Sözlük haberleri sayfasında Sözlük hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5677 Sözlük haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini, söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamusdenir. Leksikoloji sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeler arasında bulunan sözlük kelimesi birçok kelimenin anlamını öğrenmek ve kelimelerin eş anlamlarını bulmak için kullanılan bir araçtır. Sözlük kelimesinin eş anlamlı olan kelimeler de bulunmaktadır. Sözlük kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler nelerdir ve Türk Dil kurumuna göre sözlük kelimesi ile ilgili örnek cümleler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#TDKTüketim, bir tür eylem adıdır. Bir kullanım faaliyeti olan tüketim, her şekilde ve her çeşitte olabilir. Günümüzde tüketim çılgınlığı tabiri ile de sık sık duymakta olduğumuz bir sözcüktür. Bu tarz sözcüklerin anlamları TDK sözlüğünde de detaylı olarak yer alır. Aynı zamanda üretimin devamlılığı için gerekli bir durum olan tüketim hakkında detayları ayrıntıları ile derledik.
#TdkTazim kelimesi yabancı kökenli olarak saygı gösterme şeklinde ifade edilir. Herhangi bir durum karşısında bir kişi ya da olaya gösterilen saygı olarak öne çıkar. Peki, tazim nedir? Ne anlama gelir? TDK'ya göre tazim kelimesinin sözlük anlamını ayrıntıları ile derledik.
#Tazim NedirTalim, belirlenen amaca uygun olarak bilgiyi başkasına öğretmek demektir. Aynı amaçla kullanılan eş anlamlı sözcüklerde bulunmaktadır. Bunlar, prova, alıştırma, tatbikat, egzersiz ve temrin olarak bilinmektedir. Genel olarak cümle içinde kullanılan talim sözcüğü günlük yaşamda da yaygın kullanılır. Talim nedir? Ne anlama gelir? TDK’ ya göre talim kelimesinin sözlük anlamını ayrıntıları ile derledik.
#TDKHerhangi bir nesnenin kenar çizgilerin üzerinden tek renk görüntüsü süet olarak bilinir. Hem canlı hem de cansız figürleri için kullanılan bir kelimedir. Peki silüet nedir? Ne anlama gelir? Tdk'ya göre silüet kelimesinin sözlük anlamı hakkında ayrıntılar.
#TDKHasılat, sözcüğü günlük yaşamda sık kullanılmakta ve üretilen malların parasal değerini ifade etmektedir. Sözlük anlamı gelir, kuruş şeklinde ifade edilen hasılat kazanç demektir. Herkes tarafından bilinen ancak doğru ifade edilemeyen hasılat kazanç olarak tanımlanabilmektedir. Öyleyse hasılat nedir? Ne anlama gelir? TDK’ ya göre hasılat kelimesinin sözlük anlamı ne demektir ayrıntıları ile derledik.
#TdkFasıl kelimesi birden fazla sözcük anlamı taşımaktadır. Belirli bir süre ya da durum şeklinde çevrilmektedir. Fasıl kelimesi Arapça kökenli kullanımı bulunan sözcüklerden biridir. Bölüm, devre ve kısım anlamları taşımaktadır. Belirli bir dönemi ifade etmek için fasıl sözcüğü kullanılmaktadır. Aynı zamanda günlük kullanımda bütçe planlamasının yapılması ve bölümlere ayrılması olarak da çevrilmektedir. Fasıl nedir, ne anlama gelir ve TDK anlamı neyi ifade eder ayrıntıları ile derledik.
#TdkAsabiyet ve asabı olma durumları duygu ve ruh hallerinden biridir. Asabiyet kişinin yaşadığı anlık sinir ve gergin olma durumu olarak çevrilmektedir. Geçmişten günümüze kadar uzanan bu kelime ile kişiler yaşadıkları sinir durumunda asabi davranışlar göstermektedir. Asabiyet kelimesi, Arapça kökeni bulunan ve zaman içerisinde Türkçeye geçen sözcüklerden biridir. Asabiyet nedir, ne anlama gelir ve TDK sözlük anlamları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#SözlükAmerikalı bir elektrik mühendisi olan Peter Hewitt'in en önemli buluşu ilk cıva buharı makinasını icat etmesi olarak ifade edilmektedir. Bu buluş elektrik alanı ile ilgili olup bu alanda yapılacak diğer çalışmalarda da kullanılmıştır. Bazı lambaların yapımı için Peter Hewitt'in buluşu kaynak olarak kullanılmaktadır. Peki, Peter Hewitt neyi buldu ya da icat etti? Peter Hewitt buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Peter Hewitt ve buluşu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#SözlükDünyaca ünlü olan kişilerden biri Nikola Tesla özellikle keşifleri ve icatları ile tanınmaktadır. Son dönemde oldukça kişi tarafından araştırılan bu isim çeşitli kaynaklar üzerinde icatların adamı olarak da bilinmektedir. Adı geçen bu kişi pek çok yeniliğe imza atmış kişilerden biri olarak tanınmaktadır. Özellikle sosyal medya üzerinde yaygın bir şekilde video ve fotoğraf paylaşımlarının yapıldığı Nikola Tesla kimdir, neyi buldu ya da icat etti, bilime katkıları nelerdir sizler için derledik.
