Kara mantar hastalığı Hindistan'da paniğe neden oldu. 2 yıldan fazla süredir koronavirüste çözüm yolları için dünya için aşı ve ilaçlara yoğunlaşmışken; Hindistan'da hükümet, 29 eyalette 'kara mantar' salgını ilan etmeleri çağrısında bulundu. Halk arasında 'siyah mantar' ya da 'kara mantar' ismi verilen mukormikoz nedeniyle ülke genelinde hastaların yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden biri veya her ikisi kaybetti. Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen kara mantar yaşamı tehdit edebiliyor. Peki, kara mantar hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kara Mantar HastalığıNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#Sağlık29 yaşındaki BBC muhabiri Sarah Lee kafasında çıkan benler için mantar teşhisi aldı. Aylar sonra benlerin büyümesi ve yayılması ile tekrardan doktora giden genç kadının aldığı teşhis sonrası hayatı tamamen değişti. Sarah yaşadığı korkunç süreci anlattı ve insanları vücutlarında çıkan benler konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
#Cilt KanseriGünümüzde en sık görülen hastalıklardan birisi de basur olmaktadır. Basur hastalıkları kişilerin sosyal yaşamını oldukça rahatsız etmektedir. Bu nedenle basura iyi gelen yiyecekler hakkında araştırmalar yapmaktadırlar. Basur olan kişiler tedavinin yanı sıra bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Peki, basura iyi gelen yiyecekler nelerdir? Basura iyi gelen besinler ve gıdalar hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Basurİnsanların merak ettiği birçok asit türü bulunmaktadır. Bu asitlerin arasında faydalı olanlar olduğu gibi zararlı olanlarda bulunmaktadır. Bu yüzden hangi asidin ne işe yaradığı bilmek çok önemlidir. Salisilik Asit nedir? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılır? Salisilik asit nasıl kullanılır detayları ile derledik.
Doğada bitki ve ağaçlardan elde edilen birçok faydalı oluşum bulunmaktadır. Bu oluşumlardan bir tanesi de ardıç ağacından elde edilmiş ardıç katranı sabunudur. Peki ardıç katranı sabunu nedir, ne işe yarar? Ardıç katranı sabunu nasıl kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardıç Katranı Sabunu Nedir?Kara mantar salgınında son durum korkutuyor. Ülkenin batısındaki Maharaştra ve Gujarat eyaletlerinde kara mantar enfeksiyonunda en yüksek sayıların tespit edildiğini aktaran Bakan Vardhan, Maharaştra’da 6 bin 329, Gujarat’ta 5 bin 486 kara mantar vakasının kayıtlara geçtiğini belirtti.
#DünyaKara mantar hastalığı nedir, sorusu Hindistan'dan gelen tedirgin edici haberlerin ardından gündemde yer aldı. Hindistan'da 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan enfeksiyon Mısır'dan sonra Irak'ta da görüldü. Halk dilinde kara mantar ya da siyah mantar hastalığı olarak da adlandırılan mukormikozun farklı ülkelerde yayılması akıllara kara mantar bulaşıcı mı? sorusunu getirdi. Dünya koronavirüs salgını ile mücadeleyi sürdürürken, Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlarda görüldüğünü belirtiyor. Peki, kara mantar hastalığı belirtileri neler, ve nasıl anlaşılır? İşte, o konuyla ilgili bilgiler.
#Kara Mantar NedirKara mantar hastalığı Hindistan'da paniğe neden oldu. 2 yıldan fazla süredir koronavirüste çözüm yolları için dünya için aşı ve ilaçlara yoğunlaşmışken; Hindistan'da hükümet, 29 eyalette 'kara mantar' salgını ilan etmeleri çağrısında bulundu. Halk arasında 'siyah mantar' ya da 'kara mantar' ismi verilen mukormikoz nedeniyle ülke genelinde hastaların yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden biri veya her ikisi kaybetti. Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen kara mantar yaşamı tehdit edebiliyor. Peki, kara mantar hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Kara MantarSedir ağacı yağı, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitkisel yağdır. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler ve fosfor sayesinde cilt üzerinde olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Sedir ağacı yağının ayrıca pek çok sağlık sorununa iyi geldiği biliniyor. Sedir ağacı yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sedir Ağacı YağıPek çok kişinin bildiği şimşir ağacının kendine özgü pek çok özelliği vardır. Ülkemizde de yetişen şimşir ağacının yetiştiriciliğinde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Peki şimşir ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Şimşir ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? Şimşir ağacı hakkında merak edilen her şeyi derledik.
