Her yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun Yaşam