Covid-19 ile mücadelede zorlu düşman olarak görülen sitokin fırtınası, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılıyor. Covid-19 virüsü kapmış olan hastalarda ortaya çıkabilen sitokin fırtınası yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor. Peki, sitokin fırtınası nedir, kaçıncı gün ortaya çıkar? İşte sitokin fırtınası ile ilgili bilgiler...
#Sitokin FırtınasıSitokin fırtınası, adının sıkça telaffuz edilmesi dolayısıyla araştırılan terimler arasında yer almaya başladı. COVİD-19 sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş gibi durumları niteleyen sitokin fırtınası, bir nevi bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde yer alan olumsuz hareketi nitelemektedir. Peki, Sitokin fırtınası nedir? İşte, sitokin fırtınası hakkında bazı bilgiler
#SitokinAK Parti eski İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun koronavirüs nedeniyle ani ölümü, bazı komplo teorisyenlerini harekete geçirdi. Burhan Kuzu’nun bir cinayete kurban gitmiş olabileceği iddialarına oğlu Süleyman Kuzu, “Koronavirüse yakalandı. Tedavi sürecini yakından takip ettik. İki kez Sitokin Fırtınası’na maruz kalınca kurtarılamadı” diye yanıt verdi.
#GazetehaberleriDünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Kovid-19 ile mücadelede, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılan "sitokin fırtınası" yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor.
#Sitokin FırtınasıSitokin fırtınası, adının sıkça telaffuz edilmesi dolayısıyla araştırılan terimler arasında yer almaya başladı. COVİD-19 sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş gibi durumları niteleyen sitokin fırtınası, bir nevi bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde yer alan olumsuz hareketi nitelemektedir. Peki, Sitokin fırtınası nedir? İşte, sitokin fırtınası hakkında bazı bilgiler
#Sitokin16 yaşından beri hayatımızda. Türkiye’de popüler kültürün en önemli figürlerinden biri. “Ana haber bültenleri bizimle açılırdı. 23 yaşındaydım, çöpüm karıştırılır, haber olurdu” diyen Hakan Ural şimdilerde Kanal D’de yayımlanan ‘Neler Oluyor Hayatta?’ programındaki yorumlarıyla sık sık gündem oluyor: “Benim şahsımla kimsenin bir problemi olamaz. Ha, söylediklerimden rahatsızlık duyuluyor mu? Belli zamanlarda, belli kişiler tarafından tabii...”
#Hakan UralCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerKoronavirüse bağlı oluşan bilinen semptomların dışında bazı hastalarda priapizm’ adı verilen birkaç vaka yaşandı. Herhangi bir cinsel uyarı yokken penisteki ereksiyonun 4 saatten daha uzun sürmesine 'priapizm' deniyor. Peki nasıl oluyor da koronavirüs böyle bir probleme neden oluyor?
#Covid 19MIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CSalgına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için vitamin ve besin takviyelerinde satış rekorları kırıldı, depolarda ürün tükendi. Oysa virüs ve etkileri çok yeni olduğundan araştırmalar tamamlanabilmiş değil. Şimdi uzmanlar vücuda yapılan aşırı yüklemenin, uyarılan bağışıklık sistemi sebebiyle virüsün işini kolaylaştırdığı ihtimalini tartışıyor…
#Vitamin