‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ ilk yerli operamız ‘Özsoy’un mucizevi bir zaman diliminde (26 gün) yazılma, bestelenme ve sahneye konma sürecini anlatıyor. Yağız Alp Akaydın imzasını taşıyan filmde ana karakter Ahmed Adnan Saygun’u Salih Bademci, Atatürk’ü Ertan Saban, Münir Hayri Egeli’yi Ahmet Rıfat Şungar, Nimet Vahid’i Birce Akalay ve Zeki Üngör’ü de Okan Yalabık canlandırmış.
#Uğur VardanÇukurova’da şenlik bugün başlıyor. Bu yıl 31’incisi düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali dolayısıyla 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmi sinemaseverlerle buluşacak. 29 Eylül’e kadar sürecek organizasyonun en dikkat çekici bölümü olan ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’na katılan yapıtları Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri değerlendirecek.
#Uğur VardanDiyelim ki ünlü bir oyuncunun eşi ya da sevgilisi oldunuz... Aslında onun mesleği gereği kamera karşısında yapması gerekenleri biliyorsunuz. Ama yine de canınızdan daha çok sevdiğiniz o kişinin rol arkadaşıyla senaryo gereği yer aldığı öpüşme sahnesini izleyebilir misiniz? Diyelim izlediniz, o anlarda neler hissedersiniz?
#Scarlet JohanssonBir yandan son filmi üzerine çalışıyor, önemli yapımların restorasyonunu üstleniyor bir yandan sürpriz şekilde oyun karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Fatih Akın’la buluşup ona son filmlerinin hikâyesini, İstanbul’u değişmiş bulup bulmadığını ve hayalindeki projeleri sorduk.
#Fatih AkınGÜZEL ülkemizin gerçek vatanseverlerinden biri olan değerli Uğur Mumcu’yu, haince ve gaddarca saldırı sonucu 24.1.1993’te kaybedişimizin 31. yılında, sevgi ve saygıyla anıyoruz. ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ 31 Ocak’ta, 34 yıl önce öldürülen Muammer Aksoy’un anmasıyla son bulacak. Ayrıca, İsmail Cem (24 Ocak) ve Aydın Güven Gürkan’ın (22 Ocak) da vefat günleri...
#Uğur MumcuZeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan arasında uzun zamandır birikmiş bir enerji vardı. Bu fay hattı sonunda kırıldı. İkili arasında keşke bunlar yaşanmasaydı... Fakat bütün bu tartışma bir yana, ortaya koydukları ve tarihe bırakacakları yapıtlar bir yana. Hayata farklı kadrajlardan bakan iki yönetmen de günümüz Türk sinemasının yadsınamayacak iki büyük değeri.
#Nuri Bilge Ceylanİngiliz punk rock grubu Idles Zorlu PSM’de hayranlarına unutulmaz bir gece yaşatacak. Alman besteci ve piyanist Joep Beving üç gün üst üste Salon İKSV’de tam da kışa uygun masalsı konserler verecek. Elektronik müzikseverler de bu hafta Pantha du Prince’in deneysel tınılarını deneyimleyebilir. Pazar günü İstanbul’un iki yakasında da bisiklet turları var.
#SanatHep birbirinden farklı karakterlerle karşımıza çıkıyor. Ödüllere de doymuyor. En son Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmiyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kucakladı. Şimdi bu film Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ona Altın Portakal kazandıran ‘Kar ve Ayı’ da bu hafta vizyonda. Merve Dizdar’la buluşuyoruz; ismi büyüdükçe yaşadıklarını, ödüllerinin hikâyesini ve başarısının sırrını konuşuyoruz: “Cannes sokaklarında tek başıma, elimde ödülle yürümeye başladım. Her şeye duyduğum bir minnet duygusu vardı.”
#Hakan GENCEİranlı feminist sinemacı Mania Akbari dünya sanat çevrelerinin yakından tanıdığı bir isim... 12 yıldır ülkesinden uzakta yaşayan Akbari, Uçan Süpürge Film Festivali kapsamında İstanbul’daydı. Filmini ve İranlı kadınların özgürlük mücadelesini konuştuğumuz Akbari, yönetmen Kiarostami’nin kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği ifşa mektubunu da anlattı: “İran’da kadınlar sırlarla yaşıyor, ölen kadınların bedenlerinde sayısız sır saklı. Ben sırrımla gömülmek istemedim.”
#Mania Akbariİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali 42’nci kez sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimler 7-18 Nisan arasında Beyoğlu Atlas ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium ve City’s Nişantaşı, Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek’te yapılacak. Hürriyet Cumartesi jürisi, bu yıl festivalde öne çıkan en iyi 10 filmi seçti. Festivalde bilet fiyatları 50-90 lira arasında değişiyor. Lale Kart ve 65 yaş üstüne indirimli. Gençlereyse Eczacıbaşı bilet 10 lira.
#Festivalin En İyi 10 FilmiBAZI dizeler vardır ki belleğinizde yer eder, ömür boyu silinmez. Benim için Ülkü Tamer’in ‘Yazın bittiği her yerde söylenir’ dizesi onlardan biridir. Bir edebiyatçı doğduğu, yaşadığı kenti size bütün özelliğiyle ve güzelliğiyle anlatıyorsa hem edebiyatta hem şehir tarihinde çifte unutulmazlık kazanır. Onat Kutlar ve Ülkü Tamer gibi.
#GaziantepEdebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk Edebiyatı