Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma KanunuHürriyet’in bireysel ve toplu köpek katliamlarına karşı iktidar ve muhalefete yaptığı “Susmayın, konuşun” çağrısı karşılık buldu. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, görüntülerin tasvip edilemez olduğunu söyledi. AK Parti Milletvekili Vahit Kirişci, “Biz bu yasayı zararsız hayvanlar öldürülsün diye çıkarmadık” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Son günlerde yaşananlar vicdana da kanuna da uymaz” dedi.
#İbrahim YumaklıSon ayların sıkça tartışılan konularından sokak hayvanları kanunu Resmi Gazete'de son dakika yayınlandı. Kamuoyunun bir süredir yakından takip ettiği sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos tarihli resmileşti. 30 Temmuz'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Sahipsiz sokak köpekleri ötanazi olacak mı? sorusu bir süredir tartışmalara neden olurken, sokak hayvanları yasası 5. maddesinde detaylar yer aldı. Peki, sokak hayvanları yasası 5. maddesi nedir? Sokak hayvanları yasası yürürlüğe girdi mi? İşte, Sokak hayvanları kanunu maddelerinin tamamı.
#Sokak Hayvanları Kanunu MaddeleriSokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri 30 Temmuz 2024 tarihinde kamuoyu tarafından takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilirken, görüşmeler hafta sonu da devam etti. Komisyonda kabul edilen teklifle kanundaki “yakala-kısırlaştır-sal” metodu kaldırılıyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor. Ötenazi maddesinde değişikliğe gidilirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, " O teklifte sebepsiz yere bir hayvan öldürme söz konusu değil, zaten bu suçtur. Bunu çarpıtmaya hiç gerek yok” dedi. Peki, sahipsiz sokak hayvanları kanun teklifi Meclis'ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, ayrıntılar....
#Sokak Hayvanları YasasıSokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısı dün Meclis’te görüşülmeye başlanırken HAYKONFED de milletvekillerine çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor yolladı. Raporda 1403 belediyede günlük sadece 11 kısırlaştırma yapıldığında tüm köpeklerin 264 işgününde kısırlaştırabileceği belirtildi.
#Sokak HayvanlarıSokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu gündemdeki sokak hayvanları yasası son dakika haberleri ile yakından takip ediliyor. AK Parti milletvekillerin imzasını taşıyan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda sokak hayvanları yasası ilk 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Peki, sokak hayvanları yasası çıktı mı, maddeleri neler? Sokak hayvanları yasası kedileri kapsıyor mu? İşte sokak hayvanları yasası ilk 3 madde...
#Sokak Hayvanları YasasıKöpekler uyutulacak mı, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Sokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri gündemdeki yerini koruyor. Bir süredir kamuoyunun gündeminde sokak köpekleri uyutulacak mı, sorusu yer alırken, sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinde sona gelindi. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı. Sokak hayvanları kanunu düzenlemesine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek. Peki, köpekler toplanacak mı? Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Sokak Hayvanları YasasıSokak köpekleri uyutulacak mı, son gelişmeler ile takip ediliyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Son durum açıklaması yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise yasadaki en önemli başlığın kısırlaştırma olduğunu belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu iyileştirilecek. Peki, köpekler toplanacak mı? İşte, sokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri.
#Köpekler Uyutulacak MıSokak hayvanları yasası maddeleri ve son durum 2024, kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderilen hayvan hakları ile ilgili yasa değişikliğinde sona yaklaşıldı. Başlatılan çalışmayla ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Hayvanlar barınaklara taşınacak, belediyelerin kuracağı internet siteleri aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi sağlanacak. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK'te Duygu Ayaz Bayram'a yaptığı açıklamada, sokak köpekleri uyutulacak mı? sorusuna yönelik, "Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı. İşte, sokak hayvanları yasası 2024 son durum gelişmeleri.
