Herkesin başına gelmiştir; dinlediğiniz bir şarkı sizi bir anda yıllar öncesine götürür, eski hatıralar bir bıçak gibi aklınıza saplanır. Tıpkı "Çoktan unuturdum beni seni çoktan, ah bu şarkıların gözü kör olsun..." şarkısında dendiği gibi... Peki bunun nedeni ne? Müzik ve hafıza ilişkisi neden bu kadar güçlü? Müziği oluşturan sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor? Bu durum sağlığımız açısından ne anlama geliyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAntalya'nın Serik ilçesinde, sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalması sonucu ağır yaralanıp, sağ bacağı diz üstünden kesilen Mahra Melin'in (10) beyin MR sonucunun çıktığını belirten babası Murat Pınar, “Sonuçlar kötü, özellikle sol beyinde ağır hasar tespit edildi" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Serik ilçesinde, sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalması sonucu ağır yaralanıp, sağ bacağı diz üstünden kesilen Mahra Melin'in (10) beyin MR sonucunun çıktığını belirten babası Murat Pınar, “Sonuçlar kötü, özellikle sol beyinde ağır hasar tespit edildi" dedi.
#ANTALYABeyin hem şekli hem de özellikleri itibariyle çokça merak edilen bir organ olmuştur. Mucizevi bir organ olan beyin, sinir sisteminin merkezi konumundadır. Vücuttaki diğer organların merkezi kontrollerini sağlayan beynin özelliklerini ve işlevlerini öğrenebilirsiniz. İnsan beyninin nasıl çalıştığını, yüzde kaç çalıştığını, beynin vücuttaki görevlerini, özelliklerini ve işlevlerini detaylarıyla derledik.
#BeyinToplumumuz için çok kıymetli olan günleri yaşıyoruz. Paylaşmanın, ortak duygularda buluşmanın, bir arada olmanın kıymetini anladığımız özel günlerde bir araya gelmek, kuşakların buluşması çok değerli. Aile büyüklerinin genç kuşaklara tecrübelerini aktarması her iki taraf için de hem anlamlı hem de çok yararlı. Çocuğun gelişiminde sosyal öğrenmenin pek çok yararı olduğu anlaşıldı. Asırlardır devam eden geniş aile kültürümüz çocuğun gelişiminde önemli çözümler sunuyor.
#AileMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarBeynimizin gerçek potansiyelinin çok az bir bölümünü kullandığımızı biliyor muydunuz? İnsan beyni 18 yaşına kadar ana gelişim sürecini tamamlar. Gerçi her daim geliştirmek için potansiyel vardır ama bizim için artık biraz geç olsa da çocuklarımız için yapabileceğimiz çok şey var demektir.
#ÇOCUKDisleksi, genel tabiri ile öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel anlamda matematik ve akıl yürütme gibi yeteneklerin sekteye uğradığı disleksi, dahi hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Peki, öğrenme bozukluğu olarak nitelendirilen disleksi nedir ve türleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Disleksi NedirDuygu deyip geçmeyin. Çok önemli. Hatta bence hayattaki en önemli şey. Hele benim gibi aklından çok duygularıyla yaşayan biri için... Kim ne derse desin, hayatımızı duygularımız yönetiyor. Ve ifade edemediğimiz her duygu bizde bir hasar bırakıyor. Çocuklarımız için de geçerli bu durum. İşte bu yüzden, uzman pedagog Bahar Atvar’ın geliştirdiği kutu oyunları hem anne-babalar hem de çocuklar için çok faydalı bir araç. Sizi onunla tanıştırmak istedim...
#Bahar AtvarÇeşitli davranış araştırmaları, beyindeki bazı cinsel farklılıkların daha bebek ilk nefesini almadan ortaya çıktığını göstermektedir. Yıllar boyunca, davranış bilimciler konu oyuncak seçimine geldiğinde kız ve erkek çocukların farklı eğilimler gösterdiğini kanıtlamışlardır.
#BeyinTravma ruhsal olarak kaldıramayacağımız bir duyguya maruz kalmaktır. Dayanabileceğimizin üstünde bir acıya maruz kaldığımızda bedensel tepkimiz bayılma olurken ruhsal tepkimiz donmadır. Psikolog Gülcem Yıldırım travma ve iyileşmesi hakkında bilgiler verdi.
