Besin değerleri saymakla bitmeyen yoğurt, neredeyse tüm öğünlerde sofralarımızda... Sonbahar ve kış aylarındaysa bol bol sıcacık çorbasını içiyoruz. Özellikle yayla, ülkemizin dört bir köşesinde en sevilen çorba çeşitlerimizden biri... Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız bu tarifleri deneyin. Kimi taze soğan ve ıspanaklı, kimi köfteli, kimi yeşil mercimekli ve hepsi birbirinden lezzetli!
#İç AnadoluLatin Amerika’da ilk adım attığım şehir Kolombiya’nın başkenti Bogota… Evlerinde kırmızı tuğla kullanımı çok yaygın olduğu için ‘kırmızı şehir’ adıyla anılıyor. Zihnimizde canlanan sokaklarında uyuşturucu mafyasının kol gezdiği, her an bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımız bir şehir yerine mis gibi kahve kokulu, parklı bahçeli, müthiş grafitilerle süslenmiş sokaklarıyla modern bir şehir çıktı karşıma. Bogota’da kaldığım süre boyunca herhangi bir tedirginlik yaşamadım. İşte size Bogota gezi rehberi...
#BogotaÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Cem Koray Fırat, “El ayak ağız hastalığı, genellikle 10 yaş altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen bulaşıcı viral bir hastalıktır” dedi. Fırat; el ayak ağız hastalığın belirtileri, tedavisi ve korunma yollarıyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#TedaviMevsim iyiden iyiye etkilerini göstermeye başladı.Otomobil sahipleri lastikleri, cam suyunu, antifrizi, silecekleri, aküyü, radyatörü, klimayı gözden geçirtirken, kış bakımı yaparken acaba kendileri için ne yapıyor? Aracına özen gösteren İnsan, kendisi için ne benzeri bakımı yapmalı...
#BursaSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet Yaşin39 yaşındaki Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi geçen şubatta ülkenin en genç başbakanı seçilince kent tüm dünyada ilgi odağı olmuştu. Renzi, geride, hızla yenilenen bir kent bıraktı. Toskana’nın başkentinde bir zamanlar kaderine terk edilen yapılar şimdi çağdaş sanat mekânları. Tarihi Mercato Centrale pazarının geçen baharda açılan yeni bölümü yerel lezzetlerin butik üreticilerine ayrıldı. Ultramodern yeni opera binası Maggio Musicale, Fiorentino Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Yeni açılan bar, butik ve restoranlara karşın kent ruhunu korumaya kararlı.
#SeyahatSize güzel ve aynı zamanda “sağlıklı bir teklifte” bulunmak istiyorum: Gelin bu yeni sonbaharı yeni bir başlangıç haline getirelim. Bu başlangıcın ilk cümlesini de şu şekilde kuralım: “Sık sık yaptığım o yanlışları bundan sonra daha az yapmaya, daha doğru beslenip ve daha çok yürümeye başlıyorum!”
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.