YENİ GÜNDEM FAHİŞ FİYAT

Güncelleme Tarihi:

YENİ GÜNDEM FAHİŞ FİYAT
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 16:50

Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük artış fiyat dengelerini bozarken konut aidatlarına da yansıması kaçınılmaz.

Haberin Devamı

En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek. Bir de bunu fırsata çevirip fahiş artış yapan apartman ve site yönetimlerine dikkat çekmek istiyorum.

Aidatlara asgari ücret zammı uygulanır mı? Dayatılan aidatı ödemek zorunda mısın? Genel kurul kararı olsa dahi itiraz edilebilir mi? Aidatlar denetlenir mi?

Temmuz ayından geçerli olacak asgari ücrete gelen yüzde 34’lük artış, apartman ve site aidatlarında da aynı oranda artış olacağı anlamına gelmiyor.

Site ve apartmanların yönetim planlarında veya son yapılan kat malikleri genel kurul toplantılarında yönetim kuruluna ek bütçe yapma yetkisi verilmiş ise ek bütçe yapma yetkisi vardır.
Genel kurulda yönetime ek avans toplanması yetkisi verilmemiş veya bu tür bir yetki yönetim planında da yer almıyorsa, aidatın artırılması için ivedi olarak olağanüstü toplantı yapılması gerekir.

AİDATLAR ÖDENMEK ZORUNDA MI?

Haberin Devamı

Toplantıda alınan kararlara itiraz hakkınız var. Kararlarda usulsüzlük varsa, genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilirler.

Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor ancak artış oranına itiraz etmek istiyorsanız, bu defa olağanüstü genel kurul talebinde bulunmalısınız. 1/3 malik bir araya gelip, nasıl tasarruf edileceğini inceleyebilirsiniz.

YÖNETİM PLANI ÇOK ÖNEMLİ

Ev alırken ve kiralarken yönetim planını mutlaka okuyun. Çünkü planda nasıl aidat toplanacağı belirtilir. Bunun yanında apartman ve sitede yapacağınız gözlemde size ipucu verir.

Kat irtifakının kurulduğu dönemde, müteahhit firma tarafından tapuya şerh edilen yönetim planı, Kat Mülkiyeti Kanunu 28. maddede düzenlenmiş ve madde gereğince, tüm kat maliklerini bağlayıcı bir sözleşme niteliğindedir. İstedikleri aidatı size ödettirirler.

Bazı müteahhit firmalar, kendilerine ait yönetim şirketleri kurarak, yaptıkları projelerdeki sitelere 10 yıllığına kendi sahip oldukları şirketi yönetici olarak atayabiliyorlar. O yönetimin değişmesi ise 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin yüzde 80’inin onayını gerektiriyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, 7 gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır. Alacak talebinde bulunabilmek için de kesinleşmiş ve kat maliklerince onaylanmış olması gerekmektedir.

İşletme projesinin iadeli taahhütlü olarak ya da imza karşılığı tebliğ edilmesi, 7 günlük itiraz süresinin başlangıcı açısından hem de alacak talebinde bulunabilmek adına önem arz ediyor. 7 gün içinde itiraz edilmeyen işletme projeleri herkes için bağlayıcı hale geliyor.

Öte yandan aidatlar kira bedelinin yüzde 10 ile 20’sini geçemez.

AİDATLARA YARGI FRENİ
Kooperatif ve sitelerdeki fonksiyon değişikliği aidat tartışmasına Yargıtay 20. Hukuk Dairesi son noktayı koydu. Oluşturulan sözde site ve kooperatif yönetimi tarafından toplanan aidatların kat maliklerinin karar verebileceğini hükmetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!