#TravmaHer zaman kadınların duygularıyla hareket ettikleri ve bu özelliklerinin iş dünyasında onlara kaybettirdiğine inanılır. Ancak bilim ve reel gerçekler tam aksini söyler. Özellikle de kadın ve erkek beyni karşılaştırıldığında bir kadının isterse dünyayı değiştirebileceği rahatlıkla söylenebilir. Kadınların lider yaradılışlı olduğunun altını çizen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, 8 Mart Kadınlar Günü’ne özel çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüTaciz ve fiziksel şiddet iddiaları, ardından adli soruşturmaya konu olan silah kullanımı... Ünlü futbolcu Arda Turan’ın içine düştüğü durumu, bunun kişisel ve toplumsal sebeplerini ve kendine çekidüzen vermezse başına gelebilecek muhtemel sonuçları uzmanlara sorduk.
#Arda TuranDisleksi, çok küçük yaşlardan itibaren kendisini gösteren bir bozukluktur. Öğrenme bozukluğu olarak da bilinen Disleksi, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda okuma, yazma ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bazen zeka seviyesi yüksek çocuklarda da görülebilen bu durum, özel yeteneklerin ortaya çıkmasına da olanak tanıyabilir. Peki, Disleksi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, konu hakkında bilinmesi gerekenler
#DisleksiBir yandan robotlar, yapay zekâlar, üç boyutlu yazıcılar diğer yandan devasa bilgi yığınlarının veri analizleri ile ayıklanıp düzenlenmesi ve verilerin bulutta saklanması… Dijital çağ, günümüz ve geleceğimize ait değerleri, şaşırtıcı ölçüde şekillendiriyor ve dönüştürüyor.
#BulutBeynin yapısı hakkında birçok şey bildiğimizi düşünsek de, hala bilmediğimiz birçok şey var. Bilim, bu gizemli dünyanın kapılarını zorlasa da, aslında hala tam olarak açabilmiş değil... Ancak yapılan araştırmalar, her geçen gün bize beynimizle ilgili daha yeni ve çarpıcı bilgiler veriyor. Ve insanların da bu bilgiler ışığında beyinlerini doğru yönlendirmeleri gerekiyor. İşte bilimin aydınlattığı konulardan bir tanesi de beynin sol ve sağ kısmı arasındaki farklılık! Sol beyin, daha çok kelimelerle ve sayılarla ilgileniyor. Soğuk, keskin, köşeli ve mesafeli kuralları var. Oysa sağ beyin, bunun tam tersi şeylerle ilgileniyor: Hayaller, duygular, sezgiler... Elbette bu ikisini birbirinden bağımsız düşünmek imkansız. Ancak biz insanlar daha çok beynimizin sol tarafını çalıştırma eğilimindeyiz ve bu da; duygularımızı, sezgilerimizi ve hayallerimizi öldürdüğümüz anlamına geliyor. Çünkü sağ beyin ancak; müzikle, hayalle, kitap okumakla, resim çizmekle; görsel ve sanatsal konularla gelişiyor. Peki beynimizin sağ tarafını neden geliştirmeliyiz? İşte sizi bu konuda ikna edecek 6 çok geçerli neden.
#Sağ BeyinÇocuğunuz sık sık yalan mı söylüyor? Onu bu yalan huyundan vazgeçirmek için ne yapacağınızı bilemiyor musunuz? Paniğe kapılmanıza gerek yok. Yalan söyleyen çocuklara nasıl davranılması gerektiğini Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten anlatıyor.
#Çocuk Neden Yalan SöylerYarıyıl tatili geldi çattı. 20 Ocak 2017 günü ilk ve ortaöğretimdeki milyonlarca öğrenci karnesini alarak sömestr tatiline başladı. Ancak anne ve babalar, çocuklarının karneleri için ne yapmayı düşünüyorlar? Onlara, iyi notlar için ödül, kötü notlar için ceza vermeliler mi? Karnelere nasıl yaklaşılmalı? Tatil nasıl değerlendirilmeli? İkinci döneme ve sınavlara nasıl hazırlanılmalı? İşte bu sorular ve yanıtları üzerinde söyleşelim; öğretmenler, veliler, öğrenciler... Herkes kendine bir pay çıkarabilir.
#Öğrenci