Terminatör filmiyle hafızalarımıza kazınan şekil değiştirebilen robotlar sonunda gerçek oldu. Biliminsanları sıvı haline gelip tekrar katılaşabilen robot üretti. Araştırmacılar bu robotların, tıptan inşaat sektörüne kadar insanların ve diğer robotların gerçekleştiremediği tüm ince işleri kolaylıkla yapabileceğini belirtiyor.
#TerminatörMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriJames Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay ZekaSon yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci Robotik Cerrahi’nin yer aldığını belirten Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında birçok operasyonun Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılabildiğini söyledi.
#1Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi en yeni teknolojilerle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yapay zekâlı, şeffaf ve ultra esnek cihazların ilgi odağı olduğu fuarda ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdiği bölümler ise akıllı robot köpekler, uçan taksiler ve yeni telefonların sergilendiği stantlardı.
#TeknolojiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırYabancı mutfaklarda görüp tanıdığımız tart, günümüzde ülkemizde de en sevilen meyveli tatlılardan biri haline geldi. İçindeki malzemeleri olsun, görüntüsü olsun çok farklı şekillerde yorumlanabilen tartın temeli de tabanı elbette. Genellikle soğuk tereyağının unla özdeşleştirilmesiyle elde edilen tart hamurunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarını ve klasik tart hamuru tarifini aşağıda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Şimdiden kolaylıklar diliyoruz…
#Tart Hamuru Nasıl YapılırHerkese müjde! Terminatör’ün, cıva gibi şekil değiştirebilen, parmaklıkların ardından eriyip geçebilen, parçalansa bile formunu toplayabilen robot düşmanı T-1000’i yaratmak için ilk adımı resmen atmış bulunuyoruz. Robotik dünyasının ilgi çekici son modelleriyle tanışalım...
#Umut Fırat EroğluHaber ve video bugün yani 1 Nisan’da paylaşılınca önce herkes şaka sandı… Ancak araştırmadan ve bu ilginç buluştan sorumlu kişi şaka olmadığı konusunda ısrarcı. Bilim insanları katı mı sıvı mı olduğu belli olmayan, rengi oldukça ‘çirkin’ bulunan ve birçok derde derman olacağı açıklanan bir buluşla sosyal medyada gündem yarattı.
#RobotEmniyetli iş anlayışını tüm iş süreçlerinin odağına yerleştiren Tüpraş, rafineri sahalarındaki riskli çalışma ortamlarında yapay zekâ destekli otonom robot uygulamalarını devreye almak üzere test çalışmalarına başladı. Enerji sektörünün dijitalleşmesinde öncü ve yenilikçi uygulamalara imza atan Tüpraş’ın son adımı Boston Dynamics’in robotu Spot’un sahada denenmesi oldu.
#TüpraşKüreselcilerin oyunundan bahsediyorlar; argümanları da pankartları da başlarında miğfer ile ABD kongresini basan küresel komplo teorisyenleri, QAnon grubundan arak. ‘Aşı karşıtıyız’ diyorlar; içlerinde 2 doz aşılılar var. On binlerce kişi oldukları iddiasındalar; koskoca miting alanında hepi topu 3-4 bin kişiler. Türkiye’de aşı zorunlu olmamasına rağmen ‘Aşı karşıtı değil, aşı dayatmasına karşıyız’ diyenlerin Maltepe toplaşması bir kez daha kanıtladı ki argümanları gerçek değil. Peki, gerçek ne? Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Sarp Üner ile argümanlarını ve mitingi masaya yatırdık.
#YazarNASA , sosyal medya hesabı üzerinden Mars'taki Jezero Krateri'ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Salda'da araştırma yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, "Yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın izlerini bulmaya çok yakınız." dedi. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu ise, "Dünyadakine benzer bu tip bir canlı aktivitesinin Mars'ın yüzeyinde olduğu tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#NASANASA , sosyal medya hesabı üzerinden Mars'taki Jezero Krateri'ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Salda'da araştırma yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, "Yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın izlerini bulmaya çok yakınız." dedi. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu ise, "Dünyadakine benzer bu tip bir canlı aktivitesinin Mars'ın yüzeyinde olduğu tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#HaberTeknolojinin her geçen gün daha da güçlü hale gelmesi ile beraber, birçok ev eşyası da kolay ve pratik kullanım imkanı sağlıyor. Özellikle robot süpürgeler son dönemlerin en popüler cihazları içerisinde yer alıyor. İşte robot süpürge fiyatları - en iyi, ucuz kaliteli robot süpürge modelleri ve tavsiyeleri.
#Robot Süpürge FiyatlarıÇiğ köfte sevmeyen var mı? Olabileceğine inanmıyoruz. Özellikle son dönemde ülkemizin dört bir yanında açılan çiğ köfteciler sayesinde, bu lezzeti sevenlerin sayısında büyük bir artış oldu. Elbette çiğ köfte denince akla gelen birçok ünlü marka var ama evde yapacağınız çiğ köftenin tadı da bir başka olur hani. Sizin için etli çiğ köfte tarifi ve etsiz çiğ köfte tarifini bir araya getirdik. Üstüne bir de çok işinize yarayacak püf noktaları derledik. İşte evde çiğ köfte yapmak için bilmeniz gerekenler…
#Etli Çiğ Köfte TarifiEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Eskişehir Teknik Üniversitesinden (ESTÜ) biri mezun 7 öğrenci, yazılımını da kendilerinin yaptığı görüntü işleme teknolojisi yardımıyla otonom olarak çalışan yerli su yüzeyi temizleme robotunun prototipini geliştirdi.
#Teknolojiİyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi - BPH) yaş alan erkekler arasında oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Sık sık ve kesik kesik idrar yapma şikayetiyle kendini belli eden bu hastalık, geceleri idrara çıkma ve aniden gelen idrar hissi ile yaşam kalitesini belirgin biçimde bozabilir. Tedavi edilmeyip ilerlediği takdirde iyi huylu prostat büyümesi idrar yolu iltihaplarına, mesane taşlarına ve hatta böbrek yetmezliğine yol açabilir.
#Prostat TedavisiAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın bugün Atlas V roketi ile Mars'a yolladığı Perseverance (Sebat) adlı robot, kurumuş bir krater gölünü inceleyerek, kızıl gezegende geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Fakat Mars'ta bir zamanlar gerçekten canlı organizmalar var olduysa, bilim insanları bunu nasıl anlayacak? Projenin bilim danışmanlarından yardımcısı Dr Ken Williford anlatıyor...
#Nasaİstanbul Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü bünyesindeki Parmak İzi Geliştirme Laboratuvarı ile Adli Görüntüleme Büro Amirliği ekipleri, faili meçhul suçların aydınlatılması ve şüphelilerin tespiti noktasında hassasiyetle çalışıyor.
#Olay Yeri İncelemeProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin Sitti