve tam olarak ne demek olduğu pek bilinmeyen tıp dallarından biridir. İnternet üzerinde de gastroenteroloji nedir, gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar gibi birçok arama yapıldığı görülüyor. Bir tıp bölümü olan gastroenteroloji ile ilgili tüm soruların cevapları ve gastroenteroloji ile ilgili tüm bilgiler detayları ile yazımızda yer alıyor.
#Gastroenterolog Nedir?Ozon terapi, son günlerde dünya genelinde endişe yaratan korona virüs ve mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede doğal destekleyici bir tedavi yöntemi. Ozonun anti mikrobik etkisi olduğunu belirten Dr. Mustafa Kemal Ataönder, bağışıklık sistemini güçlendiren ozon terapinin tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü başta olmak üzere hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.
#KoronavirüsMagnezyum, elektro manyetik çalışma prensibine sahip olan bütün doku ve dokuların birleşmesiyle oluşan organlarda hayati fonksiyonlar açısından en kıymetli elementlerden biridir. İnsan vücudunda kalp damar sisteminden çizgili ve düz kasa, beyin-hafıza fonksiyonlarından, istemli ve istemsiz çalışan sinir hücrelerine kadar birçok sistemin olmazsa olmaz iyonudur.
#MagnezyumBedenin en gizemli organlarından biri olan beyin, kompleks yapısı, karmaşık işleyişi ve üzerimizdeki etkisiyle hala sırlarla dolu bir bilmece gibi. Ancak en az beyin kadar etkili olan ve karar alma süreçlerinden duygusal durumumuza kadar belirleyici bir rol üstlenen başka bir organ daha var; bağırsaklar… Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların, duygularımız üzerindeki etkilerini anlattı.
#Bağırsak SendromuBedenin en gizemli organlarından biri olan beyin, kompleks yapısı, karmaşık işleyişi ve üzerimizdeki etkisiyle hala sırlarla dolu bir bilmece gibi… Ancak en az beyin kadar etkili olan ve karar alma süreçlerinden duygusal durumumuza kadar belirleyici bir rol üstlenen başka bir organ daha var; bağırsaklar… Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların, duygularımız üzerindeki etkilerini anlatıyor.
#Bağırsakİrritabl bağırsak sendromu veya huzursuz bağırsak sendromu ya da halk arasında bilinen adıyla spastik kolon, toplumda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Toplumda %15 sıklığında görülür ve bu da çok büyük bir popülasyonu etkilediğini gösterir.
#Tarkan KarakanOsteopati kelimesi yunanca “Osteon ‘(kemik)’ ve ‘pathos’ dan (acı çekmek) gelir. Bu yüzden tam olarak Türkçe karşılığı kemik ağrısı çekmektir. En az 5 yıl eğitim almış doktor ve fizyoterapistler tarafından da uygulanan ve Osteopat adı verilen bu sağlık çalışanları, vücuttaki her türlü fonksiyon bozukluklarını tespit ederek hastanın iyileşmesini sağlar. Yani semptomu değil sebebi tedavi ederler.
#Osteopati NedirDiyelim ki bir gece karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma ile uyanıp soluğu acil serviste aldınız. Muayene, tahlil ve tetkik derken “teşhis” belli oldu: Taşlı kolesistit! Açıklaması şu: Safra kesesinde taşları olan birisiniz, taşlar nedeniyle safra kesenizde iltihaplanma oluşmuş!
#Osman Müftüoğlu