Yeni yıl yaklaşırken, milyonları ilgilendiren aidat zamları da gündemde… Asgari ücrete yapılan artışla birlikte, yönetimler zamları belirlemek için toplantılar düzenleyecek. Ancak fahiş zamlar ve yetersiz hizmetlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle yüksek aidat ödeyip yeterli hizmet alamayan sakinlerle yaptığımız görüşmeler, bu konudaki sorunları ortaya koydu. Aidat zamlarının nasıl belirlendiği, tüm maliklerin itiraz hakkı ve mağdur sakinlerin neler yapabileceği gibi sorulara, Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Ali Güvenç Kiraz ile yanıt aradık.
#Aidat ZammıSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#KonutKat malikleri yüksek aidatı ödemek zorunda mı? Fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidattan kim sorumlu? Ev sahibi mi kiracı mı? “Evim boş aidat ödemem” demek mümkün mü? A’dan Z’ye aidat sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Aidat RehberiYeni yıla sayılı günler kala birçok apartman ve sitede aidat zamları konuşulmaya başlandı. Yönetim şirketleri en büyük gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Ev sahipleri ve kiracılar ise tedirgin. Kimi sitelerde maliyetlerle açıklanamayacak yüksek zamlar yapılması, usulsüz işlem ve yolsuzluk olaylarının artması ‘zamlar ne kadar gerçekçi olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Biz de yeni zam dönemi öncesi tüm bilinmesi gerekenleri derledik. İşte 5 soruda tüm yönleriyle aidat zamları ve vatandaşın yasal hakları...
#Asgari ÜcretYazlık siteler ve çok bloklu sitelerde tadilat, yenilik ve ilavelerin giderlerini kimin ödeyeceği büyük tartışma yaratıyor. Yenilik ve ilavelerin giderleri nasıl karşılanır? Bir site sakini, yaptırılmasına karar verilen havuz konusunda, “Bu lüks bir yatırımdır, ben ödemem” diyebilir mi? Kiracı fazladan aidat öderse kiradan mahsup edebilir mi? Aidat hukuku ile ilgili sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Aidatİstanbul’daki lüks bir sitenin müdürünün maaşının 75 bin TL’yi bulması sosyal medyada yankı buldu. Site sakinlerinin itirazına rağmen yönetim zammı onayladı. Böylece aidatlar da 7 bin TL’ye ulaştı. Hürriyet’e konuşan site sakinleri isyanda: “Oturanlar zengin nasıl olsa, öderler diyorlar. Ama bu kadarı da haksızlık!”
#İstanbulİstanbul’da bazı sitelerde yönetimin aidatlarda yüzde 70’e varan zam yapması vatandaşı isyan ettirdi. Kimi sitelerde istenen aidatlar neredeyse bir ev kirası… Hal böyle olunca vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Site aidat ücretlerine zamlar neye göre yapılır? Yasal bir sınır var mı? Hangi aidat kalemi ev sahibine ait? Site sakinlerinin hakları neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı. Ayrıca aidatlardan şikayetçi vatandaşların görüşleri de haberimizde...
#Aidat ZammıSakarya’nın Serdivan ilçesinde, Burak Y. aidat zammı nedeniyle tartıştığı site yöneticisi Ferdi B.’yi, ayaklarından vurdu. Olay ile ilgili polis ekipleri inceleme başlatırken sitede mülk sahibi olan Salih Binek’in, “160 liralık aidatı 210 liraya yükselttiler ve vuran kişide bence haklı” ifadesi şaşkınlık oluşturdu.
#Burak Y.Sakarya’nın Serdivan ilçesinde, Burak Y. aidat zammı nedeniyle tartıştığı site yöneticisi Ferdi B.’yi, ayaklarından vurdu. Olay ile ilgili polis ekipleri inceleme başlatırken sitede mülk sahibi olan Salih Binek’in, “160 liralık aidatı 210 liraya yükselttiler ve vuran kişide bence haklı” ifadesi şaşkınlık oluşturdu.
#Sakarya’GÖKÇEK’in verilerinin bilimsel bir anlamı yok’ (18.6.2008) başlıklı yazı üzerine ASKİ Genel Müdürlüğü’nden bir açıklama geldi. Tıp Kurumu Derneği’nin içme sularında arsenik olduğu yolundaki görüşlerine karşı ASKİ, zihinleri karıştıran ve paniğe yolaçabilecek bir kaç noktaya açıklık getiriyor: