Güncelleme Tarihi:
Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- BÜLENT Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ), 'Uydu gözlemlerinden sismik kaynaklı atmosferik değişimlerin izlenmesi' konulu konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan BEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shuangen Jin, Türkiye’de 150 kadar Küresel Konumlama Sistemi (GPS) istasyonu bulunduğunu, hem GPS anlamında hem de Türkiye’yi uzayda kapsamı alanı olarak alacak uydu sayısının yetersiz olduğunu söyledi. 2010’daki Tokyo depreminde gerçekleşen öncü şiddetin 6.5 şiddetinde iken deprem sonrasında belirli bir süre geçtikten sonra tekrardan verilen ölçek sayısının 8 şiddetinde olduğunu belirten Jin, şöyle dedi:
"Bunun sebebini henüz anlayamamaktayız. Aynı zamanda tsunamilerde de bu gibi problemler yaşanmakta. Bunun sebebi de istasyon ve ölçüm merkezinin az olması sebebiyle hem de teknik yetersizlikler sebebiyle bunları belirleyememekteyiz. Sismik açısından baktığımızda dünyada yeterince sismograf olmaması. Sismometrelerin az olması deprem merkezinin tahmin edilmesinde de çok büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Çünkü günümüzde sismometreler kullanılarak depremin merkezinin belirlenmesi yaklaşık 10-15 kilometre hatalı olarak kestirilmekte. Bu sadece depremin merkezinin değil aynı zamanda depremin şiddetini kestirme açısından da problemler yaratmakta. Çünkü çok büyük belirsizlikler söz konusu. Sismometre sayısının az olmasının yanı sıra günümüz teknolojisiyle birlikte GPS kullanılmasıyla sadece yersel sismometrelik ölçümlerle değil uydulardan yapılan gözlemlerle de deprem merkezlerinin ya da deprem şiddetlerinin belirlenmesi söz konusu.“
FOTOĞRAFLI