Hint Okyanusu'nda bulunan Singapur, pek çok adacıkla çevrili bir ülke. Dünyanın en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu ada ülkesine, pandemi öncesinde Türkiye’den de binlerce kişi gidiyordu. Singapur bir şehir devleti olması ve kendine özgü şehircilik anlayışı ile dikkat çekiyor. Ama çok sıra dışı yasakları da var. İşte yasaklar diyarı Singapur’un pek bilinmeyen tarafları…
#Singapur YasaklarıYemyeşil bitki örtüsü, parkları ve limanıyla ‘bahçe içindeki şehir’ olarak adlandırılan Singapur, ziyaretçilere hem huzurlu bir metropolde gezinme hem de doğayla baş başa kalma olanağı sağlıyor. Daha önce Singapur’la ilgili yazımızda, Raffles Place, Merlion Heykeli, Marina Bay, Marina Sands Otel, Helix Köprüsü, Gardes by the Bay, Singapore Flyer, Esplanade ve Orchard Road gibi turistik merkezlerine değinmiştik. Bu yazımız Singapur’un Çin Mahallesi, Küçük Hindistan ve Arap Caddesi gibi bölgeleriyle nerede kalınacağı ve ne yeneceği gibi bilgileri içeriyor. İşte detaylar…
#SingapurSingapur, Güney Doğu Asya’da bulunan yaklaşık 720 kilometrekarelik bir şehir ülke. Türkiye’nin binde biri büyüklüğünde diye çok da küçümsemeyin, dünyanın en zengin devletlerinden. Eskiden daha da küçükmüş. Sadece 581 kilometrekare! Denizi doldurarak ülkeyi yaklaşık 140 kilometrekare büyütmüşler. İşte bu şekilde elde edilen yerlerden biri olan Marina Bay ülkenin en önemli ve en gösterişli bölgelerinden biri.
#Marina BayEge Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Üçüncü Yatırım Zirvesi’nde yine önemli mesajlar vardı. Zirvede dünya ekonomisindeki dengelerin ne kadar hızlı değiştiğinin mesajları verildi. Amerika ve Çin arasındaki güç mücadelesi, Avrupa’nın teknoloji açığını kapatma çabaları, Türkiye’nin yatırım ikliminde hukukun üstünlüğü ve güvenilir bir finansal sistemin önemi... Ancak bu meseleleri yalnızca haber başlıklarıyla geçiştiremeyiz; hayatımıza dokunan yönleriyle anlamaya çalışmalıyız.
#13 sene, 625 bölüm boyunca günlük bir dizide oynadı. Büyük bir hayran kitlesi edindi. Şimdilerde de sık sık sosyal medyanın gündemine oturuyor. Bu sezon onu hem beyazperde, hem tiyatro sahnesi hem de ekranda göreceğiz. Halil İbrahim Ceyhan’la sonbaharda vizyona girecek ‘Son Bilet’ filmi için buluştuk. Hayat hikâyesinden aşka bakışına onu yakından tanıdık: “Aşk, yanında kendin olabildiğin kişiyi bulmak demek.”
#İbrahim CeyhanOrtadoğu’da hava iyice ısınınca dizginleri Amerika Birleşik Devletleri’nin elinde olan GPS sistemleri (Global Positioning System-Küresel Konumlama Sistemi) yine sapıtmaya başladı. Bunlardan biri de bizim hava sahalarında yaşandı. Adana’ya giden bir uçağın sistemi durup dururken Beyrut üzerinde olduğu bilgisini verdi. Pilotlar bu duruma alışkın oldukları için yollarını şaşırmadılar.
#ABDCumhuriyet'in 100. yılı yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında önemli mesajlar verdi. Erdoğan'ın sözleri dünya basınında geniş yer buldu
#TürkiyeTürkiye'de ikamet eden veya ülkemizle ekonomik ilişkileri olan bazı kişilerin mal varlığı bilgileri gibi hassas verilerini toplayarak takiplerini yaptığı ileri sürülen Selçuk Küçükkaya ve sahada fotoğraflama ve araştırma yapanlardan oluşan 16 sanığın yargılanmasına başlandı. Casusluk iddiasını reddeden sanık Küçükkaya, dedektiflik yaptığını söyleyerek çalıştığı kişilerin istihbarat elemanı olduklarını bilmediğini ve şüphe de duymadığını iddia etti.
#MahkemeArtık Türkiye’nin ‘Cumhuriyet’ adında bir uçağı var. Kuyruk dikmesinde Atatürk’ün müthiş bakışı yer alıyor. O uçak aslında uzun bir yoldan geliyor. Pegasus Havayolları çalışanlarının yıllarca yaptıkları çalışmaların bir armağanı. Ne kadar güzel görünüyor bir baksanıza...
#Ali SabancıTürk Hava Yolları Amerika’dan sonra İstanbul’dan gelip geçen Uzakdoğulu yolcuların da peşine düştü. Dünyanın en fazla transit yolcu taşıyan havayollarından biri olarak, transit yolcularını bir-iki gün ya da birkaç hafta Türkiye’de kalmaya ikna etmek için önce Seul’e sonra da Tokyo ve Singapur’a çıkarma yaptı. Tek amaç Türkiye’de sadece deniz, kum ve güneş değil insanlığın sıfır noktası gibi tarihi değerlerin de olduğunu anlatmak.