#SözlükModern Astronominin babası olarak bilinen Nicolaus Copernicus yaptığı çalışmalar ve buluşları ile Avrupa'nın önemli bilim insanlarından biri olmaktadır. Nicolaus Copernicus Dünya'nın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü ortaya koyarak Helyosentrika Teorisini ortaya koyan modern bir gökbilimci olarak ifade edilmektedir. Peki, Nicolaus Copernicus neyi buldu ya da icat etti? Nicolaus Copernicus buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SözlükNicolas Conte, kurşun kalemin günümüzde kullandığımız halini icat eden bir bilim adamıdır. Nicolas Conte, 4 Ağustos 1755 yılında Aunou - sur - Orne, Fransa’da yaşayan fakir bir çiftçi ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Tam ismi ise, Nicolas Jacques Conte’dir. Nicolas Jacques Conte neyi buldu ya da icat etti sizler için derledik.
#SözlükEski Mısırlılar günümüzde bilinen pek çok keşfin sahibidir. Büyük Sfenks ve piramitlerin tanınan kurucusu olan Mısırlılar, tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. O dönemde yaptıkları keşif ve buluşlar halen günümüzde merak konusu olmaya devam etmektedir. Peki, Mısırlılar neyi buldu ya da icat etti? Mısırlıların buluşları ve bilime katkıları nelerdir sizin için derledik.
#SözlükTelefonlar teknolojinin ilerlemesi ile gelişerek günümüzde birçok işlevin gerçekleştirildiği modern gereçlerden biri olarak ifade edilmektedir. Kablolu telefonlar ilk çıktıklarında insanlar arası iletişimi sağlaması açısından önemli bir buluş olarak kabul edilmekteydi. Telefonların kablosuz olarak kullanılması ile cep telefonu adı verilen icatlar ortaya çıkmıştır. Martin Cooper cep telefonunu icat eden ilk mucit olarak belirtilmektedir. Peki, Martin Cooper Neyi buldu ya da icat etti? Martin Cooper buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükMarie Curie, kuşkusuz ki bilimsel camiada olduğu gibi, popüler kültürde de bir ikondur. Örneğin 2009 yılında New Scientist dergisinin yaptığı bir ankete göre Marie Curie, tüm zamanların en etkileyici kadın bilim insanı seçilmiştir. Marie Curie neyi buldu ya da icat etti sizler için derledik.
#SözlükGeçmişte yaşamış bilim adamlarının ortaya koyduğu çalışmalar insanlık tarihi için oldukça önemli sayılabilecek boyutta olmaktadır. Fransız asıllı bilim adamı Louis Pasteur da bu bağlamda ele alınması gereken biri olarak ifade edilmektedir. Louis Pasteur özellikle sağlık alanında yaptığı buluşlarla dikkat çekmektedir. Peki, Louis Pasteur neyi buldu ya da icat etti? Louis Pasteur buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SözlükOsmanlı devleti farklı coğrafyalarda yüzyıllarca hakimiyet süren bir imparatorluk olmaktadır. Osmanlı devletinde hükümdarlar bilim ve sanat alanında çalışanları desteklemiş ve onların çalışmalarına katkıda bulunmuşlardır. Lagari Hasan Çelebi de Osmanlı devleti zamanında yaşamış olan önemli bir bilim adamı olarak ifade edilmektedir. Peki, Lagari Hasan Çelebi neyi buldu ya da icat etti? Lagari Hasan Çelebi buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Lagari Hasan Çelebi ve buluşları hakkında detayları derledik.
#SözlükBilimin öncüsü olan çok sayıda isim bulunmaktadır. Bu isimlerin kimi uzun yaşamış kimi ise erken yaşta ölmüştür. Ancak her ne olursa olsun bu kişilerin bilime olan katkıları günümüzde bile yankı bulmuştur. Joseph Proust neyi buldu ya da icat etti? Joseph Proust buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#SözlükTürk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başladı. Alfabe başta olmak üzere birçok konuda ortak kullanım alanlarını hayata geçiren Türk devletleri, sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü ve ortak marş projelerini de hayata geçirecek. Sözlük çalışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, İbn-i Sina'nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağını söyledi. İşte, Türk Dünyası Ortak Marş çalışması hakkında önemli bilgiler
#Türk DünyasıBütün dünya bu yılın şubat ayında Buckingham Sarayı'ndan gelen bir haberle donup kaldı.. Zaten bir süredir bu aileden çok da parlak haberler gelmiyordu. Ama yine de bu bir başkaydı.
