Güncelleme Tarihi:
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Site aidat zammına tepki
YAKUPLU
Yakuplu'da bulunan İhlas Marmara Evleri aidatına yapılan yüzde 47 zam, site sakinlerini kızdırdı. 2001 yılı işletme projesini gören halk, fiyata itiraz ediyor.
Yeni yılın işletme projesine göre sitenin bir yıllık harcamaları yaklaşık 900 milyar lira olacak. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 47'lik bir artış olduğunu gösteriyor.
İhlas Marmara Evleri'nde toplam 3 bin hane bulunuyor. Şu anda bunların 2870'inde ikamet ediliyor. Oturanların yüzde 75'i ev sahibi. Site bünyesindeki Beyaz Masa'ya aidat artışlarıyla ilgili şikayet telefonları geliyor. Yapılan zamdan sonra site sakinlerinin ödeyecek olduğu aidat dairelerin tipine göre 8-38 milyon arasında değişecek. Bu fiyata yakıt giderleri dahil değil.
Gazetemizi arayan site sakinleri yapılan zammın enflasyonun ve maaşlarında meydana gelen artışın çok üzerinde olduğunu, yaklaşık 1 trilyonu bulan paranın nereye harcandığını merak ettiklerini belirttiler.
Yıl sonuna kadar zam yok
Site hizmetinde geçici işçiler haricinde 104 personel çalışıyor. Ayrıca güvenlik amacıyla kullanılan iki motosiklet ve bir minibüs, tamiratlar için kullanılan bir kamyonet, bahçe bakımı için kullanılan bir traktörleri var. 900 milyardan personele ödenen miktar yaklaşık 300 milyar lira. Geriye kalan 600 milyar temizlik, güvenlik, peyzaj, yönetim, genel bakım, posta ve avukat ücreti gibi kalemlere harcanıyor.
Site yönetimi geçtiğimiz yıl meydana gelen artışları baz alarak artışı hesapladıklarını, devletin enflasyon hesabında kullandığı kalemler ile kendilerinin ihtiyacı olan kalemlerin farklı olduğunu belirtiyor. Aidatlara 2001 yılı sonuna kadar başka zam yapılmayacak.
Banu TUNA
Dört yol ağzında kaos
BOSTANCI
Bostancı'dan arayan bir okurumuz, Bostancı Köprüsü'ndan, aşağıya; Bağdat Caddesi'ne doğru inerken ilk dört yol ağzında yaşanan sıkıntıyı dile getirdi. Aslında sıkıntıdan öte, anlattıkları bir dört yol ağzında yaşanan dört dörtlük bir kaos!
Herhangi bir trafik ışığının olmadığı noktada ‘eskiden trafik polisi vardı, o zamanlar karmaşa yaşanmıyordu’ diyen okurumuz, artık polis olmadığı için dört yol ağzının arap saçına döndüğünü belirtti. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde dört bir yönden gelen araçların birbirine yol vermemesi yüzünden bitmeyen korna sesleriyle ciddi bir sıkışıklığın yaşandığını bildiren okurumuz, yayaların da sıkıntı çektiğini bu nedenle ya eskisi gibi bir trafik polisinin olmasını ya da sözkonusu dört yol ağzına trafik ışıklarıyla sinyalizasyon uygulanmasını semt sakinleri adına istiyor.
Son yeşil alan
ÜSKÜDAR
Üsküdarlı bir okurumuuzun e-mail'i:
‘‘Size İstanbul'un en güzel manzaralı yerlerinden biri olan Üsküdar, Sultantepe'den yazıyorum. Sultantepe'de denize paralel Yenidünya Sokak vardır. Bu sokakta eski İtalyan Bahçesi tabir edilen son yeşil alan kaldı. Bu alanın bir kısmının vakıf arazisi, bir kısmınınsa çok hisseli şahıs arazisi olduğu söyleniyor. Bu bilgi Üsküdar Belediyesi tarafından verildi.
Çocuklar için park istedik
Sokak sakinleri olarak toplanıp Üsküdar Belediye Başkanı'mızı ziyaret ettik ve bu son yeşil alanın çocuklar için park haline getirilmesini rica ettik. Ancak kamulaştırma bedelinin çok yüksek olduğu, bütçenin yetmeyeceği belirtildi. Biz de hiç değilse geçici bir şeyler yapılsın istedik. Şu anda arazinin bir kısmı, karşı yakada çalışan bazı kişiler tarafından otopark olarak kullanılmaktadır. Bu kişiler sabah erken saatlerde araçlarını bu arsaya bırakıyorlar ve akşam saatlerinde alıyorlar. Onlar bu arsayı keşfetmeden önce çocuklarımız burada top oynuyorlardı, şimdi araçlar yüzünden bu da mümkün değil. Otopark haline gelen bu bölümün alt tarafında bir set mlevcuttur. Maalesef kimler tarafından bilmiyoruz, çöp deryası haline getirilmiştir. Otopark olarak kullanılan bölümün üst tarafı ağaçlık alandır. Burası da bazı kişiler tarafından içki, tiner, uyuşturucu vs. kullanmak amacı ile kullanılmaktadır. Emin olunuz abartmıyorum, havanın müsait olduğu zamanlarda fuhuş için bile kullanılmaktadır. Bu konuda defalarca 155 servisine başvurularımız olmuştur. Aydınlatma da olmadığı için her türlü kanunsuz eylem için müsait bir yerdir.’’
Sağlıklı altyapıya gerek var
NİŞANTAŞI
Nişantaşı'ndan bir okurumuz, kentimizin bu eski semtinin yaşlı alt yapısının, artık son model klimaları, spot ışıklı gösterişli vitrinlerin enerji kullanımına yetmediğini söyleyerek önemli bir konuya değiniyor: Çok sık tekrarlanan elektrik arızaları ve onarım için sık sık yapılan kazı çalışmaları...
Okurumuz tanık olduğu onarım çalışmasını şöyle anlatıyor: ‘‘Zift tenekeleri yakılan tahta parçalarının üzerine oturtuldu ve zift eritildi. Kesif, siyah bir duman 2-3 saat göğe doğru yükseldi, yayalar caddeden yürüdü, şirketler 20 saat çalışamadı. Ve üstelik bütün bu eziyetlerden sonra kapatılan çukur ertesi gün tekrar açıldı. Bu sefer de çalışan BEDAŞ işçileri kapattıkları İSKİ vanasını iş bitiminde açmayı unutmuşlar!’’ Okurumuz, sağlıklı bir altyapı çalışmasına yatırım yapılması gerektiğini söylüyor. Haklı tabii. Her şeyden önce günlük çözüm ekonomik yönden birçok alanda kayba yol açıyor. Bir şirket yetkilisi olarak iş yerini zorunlu olarak 1.5 gün kapatmak zorunda kalan okurumuz, yapılan işin çağdışılığını da vurguluyor. Yakılmış tahtalar üzerinde zift eritmek! 2001 yılında. İşin sağlık boyutu da var. Eriyen ziftin dumanlarının solunması, kanserojen solunması demek.
Nereden bakılsa yüzde yüz olumsuzluk...
TEL: 0 800 219 60 48 FAKS: 0 212 677 03 98
E-MAİL: ngedik@hurriyet.com.tr