#Türk Hava YollarıDevletin bakanından, “Cumhurbaşkanımız 35’inci katın asansöründe bu soruyu sordu” sözünü duysanız, o soruyu merak etmez misiniz? Ben de merak ettim. Sorunun cevabını da aldım. Peki soru neydi, ne cevap verildi? Onu yazının sonunda açıklayacağım. Şimdi sizi görkemli bir törenle açılan İstanbul Finans Merkezi’ne götürmek istiyorum.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatÜlkesinin en tanınmış sosyal medya yüzlerinden olan bir YouTuber’ın binlerce insanı dolandırması Tayland’ı bir anda karıştırdı. Polisin her yerde aradığı dolandırıcı kandırdığı insanlardan tam 55 milyon dolar alarak ortadan kayboldu…
#Tayland'IQ' terimi, 1912'de psikolog William Stern tarafından Almanca Intelligenzquotient terimiyle ilişkili olarak ortaya çıktı. O zamandan günümüze kadar gelişim gösterdi. Günümüzde IQ’su yüksek kişiler Üstün Zekalı olarak bilinmektedir. Peki, IQ testi nasıl ve nerede yapılmaktadır sizler için derledik.
Herkesin babası çok özel ama bazı babalar var ki ağzından çıkan sözler tüm ülkenin kulağına küpe oluyor. Sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor, herkes ondan bahsediyor. Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kızı Tuna Ortaylı Kazıcı ile baba-kız ilişkileri hakkında konuştuk. Kuşak farklılıklarından, birlikte yaptıkları seyahatlerden, en mutlu anlarından bahsettik. Ve tabii tatlı atışmalarına tanık olduk.
#İlber OrtaylıDün Güney Çin Denizi'ne düşen ABD filosunun en yeni savaş uçağı iki süper gücü tekrar karşı karşıya getirdi. Düşen uçağı denizin derinliklerinden çıkarmak için sır gibi saklanan bir operasyon başlatan ABD Çin'in uçağı daha önce bulmasından endişe ediyor. Analistler ise Çin'in kayıp F-35'e bir göz atmak isteyebileceği konusunda hemfikirler.
#ABDDün Güney Çin Denizi'ne düşen ABD filosunun en yeni savaş uçağı iki süper gücü tekrar karşı karşıya getirdi. Düşen uçağı denizin derinliklerinden çıkarmak için sır gibi saklanan bir operasyon başlatan ABD Çin'in uçağı daha önce bulmasından endişe ediyor. Analistler ise Çin'in kayıp F-35'e bir göz atmak isteyebileceği konusunda hemfikirler.
#ABDKoronavirüsle birlikte yeni normal düzende seyahat etme düzenleri de değişti. Alınan önlemler, uygulanan tedbirler de ülkeden ülkeye değişince ''Nereye, hangi aşı ile ne şartlarda gidebilirim?" sorusunun cevabı daha da da karmaşık bir hal aldı. Bu düğümü sizin için çözdük...
#SeyahatLenovo, dünya çapında önemli bir marka pozisyonuna ulaşmış önemli firmalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar, tablet ve telefon gibi çeşitliliğe sahip önemli üne sahip olan markalara imza atmıştır. Sizin için Lenovo hangi ülkenin markası ve nerede üretiliyor? Lenovo ne zaman kuruldu, sahibi kim ve kısaca tarihçesi konularını tüm detaylarıyla derledik.
#Lenovo Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?Dyson Limited Şirketi, günümüzde ismini çok sayıda ülkeye duyurmayı başarmış olan şirketlerden bir tanesidir. Dyson şirketi İngiltere merkezlidir. Dyson markasının kim tarafından ve nerede kurulduğunu, tarihçesini, hangi ülkeye ait olduğunu, ne zaman kurulduğunu sizler için derledik.
#Dyson Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?Güneydoğu Asya’da bulunan Borneo adası, yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük 3. Adasıdır. Pek çok çeşitli bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan yağmur ormanları bulunmaktadır. Borneo adası nerededir, adaya nasıl gidilir, gezilmesi gereken yerler nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
Tayvan, Doğu Asya'nın en küçük ülkelerinden biri olmasına rağmen, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerine oldukça cömert seçenekler sunuyor. Tayvan’ı ziyaret ederek Çin, Japon, ve Güneydoğu Asya kültürlerinin bir birleşimi olan bu ada ülkesinin eşsiz atmosferinin tadını doyasıya çıkarma şansına sahip olabilirsiniz.
#Tayvan Gezi RehberiSİVAS'ta yaşayan Oktay Pala (59), unutulmaya yüz tutan el sanatlarından sedef kakmacılığını sürdürüyor. Merak üzerine sedef kakma sanatını öğrenen Pala, amatör olarak başladığı işinde kısa sürede ustalaştı. Yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Pala, sanatının yeterli ilgiyi görmemesinden yakınıyor.
#Sivas