1.5 yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 60 artarken, kimi sitelerde yüzde 160’ı bulan fahiş zamlar yapıldı. Şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca, Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise 40-45 bin liraya kadar çıktı.
#AidatSite sakinleri işini doğru yapmayan yönetim şirketlerinden dertli. Yüzde 200’ü bulan fahiş zamlar, hizmet alımlarındaki usulsüzlükler ve yönetimi bırakmayan şirketler nedeniyle yüzlerce şikâyet aldıklarını söyleyen Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemede son aşamaya gelindi. Türkiye’de 4 bin şirket var, bunların en çok yüzde 20-25’i kriterlere uyabilecek” dedi.
#Site SakinleriKira artışı konusunda uzlaşılamaması ya da açılan davalar nedeniyle tahliyeler artarken, depozito iadeleri gündeme geldi. Ev sahipleri ve kiracılar bu konuda da ortak yolu bulmakta zorlanıyor. Evi tahliye eden kiracıya depozitosu ödenen bedelle mi, güncel değerle mi iade edilir?, Hangi durumda ev sahibi ‘vermiyorum’ diyebilir?, Ev satıldıysa ödemeyi kim yapar? İşte tüm yönleriyle depozito iadesi...
#KiracıKat malikleri yüksek aidatı ödemek zorunda mı? Fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidattan kim sorumlu? Ev sahibi mi kiracı mı? “Evim boş aidat ödemem” demek mümkün mü? A’dan Z’ye aidat sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Aidat RehberiGeçen haftaki “Fahiş aidata ne yapılabilir?” yazımın ardından siz okurlarımın soru yağmuru bitmedi. Bu hafta da aidat konusuna devam. Fahiş aidata dava açılabilir mi? Sitemize özgü aidat düzenlemesi yapılabilir mi? Sağlık ya da özel nedenlerle “Havuza girmiyorum, basket oynamıyorum aidat ödemem ya da daha az öderim” diyebilir miyiz? İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık, bu hafta da aidat sorularınızı yanıtladı. Avukat Kısacık’a sorularınız ve yanıtları şöyle:
#Aidatİstanbul’da bazı sitelerde yönetimin aidatlarda yüzde 70’e varan zam yapması vatandaşı isyan ettirdi. Kimi sitelerde istenen aidatlar neredeyse bir ev kirası… Hal böyle olunca vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Site aidat ücretlerine zamlar neye göre yapılır? Yasal bir sınır var mı? Hangi aidat kalemi ev sahibine ait? Site sakinlerinin hakları neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı. Ayrıca aidatlardan şikayetçi vatandaşların görüşleri de haberimizde...
#Aidat ZammıSite ve apartman yöneticilerinin, aidatlarını geciktiren komşularını, site ve apartman ilan panolarına isimlerini yazarak ifşa etmeleri bilinen bir yöntem. Ancak bu yönteme mahkeme 'dur' dedi. Artık ifşacı yöneticiler 4 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ancak yöneticilerin hapse girmesine yol açan bu durum kiracıları da 'evsiz' bırakabilir... İşte detaylar...
#KiracıSitede oturanların en büyük gider kalemi aidatlar oldu. 1269 konut projesinde yapılan araştırmaya göre İstanbul’da en yüksek aidat metrekare başına 29 lira olarak hesaplandı. Yani 100 metrekare evde aidat 2 bin 900 lirayı gördü. Ankara’da en yüksek aidat metrekare başına 17 lira, İzmir’de 8.6 lira olarak hesaplandı.
#Siteİstanbul Bahçeşehir'de 413 dairenin bulunduğu lüks site, aidat paralarının buharlaştığı iddiası ile çalkalanıyor. Aylık 2 bin TL aidat ödenen sitede, yeni yönetim eski yönetimi suçladı. Savcılığa yapılan başvuruda aidat paralarının zimmete geçirildiği, usulsüz harcamaların yapıldığı öne sürüldü. Suçlanan eski yöneticilerden A. B. A. ise, “Bu iddiaların tamamı gerçek dışı. Son sözü mahkeme söyleyecektir” dedi.
#Küçükçekmece Cumhuriyet BaşsavcılığıGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıKomşunuz mülk sahibi. Gürültü yapıyor, hiçbir uyarıya kulak asmıyor. Hatta, gürültü yapmaması için hâkimin verdiği tedbir kararını bile dinlemiyor. Aidatı ödemiyor. Defalarca aidat borcu yüzünden icraya veriliyor. Sitede artık o istenmeyen komşu... Böyle bir komşudan hukuki olarak kurtulmanın bir yolu var mı?
#AidatSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#Konutİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği'nin düzenlediği 4. Tesis Yönetim Zirvesi'ne katıldı. Konuşmasında, İstanbul'un tesis yönetimi alanındaki zorluklarına dikkat çekti ve bunlara yönelik çözüm önerilerini dile getirdi. Kurum, sektör profesyonelleri ve site yöneticileriyle birlikte, şehrin karşı karşıya olduğu meydan okumaları ele alarak, tesis yönetimi sektörünün geleceğine ilişkin görüşlerini ifade etti.