#Sokak Hayvanları YasasıSokak hayvanları yasası 2024 son durum gelişmeleri ile gündemde yer almayı sürdürüyor. Bir süredir kamuoyunu yakından takip ettiği köpekler uyutulacak mı 2024 sorusu öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanları kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletildi. Son durum açıklaması yapan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise yasadaki en önemli başlığın kısırlaştırma olduğunu belirtti. Peki, sokak hayvanları yasası içeriği ve maddeleri neler? İşte, ayrıntılar.
#Sokak Hayvanları Uyutulacak MıSokak hayvanları yasası son durum gelişmeleri kamuoyu tarafından takip ediliyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlıkları devam ederken, önemli açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CNN TÜRK'te Duygu Ayaz Bayram'a yaptığı açıklamada, sokak köpekleri uyutulacak mı? sorusuna yönelik, "Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor." dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede hayvan hakları ile ilgili taslak metnin Meclis'e geldiğini ifade etmişti. Taslağa göre barınak sayısı artırılacak, belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak. Peki, Sokak hayvanları yasası maddeleri 2024 neler, Meclis'ten geçti mi? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Sokak Hayvanları YasasıYüce dinimiz İslam, kâinatta her şeyin bir denge ile yaratıldığını bildirir. Kainattaki tüm varlıklarda görülen denge, Allah’ın varlığının birer işareti ve belgesidir. Kainattaki ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlarından birisi de hayvanlardır. Kuran’ı Kerim ekolojik sistemin önemli üyeleri olan hayvanları, “ümmet” olarak isimlendirmektedir.
#Hayvan HaklarıSokak hayvanları yasası maddeleri 2024 son gelişmeler ile takip ediliyor. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi hazırlıkları devam ederken, sokak hayvanları uyutulacak mı? sorusu gündeme gelmişti. Başıboş sokak köpekleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle köpek bakımevi olmayan yerlerde, hemen bakımevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde tutulacak. Sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak." dedi. Son durum açıklaması yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise hayvan hakları ile ilgili taslak metnin Meclis'e geldiğini söyledi. TBMM'ye gelen teklife göre ülke genelinde barınak sayısı artırılacak, toplama ve kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Peki, sokak hayvanları yasası maddeleri neler? Sokak hayvanları yasası Meclis'te kabul edildi mi? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Sokak Hayvanları YasasıSokak hayvanları ile ilgili son dakika gelişmeleri yakında takip ediliyor. 2024 yılı itibarıyla sokak köpekleriyle ilgili yeni düzenlemeler ve yasalar, Türkiye'de yoğun bir şekilde tartışılıyor. Yeni yasa tasarısına göre, belirli şartlar altında sahipsiz köpeklerin uyutulması öngörülüyor. Bu düzenleme, özellikle hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilse de, sokak köpeklerinin kontrol altına alınması amacıyla öneriliyor. Tasarıya göre, belediyeler barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını çekip internet üzerinden sahiplendirme ilanları yayınlayacak. 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon yoluyla uyutulacak. Son olarak, Hayvanları koruma noktasındaki kararlılıklarını sürdürdüklerini söyleyen Tunç, "Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım." ifadelerini kullandı. Peki, Sahipsiz sokak köpekleri uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi?
#Sokak Hayvanları Yasası 2024Şehir yaşamını güzelleştiriyorlar evet ama hayvanların ideal yaşam alanı sokaklar değil. İstisnalar dışında bir hayvan sokakta en fazla iki yıl yaşayabiliyor. Buna rağmen ‘Nasılsa kendine bakar’ diye her gün onlarcası sokağa terk ediliyor, pek çoğu işkence görüyor... Gönüllüler ellerinden geleni yapıyor: Tedavi, kısırlaştırma, besleme... Ama bir yere kadar... Yapılması gereken daha çok şey var.
#Gazetehaberleri‘Hayvan hakları yasası’ndan halen ses yok. Bunun cezasınıysa maalesef dostlarımız çekiyor. Ama sadece yasa yeterli değil. Bizim de sorumluluğumuz var. Biz onları kurtarmak yerine satın aldıkça üretilmeye, mal gibi görülmeye ve işkenceye maruz kalmaya devam edecekler.
#Gazetehaberleri