Küresel ekonomideki daralma sinyalleri, birleşme ve satın alma anlaşmalarına da yansıdı. Branchout Türkiye’nin raporuna göre, 2023’te küresel birleşme ve satın almalar toplam 3.1 trilyon dolarlık hacimle son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. 520 anlaşmanın tamamlandığı Türkiye’de ise birleşme ve satın almalara teknoloji, medya ve telekomünikasyon damga vurdu.
#Branchout TürkiyeFemTech (Female Technology), dünya genelinde kadın sağlığını desteklemek için teknolojiyi kullanan yazılım, ürün ve hizmetlerin kategorisini tanımlamak için kullanılan bir terim. FemTech terimi ise 2013 yılında Almanya'da kurulan bir adet ve yumurtlama izleme uygulaması olan Clue'nun Danimarka’lı kurucusu Ida Tin tarafından icat edildi. Bu sektör; doğum kontrolü, menopoz, pelvik sağlığı, emzirme, cinsel sağlık, hormonal bozukluklar, doğurganlık, adet izleme uygulaması ve üreme sistemi sağlık hizmetleri gibi kategorileri bünyesinde barındırıyor. FemTech’in en temel amacı kadınların, kendi hayatları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını ve güçlenmesini sağlamak.
#FemtechTicaret savaşlarının yarattığı belirsizlik yatırımcıları korumacı tedbirler almaya iterken, küresel piyasalarda meydana gelen zorluklar şirketleri varlıklarını sürdürebilmek, rekabet güçlerini artırabilmek ve müşteri portföyünü genişletebilmek için birleşme ve devralmalara yönlendiriyor.
#Şirket25’inci yılını kutlayan, gastronomi turizminin önemli duraklarından biri olan Sunset’in kurucusu Barış Tansever, “1994’ten 2001’e kadar Sunset’e patronlardan çok ‘yuppie’ diye adlandırdığımız üst düzey yöneticiler yani beyaz yakalılar gelirdi. 2008’deki küresel kriz sonrası Facebook, Google gibi IT’ci dediğimiz yeni nesil girişimciler ortaya çıktı. Eskiden jilet gibi mendilli adamlar gelirken artık daha cool (havalı) adamlar da geliyor“ dedi.
#GazetehaberleriŞirketlerin işten çıkardıkları çalışanlarına sundukları yeni kariyere geçiş danışmanlığı (outplacement) hizmetine olan talep 2018’de arttı. Bu yıl yaşanan ekonomik daralmalar, şirket küçülmeleri, şirket birleşmelerinin yanı sıra şirketlerin kurumsallaşmasının da bu talep artışında etkisi büyük. Outplacement hareketliliğinin başta ilaç, bilişim, hızlı tüketim sektörleri olmak üzere 2019’da da devam etmesi bekleniyor.
#OutplacementTürk Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TDIHK) Genel Sekreteri Okan Özoğlu, krizlere rağmen Almanya ile Türkiye arasında ticari faaliyetlerin devam ettiğini söyledi. Son zamanlarda Türk işadamlarının Almanya’ya ilgisinin arttığını belirten Özoğlu, şu açıklamayı yaptı:
#OZAN ÖZOĞLUAlmanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilen ‘ISM 2017 Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı’na katılan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete “CNR Food İstanbul fuarımız ile dünyanın en büyük gıda fuarı olan ISM’e rakip olacağız” dedi.
#İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Ve Şekerli Mamuller Tanıtım GrubuHAYAT su gibi akıp giderken değişim ihtiyacı da baş döndürücü bir süratle artıyor. Teknolojinin hızının yanı sıra gündemin değişim hızına da yetişmekte zorlanıyoruz. Kendimizi sürekli yenileme çabası içindeyiz. Amacımız sürüklenip giden gündemin içinden olayları süzüp Hürriyet Ekonomi tecrübesiyle aktarmak. Farkımız olup biteni ekonominin teknik, ağdalı terminolojisinden arındırıp herkesin anlayacağı bir dille anlatmak. Bunun için bir süredir Hürriyet’in ekonomi sayfalarında bir dizi yeniliği hayata geçirdik. Bugün size bu yeniliklerden bahsetmek istiyorum.
#Sefer LEVENTGodiva, United Biscuits, Defy gibi Türkiye’nin en büyük yabancı satın almalarına aracılık eden Ünlü&Co’nun kurucusu, girişimci Mahmut Ünlü, “Kısa süre içinde Türkiye’deki faaliyetlerine son veren yabancıların gittikleri gibi geri geleceklerini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de ancak uzun vadeli bakanlar kazanır” dedi.
#Godivaİstanbul’un lüks restoranları arasında yer alan Sunset’in patronu Barış Tansever, “Türkler yemeğe para vermek istemiyor. Kişibaşı 150 lira civarı hesap ödenen 50 restoran var İstanbul’da. Dünya markaları geri gidiyor. İstanbul restoran mezarlığı gibi” dedi.
#İstanbulDoğruyu söylemek, şeffaf olmak çok önemli. Özellikle de iş dünyasında. Fakat herkes her zaman doğruyu söyleyemeyebilir. Şirket birleşmeleri, işten çıkarmalar gibi olaylarda dedikodular hemen yayılıyor ve yöneticilerden bu aşamada bir açıklama bekleniyor. İşler tam netleşmemişken bu bilgiler yayıldığında yöneticiyi zor bir durum bekliyor. Açıklama yapsa erken olabilir, net bilgileri veremeyebilir, geçiştirmek için yalan söylese güvenilirliğini kaybedebilir.
Sivas'tan 46 ülkeye eksantrik mili ihraç eden ve McLaren lüks segmentinin motor tedarikçisi olan firma tarafından "2013 yılı en iyi tedarikçisi" seçilen ESTAŞ, başka firmaların dikkatini de çekerek ihracat yaptığı ülke sayısını 51'e yükseltmeyi hedefliyor. ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Döner: "Döküm ve işleme fabrikasında 400'ün üzerinde çalışanımızla yaklaşık 2 bin çeşit eksantrik mili üretiyoruz" diyor. Eksantrik mili otomobilin motorunda emme ve egzoz supaplarının zamanında açılmalarını sağlayan bir otomobil parçası.
#MclarenŞirket evlilikleri ve satın almaları bakımından hareketli bir hafta geçiren ABD’de bir de havayolu sektöründen haber geldi. American Airlines’a bağlı AMR ve US Airways’ın birleşme görüşmelerinde artık son detayların konuşulduğu belirtildi. Anlaşma sağlandığı taktirde kurulacak yeni firma dünyanın en büyük havayolu şirketi olacak. Şirketin değerinin ise 10 milyar doların üzerinde olması bekleniyor.
Daruma Kurumsal Finansman ile yatırım bankası N 1 International, Avrupa, Asya, Türkiye ile Balkanlar'da yatırım bankacılığında ortak olmak, enerji, gayrimenkul ve mezzanine finansmanı alanlarında ortak yatırım fonları kurmak üzere anlaşma imzaladı.
Ankara Ticaret Odası (ATO) 30. Grup Kamu Bayındırlık Meclis Üyesi Turgay Araz, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasının ardından küçük ve orta ölçekli müteahhitleri tehlikelerin beklediğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Citigroup Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı ve Citicorp Başkan Yardımcısı Hamid Biglari, küresel belirsizlikler, finansal piyasalardaki kırılganlıklar, Euro Bölgesi borç krizine rağmen Türkiye'nin “girdaplı bir denizde istikrar adası” olduğunu söyledi.