Biliyorum, ramazanda herkes oruç tutarken kalkıp Bodrum’dan ve orada yenen güzel bir yemekten bahsetmek biraz garip.
Ama bu yazıyı Ağustos ortalarında Bodrum’dayken yazdım ve bir dizi aksilik yüzünden yayınlatamadım. Affınıza sığınarak Bodrum’da geçen ay yazdığım yazıyı sunuyorum sizlere.
Mühendis babamın 16 sene önce başlayan Bodrum inşaatları nedeniyle biz çocuklar da yaz aylarında Bodrum’a taşındık durduk. Babamın hayranı olduğu o nemsiz, bol oksijenli havaya ve muhteşem denizine biz de hayran olduk. Artık Bodrum yaz aylarımızın vazgeçilmez mekanı idi. Sürekli yeni ve farklı tatlar keşfetme serüvenimizi burada da sürdürmeye devam ediyoruz. Ancak benden daha meraklı olan yemekçi-gurme eşim, yeni tatlar keşfetme işini gün geçtikçe daha artırıyor ve bu yönüyle beni çok şaşırtıyor.
En son keşfi Bitez’de mandalina, portakal bahçeleri arasındaki Palamut restoran. Bir sabah kahvaltısında otlu saç böreği, ev yapımı reçeller ve taze tereyağı eşliğinde bahçenin serin ve temiz havasını içimize çektik. Başımızı kaldırdığımızda üzerimizde palamut ağacı yanında yediveren limon, ötesinde defne ağacı, onun yanı nar ve zeytin ağaçlarıyla çevrelenmişti.
Gökyüzüne yükselen selvi ağaçlarının ince ve narin bedenleri sanki bahçeleri çevreleyen doğal çitlerdi. Kahvaltımızı bahçeden toplanan siyah üzüm, taze incir ve kaktüs yemişi olan firincirle tamamladık. Aslında Bodrumluların yöresel şiveyle firincir dedikleri kaktüs meyvesine pazarlarda firenk inciri, Antalya’da ise mart yemişi derler.
Bol çekirdekli, sulu ve hoş kokulu bir meyvedir. Dikenleri nedeniyle toplanması ve soyulması çok dikkat ister ama tadıldığında bu dikkati hak ettiği görülür. Palamut ağacının meyvesinin kışın kestane gibi pişirilip yendiğini ise ilk defa burada öğrendim. Sabah gün ışığıyla beraber ağızlarını kapayan ve boyunlarını büken kabak çiçeklerinin altında yayılan iri kabaklar ise en lezzetli mücverin habercisi gibiydiler.
Nuran ve Arif Uyar’ın 22 dönümlük bu muhteşem bahçesine, "ganlı kavurma" dedikleri et kavurması, kabak çiçeği dolması, sirken otu salatası yemek için tekrar geleceğiz.
Taze sarmısaklı kuzu güveç
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Malzeme listesi
500 gr kuzu kuşbaşı eti
1 yemek kaşığı tereyağı
(veya bitkisel margarin)
8-10 adet taze sarmısak (Saplarıyla birlikte kullanılacak.)
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
2 su bardağı sıcak su
Kuşbaşı eti tabanı kalın orta boy bir çelik tencereye aktarıp tereyağını ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, et, suyunu önce verip sonra çekinceye kadar, en az 10-12 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak etin tencereye yapışmasını engelleyin.
Sararan yapraklarını ayıklayıp yıkadığınız taze sarmısakların saplarını pırasa doğrar gibi iri iri doğrayın. Sarmısakların diş kısımlarını da tenceredeki etlerin üzerine ilave edin.
Tuz ve karabiberi serpiştirip 5-6 dakika kavurduğunuz yemeği toprak güvece ya da fırına dayanıklı orta boy bir kaba aktarın. Üzerine, kekik, nane ve toz kırmızı biberi de serpiştirin. 2 su bardağı sıcak su ilave edip 175 dereceye ayarlı fırında 30-40 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.
Biberli arpa şehriye pilavı
Malzeme listesi
2 su bardağı arpa şehriye
250-300 gr taze araka (Kabuklu taze bezelye.)
(Taze yeşil fasulye ya da taze börülce de kullanabilirsiniz.)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet kırmızı dolmalık biber
(Salçalık ya da tarhanalık ince uzun biber.)
3 su bardağı sıcak tavuk ya da et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
1/2 demet maydanoz
5-6 yaprak taze nane
Taze arakaların (kabuklu bezelyelerin) sapları ve kılçıklarını tıpkı yeşil fasulye ayıklar gibi ayıkladıktan sonra iki parmak eninde doğrayarak kaynayan tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. (Araka bulamazsanız, taze fasulye ya da taze börülce de kullanabilirsiniz.)
Diğer taraftan, kırmızı ya da yeşil dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra çok ince halkalar halinde dilimleyin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine incecik doğranmış soğanları ve biberleri ekleyerek karıştırın. Yaklaşık 4-5 dakika kavurduktan sonra üzerine arpa şehriyeleri ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurduktan sonra sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış arakaları ilave edin. Pilavı orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra altını kısıp 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanozu serpiştirip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 20 dakika dinlendirin. İsterseniz servise sunmadan önce üzerine kırmızı pulbiber serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.