Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, dünyadaki talep artışı ve yağlı tohum rekoltesindeki düşüş nedeniyle yağ arzında sıkıntı yaşanmaması için "stratejik ham yağ ve yağlı tohum stoku yapılması" çağrısında bulundu.
#Bitkisel Yağ Sanayicileri DerneğiÜretim bölgelerinde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle dünya buğday rekoltesinin geçen sezona göre 31 milyon azalması beklenirken, şiddetli kuraklığın vurduğu mısır üretimine ilişkin tahminler ise bir ay öncekine göre 53 milyon ton aşağı çekildi.
Tahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinEmtia piyasasında geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin resesyon endişelerinin azaldığına ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesiyle değerli ve baz metaller sert yükselirken, Çin ekonomisine dair endişeler ve üretimin artacağına yönelik öngörülerle diğer gruplarda düşüşler görüldü.
#Emtia FiyatlarıBrezilya'da yağışların artması sonrasında üretime yönelik endişelerin azalmasıyla kahve fiyatları düşerken, ülkede üretimi artan pamuk ve şekerde de fiyatlar geriledi. Analistler, Trump'ın seçilmesi durumunda yeşil enerji yatırımlarının sekteye uğrayabileceğini dile getirerek, yeşil enerji projelerinde bakır ve gümüşün yoğun olarak kullanıldığını ve Trump'ın seçilmesinin bu iki emtia aracında talep endişelerini öne çıkardığını vurguladı.
#EmtiaTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer SiviroğluPİRİNÇ üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Çin, şiddetli yağmur ve sellerle mücadele ediyor. Küresel anlamda pirinç fiyatlarının da bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çeken Fitch Ratings’e göre, hasarın boyutu tam anlamıyla belli olmasa da verimin azalması bekleniyor.
#Pirinç FiyatlarıRusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#Rusyaİstanbul’da 39 ilçede marketlerden sucuklar toplandı, laboratuvarda incelendi. İncelemeyi yürüten Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği Başkan Yardımcısı Bahadır Orhan’ın açıkladığı sonuçlar dehşet verici: “Sucukların harçlarında hiç hayvan hücresine rastlanılmadı. Bitkisel proteinlere çeşitli sanayi tuzları katılarak sucuk üretiliyor. Vatandaş etiketi iyi incelemeden hiçbir ürünü almamalı. Kendi denetimini yapmalı” dedi.
#SucukEt fiyatlarındaki artış lahmacunun fiyatını da etkiledi. İlçeden ilçeye değişen fiyatlar tartışma konusu oldu. İstanbul Başakşehir’de 85 liraya satılan lahmacunu Esenyurt’ta 20 liraya yemek mümkün. Sektör temsilcileri 40 liranın altında satılan lahmacunun hileli olduğunu ileri sürerken, fiyat farkının ise kalite ve restoranın lokasyonundan kaynaklandığını belirtti.
#LahmacunBodrum’da 300-400 liralara kadar çıkan lahmacun fiyatı şimdi de İstanbul’da tartışma konusu oldu. Bağcılar’da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet’te 40 lirayı buluyor. Kimi esnaf hile karışmadan ucuz lahmacun satılamayacağını söylerken, kimi de ilçelerine göre değişen işletme masraflarına dikkat çekti.
#LahmacunEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULBeyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Ramazan Bayramı öncesi, ‘merdiven altı’ ürünler konusunda uyardı, “Ham madde fiyatları arttıkça, kalite düştü. Ucuz diye sağlıksız gıdalar tüketmemeliyiz” dedi.
#Ankara Pastacılar Tatlıcılar Ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa KahveciRekabet Kurumu, ‘satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak’ suretiyle kanunu ihlal eden yem üreticilerine yönelik soruşturmayı tamamladı. 4 büyük yem şirketine 160 milyon lira idari para cezası verildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ise cezanın haksız olduğunu iddia etti.
#YemHazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar TL birikmiştir" açıklamasında bulundu. Gıda stoklarına değinen Bakan Nebati, "Yapılan haberler manipülasyondan ibaret, ülkemizin gıda anlamında stokları yeterli düzeydedir" dedi.
#Kur Korumalı Mevduat Hesapları