“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarÖksürük sorunu havaların soğumasıyla birlikte en çok karşılaşılan hastalıklardan oldu. Aşırı öksürük için ne iyi gelir araştırmaları her gün daha da artıyor. Geçmeyen öksürük için doğal karışımlar etkili olabiliyor. Ancak uygulamadan önce mutlaka uzmanınıza danışmanızı öneriyoruz. Peki, öksürüğü en çabuk ne keser? Öksürük nasıl geçer? İşte öksürüğe iyi gelen karışım!
#ÖksürükSoğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.
#Buğra BuyrukçuSes kısıklığı, pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Fakat ses kısıklığına iyi gelen bazı yiyecekler ve bitkisel yöntemler vardır. Bunlardan bazıları ise, bal, limon ve zencefildir. Ses kısıklığını önlemek için sıcak içecekleri bol miktarda tüketmeniz gerekir. Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler ve çaylar nelerdir sizler için derledik.
#Ses Kısıklığına İyi Gelen BitkilerBirçok kişi tarafından toprağın altında yetişen bitkiler merak edilmektedir. Özellikle ev hanımları tarafından birçok bitkinin yetişme aşamaları merak edilen konular arasındadır. Bu nedenle toprağın altında yetişen bitkilerin hangileri olduğunu öğrenebilir ve bu şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için toprağın altında yetişen yumrulu bitkiler nedir ve özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#BitkiPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve düzenli beslenmek gerekiyor. Bilinçli kişiler diyetlerinde taze ve doğal gıdalara yer vermektedirler. Bu bağlamda en çok merak edilen hangi sebzenin ya da meyvenin hangi ayda hasat edilip tüketiciye sunulduğudur. İşte ilgiyle okuyacağınız turpun hangi mevsimde yetiştiği, hangi mevsimde toplandığı ve turpun hangi ayda marketlerde satışa sunulduğu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Türk mutfağında çokça tüketilen bazı besinlerin özellikle sağlığa faydaları ile de ön plana çıktıkları görülmektedir. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen turp ve turpun yararları da merak konusu olmakta ve araştırılmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız siyah turpun faydaları, siyah turpun neye iyi geldiği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
İnsanların yemesi gereken ve hatta sıklıkla tüketmesi gereken yiyecekler bulunmaktadır. Bu yiyecekleri herkesin tüketmesi gerekmektedir. Özellikle kara kara turpun oldukça dikkat çekici faydaları olduğu sık sık görülmektedir. Kara Turpun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Siyah turp hangi hastalıklara iyi gelir tüm detayları ile derledik.
Sınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıRamazan'ın sonlarına yaklaşırken sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturmaya devam ediyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi altıncı gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 8 Mayıs Cumartesi, Ramazan'ın 26. günü iftar menüsü...
#İftar MenüsüVitamin, mineral ve lifli içeriğiyle tam bir sağlık deposu olan turp, genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak veya salatanın içinde tüketiliyor. Ayrıca antioksidan ihtiyacını da karşılıyor. Peki turpun faydaları neler? Hangi turp daha yararlı? Kimler turp tüketiminden kaçınmalı?
#TurpÜlkemizde özellikle et türevlerinin yanına garnitür olarak ikram edilen turp içerdiği fenolik bileşikler ile önemli antioksidan sebzelerden biridir. Çiğ olarak yenebilen, besleyici değeri yüksek, yemeklerde iştah açıcı bir sebze olarak tüketilen turptaki bileşenler aynı zamanda yüksek oranda tedavi edici özellik de taşır. Peki turpun faydaları neler? Tüm detaylarıyla Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül açıkladı…
#Turpun FaydalarıNeden virüsü alan herkes hasta olmuyor? Virüsü kapıp enfekte olanlardan niçin bazıları hastalığı neredeyse hiç belirti yaşamadan, örneğin sadece basit ağrılar/yorgunluklarla atlatırken, neden diğerlerinde şiddetli boğaz ağrısı, ateş, öksürük var? Daha da önemlisi nasıl oluyor da bazılarında sorun zatürreye hatta ölümcül solunum yetmezliğine dönüşebiliyor? Bu soruların çok az bir kısmı genetikle ilgili. Diğerleri neler mi? Buyurun...
#YazarÖksürüğü doğal yöntemlerle geçirmenin yolunu arayanlar için basit bir önerimiz var: Turp-bal kürü. Siyah turp ve bal ikilisinden oluşan bu kür, öksürük, bronşit ve diğer solunum sistemi rahatsızlıkları için faydalı oluyor. Peki, turp-bal kürü nasıl yapılır?
#Öksürük Nasıl Geçer