Mersin ağacı, maki grubuna dahil olan çalı formundaki bir ağaç türüdür. Ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan mersin ağacının meyvesinin tüketilmesi insana sağlık açısından pek çok fayda sağlar. Peki mersin ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Mersin ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? Sizler için mersin ağacı hakkında merak edilenleri derledik.
Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasına ait kapalı tohumlu bir ağaç türüdür. Kabuk, dal, çiçek ve gövde kısımlarından ayrı ayrı kullanılan barut ağacının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Peki, barut ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Barut ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Barut ağacı hakkında merak edilen bilgileri derledik.
Afrika ormanlarında yetişen venge ağacı; uzun yaprakları, gül pembe açan çiçekleri ve 15-20 metrelik boyuyla dikkat çeken bir tropikal ağaç türüdür. Oldukça sert ve yoğun bir ağaç olan venge ağacı, bu özellikleri sebebiyle her alanda kullanım için uygundur. Peki venge ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Venge ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte venge ağacıyla ilgili merak edilenler.
Özellikle faydaları ile bir adım öne çıkan meşe mantarı, çok bilinmeyen ancak son dönemlerde ilgi çeken mantar çeşitleri içerisinde geliyor. Peki Meşe mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Meşe mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Meşe Mantarı NedirÇok kısa ömürleri olması ile beraber çok hızlı üreyen mantar çeşitleri arasında borazan mantarı geliyor. Son dönemlerde ilgiyi üzerine toplayan mantar türleri arasında olduğunu da söylemek mümkündür. Peki Borazan mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Borazan mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Borazan Mantarı NedirButon aslına bakılırsa elektriksel buton olarak ön plana çıkıyor. Günümüze makinenin bulunduğu ve elektriksel işlemlerin hemen hepsinde buton kullanılmaktadır. Peki, buton nedir ve ne işe yarar? Buton çeşitleri ve renklerinin anlamlarını sizler için derledik.
#Buton Nedir?Günlük alanda karşılaştığımız ürünlerin bilimsel karşılıkları tanıdık gelmeyebiliyor. Sürekli kullanılan kabartma tozu da bunlardan biridir. Sodyum tuzlarından biri olan Sodyum Bikarbonat, kimyasal bir bileşiktir. Peki, Sodyum Birkarbonat Nedir? Ne işe yarar? Kullanım alanları nelerdir? Faydaları var mıdır? İşte detaylar.
#Sodyum Bikarbonat Nedir Ve Ne İşe Yarar?Trança balığı, eti beyaz ve iri olmasıyla tanınmaktadır. Büyük olması nedeniyle iki ya da üç parçaya bölünerek satılan trança balığı, sinarit isimli balığın büyük olanına verilen isimdir. Genellikle çorbası yapılan trança, aşırı lezzetli olarak tanımlanmaktadır. Peki, trança balığı nasıl pişirilir? İşte, trança balığı hakkında bazı bilgiler
#Trança BalığıSağlıklı ve kaliteli bir yaşam için, insanlar gerekli tüm mineral ve vitaminleri almalıdır. Hücre çoğalması ve büyümesi için gerekli olan çinko da insan sağlığı ve kaliteli bir yaşam için gerekli olan mineraller arasındadır. Bu nedenle çinko, her gün belli miktarda besinler aracılığıyla alınması gerekmektedir. Peki, çinko eksikliği nasıl giderilir? İşte, bulunduğu besinler ve çinko hakkında bazı bilgiler
#Çinko NedirÜlkemizde de çok yaygın olarak görülen egzama hastalığı, farklı tipleri olan yaygın kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Deriden tırnağa, genital bölgeden ağız içi dahil olmak üzere egzama türünü vücudun her alanında görmemiz mümkün. Vatandaşlar özellikle, egzama hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki egzama nedir? Egzama kimlerde görülür? Egzamanın belirtileri nelerdir? Egzama nasıl geçer?
#EgzamaYeni bir yıl, yeni bir siz demek. 2017’de taze bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Fazla kilolarınızdan kurtulup, forma girerken cildinizi de güzelleştirmek elinizde. Yeni bir siz için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız bu diyet sizin için yaratılmış demektir. Daha fazlasını Işıldama Diyeti’nin yaratıcısı Dyt. Emre Uzun’dan öğrenelim…
#Işıldama Diyeti