Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Veri akışının sürekliliğini sağlamak için yedeklilik prensibi uygulanmaktadır. İstasyonlardan bazılarının teknik veya farklı sebeplerle hizmet veremiyor olması, sistemin çalışmıyor olması anlamına gelmemektedir. Mevcut sistemin işleyişinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır" denildi.
#Depremİnsanların daha bilinçli bir şekilde yaşamalarına hizmet eden birçok farklı alet bulunmaktadır. Bu aletlerin olması birçok açıdan fayda elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Sismografta bu aletlerden birisidir. Sismograf nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Sismograf neyi ölçer ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Sismograf NedirDeprem sözcüğü Türkçe de yer alan depre fiilinden türeyerek gelmiştir. Kelimeye lm son ekleri getirilmiştir. Bilindiği gibi deprem bir afet türüdür. Deprem gibi çeşitli afet türleri vardır. Sel, yangın bu afet türlerinden sadece bazılarıdır. Elbette deprem afeti de kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitleri ise deprem alanında uzman olan sismologlar incelemektedir. Deprem türleri ve çeşitleri nelerdir, kaça ayrılır, depremler neye sebep detayları ile derledik.
İnsanlar tarafından önceden tahmin edilebilen ancak önlenemeyen, can ve mal kayıplarına neden olan doğa olaylarına doğal afetler veya yıkıcı doğa olayları denmektedir. Yıkıcı doğa olaylarının zamanı kesin olarak bilinemediği için gerçekleştiğinde büyük zararlar verir.
#5. Sınıf Fen Bilimleri Yıkıcı Doğa Olayları Konu AnlatımıSakarya’da Adapazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk deprem müzesi 16 yıldır vatandaşlara yaşanan kötü acıyı unutturmamakla beraber müzenin içerisinde bulunan simülatör ile ziyaretçilere 17 Ağustos 1999’da yaşanan 45 saniyelik depremin büyüklüğünü uygulamalı yaşatmaya çalışıyor.
#AdapazarıSismoloji ve sismograf terimleri uzmanların açıklamaları ardından gündeme geliyor. Sismoloji , yeryüzünde yapılacak olan her tür sanatsal yapının hesaplarında kullanılacak paremetrelerin belirlenmesinde ve yeraltı zenginliklerinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır. Peki, sismoloji ve sismografi nedir? Sismoloji ve sismografi terimleri hakkında bilgiler
#SismolojiELAZIĞ’da merkez üssü Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, Doğu Anadolu Bölgesi’nden geçen fay hattında gözlem ve ölçüm yaptı, artçıların kaydedildiği verileri incelemeye aldı. Bilim insanları, 6.8’lik depremle yer yüzeyinde deformasyon oluşmadığını, sadece ikinci etki durumundaki heyelan ve yollarda yarıklar meydana geldiğini belirledi.
#DepremGeçen haftanın en çok konuşulan konusu depremdi. 5.8 şiddetindeki deprem sonrasında cep telefonu şebekeleri yoğunluktan çöktü. İstanbul’da yaşayanlar yakınlarına ulaşamadı. WhatsApp, BiP ve birçok farklı alternatif platforma görev düştü. Depremler ise anlık olarak telefonlardan takip edildi. Biz de deprem gibi doğal afet durumlarında hangi teknolojilerin ve çözümlerin kullanılabileceğini araştırdık.
#Gazetehaberleri- Gümüşhane Üniversitesinde görevli bir grup akademisyen, projelerde ihtiyaç duyulan ve laboratuvarlarda kullanılan bazı cihaz ve donanımları, maddi anlamda üniversiteye yük olunmaması için kendileri tasarlayarak üretiyor - Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Maden: "İlk olarak sismograf yaptık. Cihaz, 3 bin liraya mal oldu. Böyle bir cihazı yurt dışından almaya kalsak 50-100 bin lira arasında ödeme yapacaktık"
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun her fırsatta altı çiziliyor. Deprem Bilgi Sistemi adlı uygulamanın amacı, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendirmek, Türkiye’nin depremsellik tarihinin verilerine ulaşma imkânı sağlamak, aynı zamanda kullanıcıların bulundukları konumda meydana gelmiş olan tarihi depremlerin de harita üzerinde görüntülemesine imkân vermek.
#DepremABD’nin ve dünyanın en tehlikeli ve güçlü depremlerini üreten bölgelerinden California’daki San Andreas fay hattı üzerinde yapılan son araştırmalar, bu hatta büyük depremlerin sanılandan çok daha ‘sık’ yaşandığını ortaya koydu. San Andreas, Kuzey Anadolu fay hattıyla büyük benzerlikler taşıyor.
Amerika’nın ve dünyanın uzay araştırmaları tekeli olan NASA 9 Ekim tarihinde küreselliğin yasa ve görüş birliği tanımayan anlayışının da ötesine geçerek, sanki özel mülkiyetine dâhilmiş gibi Dünya’nın uydusu Ay’ı bombaladı. Dünyaya son birkaç ay içinde üstü kapalı olarak duyurulan proje, bugüne kadar harcadığı akıl almaz paralarla insanlık adına ne yaptığı belirsiz olan kuruluşun gerçek niyetleri hakkında yeni soru işaretleri yaratmakta gecikmedi. Ay’ın bombalanması ardındaki sebebin ne olduğundan önce, NASA’nın ekonomik kriz demeden hayata geçirdiği onlarca milyon dolarlık projelerini nasıl sağladığına ve Ay Bombalanması projesinin içeriğine bakalım: