2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli Jon Fosse’ye verildi. Roman, hikâye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi birçok türde yazan Fosse’yi ve Kuzey Avrupa edebiyatından hangi yazarları takip ettiklerini editörlere ve edebiyat alanında içerik üreten isimlere sorduk.
#Hazan AKÖZ IŞIKÇağdaş Japon edebiyatının önemli isimlerinden Hiroko Oyamada, ‘Çukur’da kocasının işi nedeniyle taşraya taşınan genç bir kadının başından geçen tuhaf olayları anlatıyor. Gerçekçi dünyada tekinsiz bir atmosfer yaratan Oyamada, bu kısa romanında Japon toplumunda bireyleri, özellikle de kadınları kuşatan pek çok soruna dikkat çekiyor.
#Hiroko OyamadaLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuDon DeLillo, ‘Sessizlik’te bir Amerikan futbolu final maçı gecesi elektriklerin ve iletişim araçlarının kesilmesi sonucu başlayan paniği anlatıyor. Çağdaş Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden DeLillo’nun ısrarla üzerinde durduğu meselelere temas eden, kısa ama ilginç bir roman.
#Don DelilloYugoslavya İç Savaşı’nın akıldışılığını ve vahşetini sergileyen ilk romanı ‘Kaplanın Karısı’yla büyük çıkış yapan Téa Obreht, dokuz yıl aradan sonra kaleme aldığı ikinci romanı ‘Bozkır’da bu kez Amerika’nın Vahşi Batı’sında geçen, şiddet dolu, etkileyici bir hikâye anlatıyor.
#BozkırGazeteci-yazar Rebecca Solnit makalelerinin bir araya geldiği ‘Tüm Soruların Anası’nda kadınların mücadelelerini çoğaltan feminist yazarlardan hareketle ‘sessizliği’ sorguluyor. Sessizliğin mücadeleyle bağını kuruyor ve toplumsal cinsiyet normları üzerine yeniden kafa yoruyor...
#Tüm Soruların Anası‘Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı’, ölümünden yıllar sonra yayımlanan kısa ve vurucu öyküleriyle uluslararası üne kavuşan ıskalanmış yazar Lucia Berlin’in Türkçedeki ilk kitabı. 1960’lar ve 1970’ler Amerika’sının ‘kirli gerçeklerini’ tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren Berlin, okurunu soğukkanlılıkla düşünülemez olana doğru yürütmeyi istiyor hep.
#Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı‘Kalabalıkta Yüzler’, ‘Dişlerimin Hikâyesi’, ‘Kayıp Çocuk Arşivi’yle tanınan Meksikalı yazar Valeria Luiselli, ‘Bana Sonunu Söyle’de göç sorununa, özellikle de çocuk göçmenlerin dramına eğiliyor. ABD’ye ayak basan göçmenlere yöneltilen 40 sorudan hareketle bir göçmen olarak kendisinin duygularını göçmen çocukların travmalarıyla birleştirmiş. Gerçek hikâyelerin üzerinde yükselen yalın ve güçlü bir anlatı.
#Bana Sonunu SöyleYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANSevilen çocuk klasiği ‘Mumi’ serisiyle bilinen Tove Jansson’un 1982 yılında yazdığı yetişkinlere yönelik üçüncü kitabı ‘Dürüst Yalancı’, bireyin kendisine ve başkalarına söylediği yalanlar etrafında ustaca kurgulanmış, rahatsız edici ama insana dair bir umudu da barındıran, sade ve etkileyici bir roman.
# Tove Jansson‘Tokyo’nun Son Çocukları’, ne olduğu belirsiz, fakat insan yapımı olduğu kesin bir küresel felaketin harap ettiği Japonya’ya götürüyor okurunu. Yaşadığımız pandemi süreciyle benzerlikler taşıyan distopik romanda Yoko Tawada, ‘Yaşamanın yolunu bir şekilde bulmayı beceren insanın sadece nefes alıp vermesine yaşamak diyebilir miyiz?’ sorusunu göndeme getiriyor.
#Tokyo'nun Son ÇocuklarıAmerikalı yazar Shirley Jackson kadınlar, çocuklar, mutfak, kutsal annelik miti ve o dev Amerikan rüyası balonuna, yazdıklarıyla çuvaldızlar sokup çekmiş, çok cesur ve çok yetenekli bir yazardır. Onun kitaplarının okuyan üzerindeki etkisi epeyce uzun sürer.
#Shirley JacksonColson Whithead, ‘Nickel Çocukları’nda yine sarsıcı bir hikâyeyle çıkıyor okuyucusunun karşısına. Siyah derili bir çocuğun düştüğü ıslahevinde başından geçenleri anlatan ‘Nickel Çocukları’, ırk ayrımcılığından yola çıkarak kötülüğün ırk, renk, dil, din, cinsiyet ve hatta yaş ayrımı yapmayan doğasını tartışıyor.
#Nickel Çocukları2018’iniz nasıl geçti bilinmez; herkesinki farklı farklı... Ama eğer edebiyattan, sinemadan, müzikten, bilimden, yeme-içmeden keyif alan biriyseniz, sizi muhteşem bir 2019 bekliyor. Türkler’in komedi filmleri, yabancıların bilimkurguları; yeni albümler, düetler, konserler; insanı ekrana kilitleyecek diziler; ufkumuzu açacak bilimsel denemeler; ağzımızın tadını yerine getirecek gurme trendler... Noel Baba’yı kıstırdık; yeni yıl torbasında neler varmış önden göz attık.
#Noel BabaHürriyet Kitap Sanat yazarları Doğan Hızlan, Selim İleri, A. Ömer Türkeş, Ömer Erdem, Yücel Kayıran, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl ve Erkan Aktuğ’un oylarıyla 2018’in en iyi 50 kitabını seçtik. Yıllar sonra aynı anda iki romanla karşımıza çıkan Latife Tekin ‘Sürüklenme’si ilk sırada yer aldı. Devrim Yılmaz ise yılın en iyi 10 çocuk kitabını sıraladı.
#SürüklenmeYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo Nesbo