Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Biz ihracatta, hükümetimiz Haziran başında göreve geldikten bu yana Haziran ve Aralık dahil her ay olmak üzere Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık rakamlarını elde ettik. Geçen hafta Cumhurbaşkanımız bir yılın bilançosunu açıkladı. 2023’te dünyada ticaret yüzde 5’e yakın gerilerken, biz 1,6 milyar dolar mal ihracatımızı artırarak 255,8 milyar dolarla yılı kapadık" dedi.
#Ömer BolatAB’nin 2026’da devreye alacağı sınırda karbon vergisi, Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörü için tehlike çanlarını çalmaya başladı. Eğer iki yıl içerisinde otomotiv sanayi şirketleri emisyonu azaltacak adımlar atamaz ve karbon ayak izi hesaplamalarını yapamazsa rekabetçiliğini kaybetme hatta üretimi farklı ülkelere kaptırma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Şartlar karşılandığı takdirde ise yıllardır gelmeyen otomotiv yatırımlarının önü açılabilir. Ancak mevcut durum ‘alarm’ veriyor.
#ABKarbon fiyatlamasını uygulayan ülkelerin sayısı 68’e çıktı. Karbon kredisi satışlarında ise ilk sırayı Avrupa Birliği alıyor. Ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi için 10 yıllık süre kaldığına işaret eden Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Erinç Yeldan’a göre Türkiye’nin avantajları var. Yeldan, “Türkiye, yeşil enerji dönüşümünü hızlı uygulayabilecek ve lider olabilecekken bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.
#Yeşil DönüşümYENİLENEBİLİR enerji sertifikaları gibi çevresel emtia ticareti hizmeti sunan; karbon ayak izi azaltma ve sürdürülebilirlik stratejileri konusunda danışmanlık veren Amsterdam merkezli STX Group’un Baş Ticari Sorumlusu Marijn van Diessen, Sınırda Karbon Vergisi özelinde, ekim ayında başlayacak geçiş sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#YENİLENEBİLİR EnerjiAvrupa Birliği’nin önde gelen ihracatçılarının uzun süredir gündeminde olan Sınırda Karbon Vergisi kısa sürede hem maliyetleri hem de rekabeti arttıracak. Ekim ayında başlayacak raporlama süreci öncesi hiçbir ülkenin yeterince hazır olmadığına vurgu yapan uzmanlar, İngiltere ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerin ise sisteme ayak uydurmak için kendi mekanizmalarını oluşturabileceğini belirtiyor.
#Arupa BirliğiUluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Yokuştan aşağıya freni boşalmış bir kamyon üzerimize doğru geliyor ve biz seyrediyoruz. Avrupa, Sınırda Karbon Vergisi’ni çok kısa bir süre içerisinde uygulamaya başlayacak. Geç kalındığını düşünüyorum. İş dünyası ve kurulan yeni hükümetin bu konuyu en temel gündem maddesi haline getirmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
#Uluslararası Enerji AjansıYoğun bir ekonomik gündemle 2023 yılına giren sektörler, yeni yılda hem üretimde hem de ihracatta birden fazla gelişmeyi takip etmek durumunda kalacak. Pek çok sektör temsilcisi iyimserliği koruyarak sürdürülebilirlik, enerji ve artan maliyetlerin 2023 yılının ana gündemini oluşturacağını belirtirken; ortak nokta ise finansmana erişim olarak dikkat çekiyor.
#EnerjiAvrupa Birliği, demir, çelik, alüminyum gibi üretimi sera gazı emisyonlarına dayalı olan ürünlere Ekim 2023’ten itibaren sınırda karbon vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarında alınan bu kararı değerlendiren sektör temsilcileri, “Hazırlıklarımız tamam” derken; yeni yatırımlar ve ihracatın devam edebilmesi için teşviklere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
#Karbon VergisiSon dönemde dünyada enerjiye olan talep arttıkça sürdürülebilir enerji üretimi de önem kazanıyor. Özellikle iklim krizi etkisini güç geçtikçe daha fazla hissettiriyor. Tahrip edilen ve sürekli azalan doğal kaynaklar ise dünyanın geleceği için alarm veriyor. Artan kurak dönemler ise tüm ülkeler için hem enerji üretiminin azalması hem de enerjinin maliyetinin artması demek. İşte bu noktada devreye yenilenebilir enerji kaynakları giriyor. Özellikle son dönemde hibrit santrallar konusunda atılan adımlar gelecek dönemde enerji konusunda yaşanacak sıkıntıları azaltacak gibi görünüyor.
#KuraklıkTürkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmesi ve COP26 hedeflerine katılmasının ardından hazır giyim sektöründe yeşil dönüşüm heyecanı başladı. Bir kaç yıldır sürdürülebilirlik adına çalışmalar yapmaya başlayan şirketler, karbon ayak izi ölçümü için danışmanlık almaya başladı.
#Paris İklim AnlaşmasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito uygulamasına Ocak 2022’de başlayacaklarını açıkladı, “Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız” dedi. Bu uygulama ile kâğıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlar markete iade edildiğinde ücreti geri alınabilecek.
#Murat KurumParis İklim Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeşil kalkınma hedefine ulaşmak için oluşturulan yol haritasını açıkladı. Bakan Kurum, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin uygulayacağı sınırda karbon vergisi yerine kendi emisyon ticaret sistemini kuracağını, yıl sonuna kadar da İklim Kanunu’nun da Meclis’ten geçeceğini belirtti.
#Çevre Ve Şehircilik BakanıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye olarak yeşil dönüşüme maruz kalan değil etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olmak istediklerini söyledi. Kurum, "Kamu ve özel sektörümüz, üniversitelerimiz, çevre kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, gençlerimizden oluşan geniş bir istişare mekanizması kuracağız. Ocak ayında ilk defa tüm tarafların katılımıyla İklim Şurasını gerçekleştireceğiz. Buradan elde edeceğimiz çıktılar, ülkemizin de bu konuda yol haritası olacaktır" dedi.
#İklim ŞurasıEn büyük arzularının girişimcilerin ve sektörün gelişimine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Böylece uygulanabilir, ölçülebilir, teknolojik yeniliği ve derinliği olan, milli ve yerli üretimi destekleyen fikirleri sektörümüze kazandırarak, ekonomimize katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.
#GazetehaberleriGüneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, güneş enerjisinde mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES-3) yarışmalarında katılımcı profilinin büyük holdinglerden enerji sektörünün önemli paydaşlarına kadar çeşitli kesimlerden oluşmasının, güneşin artık önemli bir yatırım alanı olarak görüldüğünün göstergesi olduğunu belirtti.
#Güneş Enerjisi Sanayicileri Ve Endüstrisi DerneğiAkdeniz’de yapılan enerji arama çalışmalarının tecrübesinin Karadeniz’de yaşandığını söyleyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Akdeniz’in tabanında ciddi bir tuz tabakası var. Çalışmak Karadeniz’e göre daha güç. Yavuz gemisi bakımın ardından tekrar Akdeniz’e dönecek, orada da bir keşif umudumuz var” dedi. Bakan Dönmez, Karadeniz’de yeni rezerv konusunda ihtimalin de yüksek olduğunu kaydetti.
#GazetehaberleriTürkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme adımlarında önceliğinin sıfır karbon olacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Şu anda sadece yenilenebilir enerji ile bir ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Ama kaynak seçerken bunlara ağırlık veriyoruz. Bunun yanında nükleer de kömüre ve doğalgaza göre çok daha çevreci. Aynı zamanda mevsimsel şartlardan etkilenmiyor” dedi.
#Yenilenebilir Enerji