#Murat KurumSite ve apartmanlarda ocak ayı ile birlikte Genel Kurul (GK) telaşı yaşanıyor. Hem apartmanlar hem de sitelerde, yazlıklar hariç genellikle GK’lar ocak ayında yapılıyor. Peki GK neden bu kadar önemli? GK’ya çağrı nasıl yapılır? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatı kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteYeni yıla sayılı günler kala birçok apartman ve sitede aidat zamları konuşulmaya başlandı. Yönetim şirketleri en büyük gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Ev sahipleri ve kiracılar ise tedirgin. Kimi sitelerde maliyetlerle açıklanamayacak yüksek zamlar yapılması, usulsüz işlem ve yolsuzluk olaylarının artması ‘zamlar ne kadar gerçekçi olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Biz de yeni zam dönemi öncesi tüm bilinmesi gerekenleri derledik. İşte 5 soruda tüm yönleriyle aidat zamları ve vatandaşın yasal hakları...
#Asgari ÜcretKonut fiyatlarındaki artış hız kesmeye başladı. Kredi faizlerindeki yükseliş konut satışlarını düşürmeye başlarken mevduat ve döviz kurlarındaki yükseliş yatırımları başka yönlere çekmeye devam ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de merkeze bir miktar uzak lokasyonlarda 1.5 milyon lira civarında satışa sunulan evler bulunuyor. Birikimi olanların peşin de alabileceği konutlar için hükümetin düşük faizli kredi kampanyası açıklaması da beklentiler dahilinde yer alıyor.
#KonutKamuoyunda “Sarallar” olarak bilinen çıkar amaçlı suç ağına yönelik düzenlenen ve çete lideri Özgür Saral’ın da aralarında bulunduğu 24 şüphelinin yakalandığı operasyona ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Suç örgütünün Esenyurt'taki sitelerde ev sahibi ve kiracıları silahla tehdit ederek yağma yaptıkları öğrenilirken, bir eğlence mekanı sahibinden de iş yerini zorla almak istedikleri ve silahlı saldırı girişiminde bulundukları iddia edildi.
#Sarallar ÇetesiUluslararası denetim şirketi açıkladı: Türkiye’de site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor. Hiç çalışmayan birinin güvenlik elemanı gibi gösterilip maaşa bağlanması, temizlik giderlerine fahiş bedeller yazılması, piyasa rayicinin katbekat üzerinde alımlar yapılması bunlardan birkaçı... Tüm bu oyunlar hanelere fahiş aidat olarak dönerken, sektöre çeki düzen getirecek yeni düzenlemede son aşamaya gelindiği belirtiliyor.
#Site Aidatlarıİstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir sitenin yöneticiliğini yapan Hacı Koçak ve oğlu, iddiaya göre site yönetimini devralmak isteyen grubun demir sopa ve taşlı saldırısına uğradı. Daha önce de aynı grubun silahlı saldırısına uğrayan Hacı Koçak'ın para ve ev anahtarlarının da gasp edildiği öğrenildi. Kalabalık bir grup tarafından öldüresiye dövüldüğünü söyleyen Koçak, “Dün ise yaklaşık 15-20 geldiler. Bu şahıslar beni ve oğlumu yere yatırdılar, kafalarımızı ezdiler, demir sopalarla bize vurdular." şeklinde konuştu.
#Esenyurtİstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir sitenin yöneticiliğini yapan Hacı Koçak ve oğlu, iddiaya göre site yönetimini devralmak isteyen grubun demir sopa ve taşlı saldırısına uğradı. Daha önce de aynı grubun silahlı saldırısına uğrayan Hacı Koçak'ın para ve ev anahtarlarının da gasp edildiği öğrenildi. Kalabalık bir grup tarafından öldüresiye dövüldüğünü söyleyen Koçak, “Dün ise yaklaşık 15-20 geldiler. Bu şahıslar beni ve oğlumu yere yatırdılar, kafalarımızı ezdiler, demir sopalarla bize vurdular." şeklinde konuştu.
#EsenyurtKonut aidatlarındaki fahiş artışlar sektör profesyonellerini ve kamuyu harekete geçirdi. Sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda bir araya gelen kamu-özel sektör temsilcileri yol haritasını belirlendi. Site yöneticilerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi planlanıyor.
#KonutKira uyuşmazlıklarında yeni dönem dünden itibaren başladı. Arabuluculuk Yasası’ndaki kira davalarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulaması yürürlüğe girdi. Başta kira artışları olmak üzere ev sahipleri de kiracılar da kira uyuşmazlıkları için zorunlu olarak arabulucuya gidecekler. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvuracaklar ve yargı süreci başlayacak. Arabulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında, iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtmişti. Peki uygulama nasıl işleyecek. İşte detayları...
#Kira