Paylaş
Gün geçtikçe yiyecek ve içecek içeriklerindeki miktarı azalması, magnezyum eksikliğinin birincil nedenidir. Toprakta ve mineralli sularda kirlenme ve tüketilme sonucu magnezyuma ulaşmak zorlaşmaktadır. Yetersiz düzeyde magnezyum alımı ve vücuttan magnezyum atılımının artması dolayısıyla toplumda çok fazla magnezyum eksikliği görülmeye başlamıştır.
İnsan vücudundaki temel deposu iskelet sistemi olduğundan ve magnezyum ölçümleri kemik dokusunun içeriğiyle karşılanmış kan düzeyini ölçtüğünden, referans değerlerinde çok ciddi azalmalar görülmese bile magnezyum eksikliğinin klinik semptomları görülebilmektedir.
Magnezyum eksikliği;
Magnezyum: Yağlı balıklar, mineralli sular, fındık, soya, avokado, kinoa, ıspanakta bol miktarda bulunur.
Bütün bunların yanında belirli bazı hastalıkların magnezyum eksikliğinde risk oluşturduğu bilimsel bir veri olarak literatürde bulunmaktadır.
• İrritabl barsak hastalığı (spastik kolon),
• İshal,
• Şeker hastalığı (diyabet),
• Protein enerji malnutrisyonları (beslenme bozukluğu),
• Böbrek yetmezliği,
• Transplantasyon hastaları (organ nakli hastaları),
• Bazı tansiyon ilaçları (idrar söktürücü ve diüretikler),
• Bazı antibiyotikler,
• Bazı kanser ilaçları,
• Mide ilaçları da magnezyum eksikliğine yol açar.
Tedavide; MAGNEZYUMDAN ZENGİN GIDALAR ve EPSOM TUZU (İngiliz tuzu) kullanılabilir.
Paylaş