#Kral CharlesKayyum kelimesinin doğru yazılışı gündemdeki konular sebebiyle merak ediliyor. Zaman zaman bazı belediyelere kayyum ataması gerçekleştiriliyor. Kimi zaman bu ifade kayyum kimi zaman ise kayyım olarak yazılıyor. Peki, Kayyum mu kayyım mı? İşte kelimenin doğru yazılışı!
#Kayyımİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına ŞiddetTürkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Doğan için taziye mesajında, 'Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi’ye Allah’tan rahmet; ailesine, okuyucularına, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.
#Mehmet DoğanAmazon’un Prime üyelerine özel sunduğu büyük alışveriş etkinliği Prime Day’de, elektronikten mutfak ürünlerine, modadan ev ve yaşama, kitaptan evcil hayvan ve kişisel bakıma kadar tüm kategorilerde 300 bini aşkın üründe kaçırılmayacak indirimler 22 Temmuz’a kadar devam edecek.
#Sponsorlu İçerikAvrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kıtadaki aşırı sağın yükselişiyle ilgili sorularımızı uzmanlara yönelttik: Avrupa özgürlük ve demokrasisi tehdit altında mı? Bu yükselişin Türkiye’ye etkileri neler olur?
#Avrupa ParlamentosuRestoran ve kafelerde bazen hesabın yüzde 20’sini bulan oranlarda ‘servis bedeli, servis ücreti, kuver’ adları altında para alınıyor. Bazı okurlarım, “Zaten bahşiş veriyoruz, neden servis bedeli de hesaba ekleniyor?” diye şikâyet ediyorlar. Müşteriler, ‘servis ücreti’ adı altında ücret ödemek zorunda mı? İşletmeler bu yüzden vergi incelemesi, ceza gibi sorunlarla karşılaşabilirler mi?
#RestoranKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem Fıratlı"Gıpta" kelimesi, Türkçe'de "bir kimsenin sahip olduğu iyi durumu, üstünlüğü, başarıyı ya da benzeri olumlu özellikleri hayranlık ve takdirle karşılama, aynı zamanda bu duruma sahip olmayı isteme duygusu" anlamına gelir. Bu duygu, kıskançlıktan farklı olarak, daha çok hayranlık ve olumlu bir arzuyu ifade eder. Gıpta etmek ne demek, ne anlama gelir? İşte, örneklerle detaylar
#TDKAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "İşitme engelli vatandaşlarımız için kurduğumuz Ailem Engelsiz İletişim Merkezi, bugün 18 bin 684 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Yaklaşık 2 yıldır hizmet veren merkezimizde bugüne kadar Türk işaret dili çevirmenlerimiz tarafından 98 bin 319 çağrıya çeviri desteği sağlandı" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkçeyi okuma, yazma, konuşma ve anlama üzerinden ölçmek üzere bir mekanizma geliştirdik. Bu çalışmaların meyvelerini hep beraber gördük. Özellikle Türkçeyle ilgili projelere çocuklar, öğretmenler ve idareciler çok ciddi şekilde sahip çıktı” dedi.
#Yusuf Tekin"Müsavat" kelimesi Türkçede "eşitlik" anlamına gelir. "Müsavat" kavramı, insanların hak ve özgürlüklerinin eşit bir şekilde tanınması, toplumda adaletin sağlanması, ayrımcılık yapılmaması ve herkesin eşit fırsatlara sahip olması anlamında kullanılır. Müsavat, insanlar arasında sosyal, siyasi ve ekonomik alanlarda eşitlik ve adaletin hedeflendiği bir ilkedir. İşte, müsavat kelimesinin anlamı hakkında detaylar
#Müsavatİtikaf nedir ne demek sorusu, gündeme gelen ifade dolayısıyla merak ediliyor. Arapça kökenli bir sözcük olan itikaf ''akf'' kökünden türetilmiştir. Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemektir. İtikaf ise cami ve mescit gibi ibadethanelerden birine kapanıp Allah'ı zikretmek ve sadece ibadetle meşgul olmak anlamına gelir. Dünya ile tüm ilgi ve alakasını kesip inzivaya çekilen dervişler için de aynı kelime kullanılır. İtikaf nedir ve nasıl yapılır? İtikafa girmek için nasıl niyet edilir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İtikaf NedirHacettepe Üniversitesi Sözlük Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün 17 Nisan’da gerçekleştireceği etkinliğe Azerbaycan’ın tanınmış kadın yazarı ve Devlet Tercüme Merkezi Başkanı Afak Mesut katılıyor. Toplantıda Azerbaycan dilinin yazım kılavuzunun tanıtımı da yapılacak.
#Hacettepe ÜniversitesiBakara Suresi, Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Medine döneminde inen Bakara Suresi, Adını, 67-73. âyetlerde yer alan 'bakara (sığır)' kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir. Bakara oku sayfamızda sizler için Bakara surelerinin anlamı, tefsiri ve Diyanet Türkçe meali yer almaktadır. Ayrıca Bakara surelerini ezberlemek isteyen kişiler Bakara Suresi Türkçe ve Arapça okunuşu detaylarına ulaşabilirler.
#Bakara Suresi Oku