Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), hububat üretim ve tüketimine ilişkin hazırladığı son rapordan derlediği bilgiye göre, geçen dönem 696 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde, yüzde 4,5 oranında (31 milyon ton) azalmayla 665 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.
Çin ve Hindistan'daki üretimlerin yüksek beklenmesine rağmen kötü hava koşullarının etkisiyle AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna'nın (ihracatçı ülkeler) toplam üretiminin azalacağı belirtiliyor.
Aynı dönemler içinde dünya buğday tüketiminin ise 691 milyondan 679 milyon ton düzeyine ineceği tahmin ediliyor. İhracatçı ülkelerin üretimi azalacağı için dünya buğday ticaretinin de 12 milyonluk düşüşle 133 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Üretimin tüketimi karşılayamayacak olması nedeniyle dönem sonu dünya buğday stoklarının 15 milyon ton düşeceği ve 183 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Başlıca ihracatçı ülkelerin stoklarının ise 13 milyon ton azalarak 55 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor.
Şiddetli kuraklık ABD'yi vurunca mısırda üretim tahminleri aşağı çekildi
Dünya mısır üretiminin, Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde, geçen sezona göre 6 milyonluk düşüşle 864 milyon tona inmesi bekleniyor. Konsey, bir ay önceki öngörüsünde dünya mısır üretimini, 917 milyon ton olacağını tahmin etmişti.
Önceki tahmin raporuna göre dünya mısır üretimindeki 53 milyon tonluk azalmanın, özellikle yüksek sıcaklıklar ve şiddetli kuraklığın ABD'de olmak üzere birçok ülkede beklentileri düşürmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Mısır tüketiminin aynı dönemler içinde 8 milyonluk artışla 878 milyon ton düzeyine ulaşması bekleniyor. Özellikle ABD'deki yakıt etanolü üretiminin düşmesi ihtimaliyle endüstriyel mısır kullanımın azalmasının beklendiği de ifade ediliyor.
Üretimin tüketimi karşılayamayacak olması nedeniyle dönem sonu dünya mısır stoklarının, 14 milyon düşüşle, 115 milyon tona inmesi bekleniyor.
Başlıca mısır ihracatçıların (ABD, Arjantin, Brezilya ve Ukrayna) dönem sonu buğday stoklarının ise 11 milyon azalmayla, 26 milyon tona ineceği tahmin ediliyor.
Pirinç artacak
Dünya pirinç üretiminin ise Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde, 4 milyonluk artışla 467 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Tüketiminin 6 milyonluk yükselmeyle 466 milyon tona çıkacağı öngörülen pirinçte dönem sonu stokların ise 2 milyon artarak 102 milyon tonu göreceği tahmin ediliyor.
ABD'de mısır ve soya fiyatları arttı
Konsey, IGC Hububat ve Yağlı Tohumlar İndeksi'nin (GOI) tüm zamanların en yüksek düzeyine eriştiğini ve en son bir miktar gevşemesine karşın halen aylık yüzde 14 oranında yüksek olduğunu belirtiyor.
1956'dan bugüne kadarki en kötü kuraklığı takiben ABD'de kötüleşen üretim beklentileri üzerine mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının yüksek düzeylerde arttığı ifade edilirken; olumsuz hava koşullarının, aynı zamanda Karadeniz bölgesinde de üretim ve ihraç edilebilir ihtiyaç fazlasının azalmasına neden olarak buğday ve arpa fiyatlarının yükselmesini desteklediği yorumu yapılıyor.