Uçakla seyahat herkesin favorisi değil. Uçma fobisi epeyce yaygın bir durum ama asıl, artan bilet fiyatları gezginleri zorluyor. Diğer alternatifler otomobil, tren, feribot veya otobüs. Ben en çok otomobilimle yola çıkmayı seviyorum çünkü tüm ihtiyaçlarımı yanıma alabiliyorum. Treni özellikle gençler çok tercih ediyor, feribot hızlı ve pratik. Otobüsle gezmekse daha ekonomik. Hepsinin püf noktaları var tabii, biraz bunlardan bahsedelim…
#Bahar GÜNDOĞDU1800’lü yılların son çeyreğinde, ‘93 Harbi’ de denilen Türk-Rus Harbi sırasında Bulgaristan’dan göçmek zorunda kalmış bir aileye mensup olduğumdan, dilden dile anlatılarak gelen o zorlu yolculuğun masalsı hikâyeleri, çocukluk anılarımda bir hayli yer tutar. ‘Arda Boyları’nın, ‘Drama Köprüsü’nün, ‘Selanik Türküleri’nin beni hiç tanımadığım büyük büyük dedelerime, ninelerime bağladığını düşünürüm. Bütün bu duyguların eşliğinde adımımı atıyorum Sofya Ekspresi’nin basamaklarından içeriye. Bir de ilk defa yataklı bir trenle yolculuk yapacak olmanın merakı ve heyecanı var içimde...
#Sofya Gezi RehberiBu yıl kış aylarının sosyal medyadaki seyahat trendi tartışmasız Doğu Ekspresi’yle Kars yolculuğu oldu. Tam bir turizm atağına dönüşen Doğu Ekspresi çılgınlığıyla biletler tamamen tükendi. Şu sıralar gençlerin yeni gözdesi Van Gölü Ekspresi… Peki Van Gölü Ekspresi hangi şehirlerden geçiyor? İşte Van Gölü Ekspresi hakkında detaylar ve bu yolculuk dışında alternatif rotalar...
#Doğu EkspresiUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "TCDD Taşımacılık ile Bulgar Demiryolları arasında imzalanan anlaşma ile İstanbul-Sofya Ekspresi, 20 Şubat itibarıyla seferlerine başlayacak" açıklamasında bulundu.
#Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet ArslanUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yenilenerek hizmete alınan Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı’na övgü. Hat dünyanın önde gelen gezi sitelerinden “loneyplanet.com” tarafından Avrupa’da gezilmesi gereken 6 demiryolu rotası arasında gösterildi.
#TürkiyeAnkara-Diyarbakır hattında işletilecek olan Turistik Diyarbakır Ekspresi, ilk seferi için Ankara'dan uğurlandı. Treni uğurlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ankara-Diyarbakır seferinde Malatya'da 3 saat, Diyarbakır-Ankara seferinde ise Elazığ'da 4 saat, Kayseri'de 3 saat turizm amaçlı durulacak. Hiç şüphesiz Turistik Diyarbakır Ekspresi, uzun süre durarak gezme imkanı sağlayacağı Malatya ve Yolçatı destinasyonları başta olmak üzere bölge ekonomisine de katkıda bulunacak" dedi.
#Abdulkadir Uraloğluİkinci Dünya Savaşı’nın kaotik ortamında Ankara’da çeşitli büyükelçiliklerde çalışırken taşıdığı belgelerle Almanya adına casusluk yapan bir uşak. Arnavut asıllı İlyas Bazna’nın öyküsü, bir kez daha beyazperdede. Serdar Akar imzalı yapım, ‘dönem filmi’ denen meselenin üstesinden gelirken senaryo cephesinde benzer bir çizgiyi yakalayamıyor.
#SİNEMATekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından ara verilen seferler İstanbul Halkalı'dan kalkan trenle yeniden başladı. Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya hareket eden tren Edirne'ye ulaştı.
#TrenAltı yaşında Sofya’da kral, dokuz yaşında Mısır’da sürgün... 50 yıl sonra yeniden Bulgaristan’da, bu kez başkakan olarak omuzlarda... Roman gibi, fırtınalarla geçen bir hayat... Yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı, Bulgar Kralı 2. Simeon’la buluştu, röportaj yaptı. Sıradışı ikili, 2. Dünya Savaşı’ndan eski İran Kraliçesi Farah Diba’ya, Demirperde yıllarından Osmanlı ailesinin sürgün günlerine, tarihin derinlerine daldı.
#İlber OrtaylıUcuz kumar turlarının gözdesi Sofya, Roma’dan Osmanlı’ya dört farklı geleneğin geçtiği bir Avrupa kenti aslında. 2019’da Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyacak. Sosyalizm günlerinden kalan müzelerine, kültür merkezlerine son dönemde eğlence mekânları, galeriler, restoranlar eklendi.
Osmanlı döneminde 500 yıl Anadolu’yla içiçe yaşayan, Cumhuriyet döneminde Ankara ile kardeş şehir ilan edilen Sofya artık gerçek bir Avrupa başkenti. Sofya’yı geniş parklar, meydanlar, Bizans ve Roma kalıntıları süslüyor. Osmanlı eserleri de kentin mimarisinde, kültüründe önemli bir yer tutuyor.
Tren yolculuğu, genelde “bir yere varmak için”den ziyade, kendisi için yapılır. Sanki seyahat, aslında trende başlar. Tren insanları gruplar oluşturur. Yemek vagonu, sigara molası arkadaşlıkları, içkiciler, kitap okuyanlar, film seyredenler, hiçbir şey yapmayanlar birbirlerini bulurlar. En son geçen sonbaharda, Hürriyet Treni yolculuğumuz bir ay sürdü. Bütün Doğu ve Güney Doğu Anadolu, Ege ve Marmara’yı rayların üzerinde dolaştık. Hep bilmediğim istasyonlarda indim, tanımadığım pazarlara karıştım.
Bayramlar yeni yerler görmek, tanımak ve gezmek için bulunmaz fırsat. Ama bu dar zamanda yollara düşenler, genellikle yeni rotalar denemek yerine, güney kıyılarına veya Avrupa başkentlerine yöneliyor. Daha egzotik rotaları denemek isteyenler, kısacık bayram tatilinin bunun için yeterli olmadığını düşünüyor. Oysa alışılmışın dışında bir tatil için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Yanı başımızdaki ülkeler birbirinden farklı tarihleri, medeniyetleri ve kültürleri ile keşfedilmeyi bekliyor.