Sirken otu adı az duyulmuş, doğanın en faydalı bitkileri arasında yer alır. Halk arasında yabani ıspanak olarak adlandırılan sirken otu, sağlığa verdiği faydalarıyla bilinen bitki çeşididir. Sirken otu nedir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, hangi mevsimde vardır, yetiştiriciliği mümkün müdür, nasıl kullanılmalıdır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Sirken Otuİstanbul’da onlarca kişinin zehirlendiği ‘ıspanak’ vakasının arkasından ‘yabancı zehirli otlar’ çıktı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı araştırma ve incelemenin ardından yaptığı açıklamada "Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir" denildi. İstanbul’da ıspanakla birlikte yediği ottan zehirlenen Sevim Karacaner, "Bir an gözlerimi kaybettim sandım hala da etkisi sürüyor" dedi. Uzmanlara bu yabancı otları ve bunlardan korunma yollarını sorduk.
#IspanakYunanistan’ın en büyük adası Girit, özgün mutfak kültürüyle öne çıkıyor. Özellikle yabani otlarla yapılan yemekleri bir efsane. Mutfak Dostları Derneği üyeleri üç hafta önce Girit’te dört günlük lezzet turuna çıktı. Üç şehrin en özgün restoranlara uğradı. Geziye katılan turizmci, gurme gezgin Başar Eryöner (45) “Baharda da ot yemeklerini keşfetmeye gideceğim” diyor.
Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen yerel yemek restoranları, Anadolu’nun az bilinen yemeklerini 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Caddebostan’da düzenlenecek olan "Sofradaki Anadolu" şenliğinde İstanbullular’a tanıtacak. Şenliğin Anadolu Sofrası bölümünde yemekler tadılırken Anadolu Kileri bölümünde de yemek malzemeleri satılacak ve bunları seçmenin incelikleri öğretilecek. Anadolu Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, her bölgeden en iyi restoranları seçtiklerini söylüyor.
Labadanın mantısı, kıymalı sarması, acı sarmaşığın da kavurması ve omleti harika oluyor. Bahar aylarında tarlaları kaplayan kırmızı gelinciklerin yeşil yapraklarıysa börek içlerine yakışıyor, gelincikten şerbet de yapılıyor. Yenebilir şifalı otlarla kendi damak zevkinize uyan yemekler hazırlayabilirsiniz. İlham vermesi için sıklıkla pişirdiğim dört tarifimi paylaşıyorum.
#SalataBahar rotalarına doğru yola çıkmanın tam zamanı. Size kılavuz olsun diye dört seyahat yazarına en sevdikleri bahar rotalarını sorduk: Mehmet Yaşin, "Her döndüğünüz virajda farklı bir tablo var" diye Kapıdağ yarımadasını anlattı. Reyan Tuvi, "Akdeniz ile Ege buluşur da, baharı güzel olmaz mı?" diyerek Datça’yı işaret etti. Saffet Emre Tonguç, "Aşk tanrısı, aşk mevsiminde sizi bekliyor" dedi ve Afrodisias’a gitmeniz için kışkırttı. Fatih Türkmenoğlu, "Ben her bahar aşık olurum, Kaz Dağları’nı turlarım" dedi.