Sinemalar açıldı mı sorusu, Ağustos ayında pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Temmuz ayının ilk günlerinde alınan normalleşme kararları sonrası, sinemalar açıldı mı sorusu gündemde yer almaya başlamıştı. Peki, sinemalar açık mı? İşte, o konuda bilinmesi gereken bazı detaylar
#SinemalarKoronavirüs salgınıyla mücadele sürerken, kapalı olan sinema salonlarının ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Sinemaların açılacağı tarih İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde duyurulmuştu. Daha önce haziran ayında açılması planlanan sinemalar yapılan görüşmeler sonrasında 1 ay daha ertelenmişti. Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte araştırmalarına hız veren vatandaşlar sinema salonları açıldı mı sorularına yanıt arıyor. Peki, Sinema salonları açıldı mı, ne zaman açılacak? Sinema salonlarıyla ilgili güncel bilgiler.
#SinemaSinemaların kapanış saati, hafta sonu öncesi gündeme geldi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan karar gereği restoran, lokanta, halı saha ve sinema gibi kamuya açık alanların kapanış saatinde düzenlemeye gidildi. Bar, kafe, halı saha, tiyatro, sinema ve benzeri iş yerleri İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgede yer alan saatlerde kapatılacak. Peki, sinemalar açık mı? İşte, sinemaların kapanış saatiyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Sinemalar Açık Mıİftarlık Gazoz, Arif V 216, Karakomik Filmler, Eltilerin Savaşı gibi pek çok filme yapımcı olarak imza atan Muzaffer Yıldırım, sinemanın ölüm döşeğinde olduğuna da demode olduğu görüşüne de karşı mı karşı… Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 36 milyon seyirciyi yakalayan sinemanın 2025’te 100 milyon bilete ulaşacağını öne süren Yıldırım, “Gazeteler öldü deniliyor ya, nasıl öldü? Hâlâ içeriği gazeteler, gazetelerdeki gazeteciler üretiyor, diğer mecralar kullanıyor. Sinema da ölmedi, ölmeyecek. Dünyadaki tüm stüdyolar en şaşaalı filmlerini sinema için yapıyorlar, yapmaya da devam edecekler. Çünkü bu işin büyüsü beyazperdede” dedi. İşte Muzaffer Yıldırım ile söyleşimiz:
#Muzaffer YıldırımBazen özel hastanelerden öyle hikâyeler geliyor ki... ‘Yok artık’ diyorsunuz. İşte öyle bir hikâyem var size. İstanbul’da otel işleten Emre Eken yılbaşından hemen önce genel kontrol için Türkiye’nin önde gelen özel hastanelerinden birine gitti ve doktor hastane yönetiminden habersiz, ‘evinden’, getirdiği bir aşı yaptı ona. Evet, ‘evinden’ getirdiği... Üstelik aşı ücreti de doktorun kendi hesabına yatırıldı. Doktorun, hastaneden ‘gizli’ ve ‘paralı’ aşı yapması bir yana, Eken hastane yönetiminin yapılan aşının içeriği hakkında kendisine bilgi vermediği iddiasında. ‘Belki de virüs verdiler’ endişesi ile depresyona giren genç adam aşının içeriğini öğrenebilmek için suç duyurusunda bulundu.
#Özel HastaneSinema, tiyatro, televizyon ve dijital yayın dizileri… Hepsinde var! Ancak gönlü en çok henüz ilkokuldayken izleyici olarak gidip ‘Bu büyülü dünyaya aşık oldum’ diye tarif ettiği tiyatroda… Ortaokulda sahneye çıkıyor, lisede profesyonel oyunlarda oynuyor. O günden sonra da sahneden hiç inmiyor. Türk tiyatrosunu geçmişten geleceğe taşıyan bir sembol olan meşhur ‘Dümbüllü Kavuğu’nun da sahibi, usta oyuncu Şevket Çoruh ile hem eski albümleri karıştırdık hem de tiyatronun hallerini konuştuk.
#Arka SokaklarHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin Panaroma bölümünde gösterilen yönetmen Cem Kaya’nın üçüncü belgesel filmi ‘Aşk, Mark, Ölüm’ Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçünün tarihini bir anlamda müzikal açıdan anlatıyor. Belgeselde, ‘Köln Bülbülü’ olarak bilinen Yüksel Özkasap, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Berlinli sanatçı Hatay Engin, 1981’de Almanya’ya siyasi sürgün olarak gelen ve kurduğu ‘Die Kanaken’ adlı grubuyla Almanca albüm yaparak konserler veren Cem Karaca, Aşık Metin Türköz, bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi birçok sanatçı yer alıyor. Kaya ile belgesel filmin hikâyesi ve gurbetçilerin müzikleri üzerine konuştuk...
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleOmicron varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bulaşması fakat daha az öldürücü olması pandeminin gidişatını değiştirdi. Bilim insanları yeni varyant ile ilgili araştırmalara devam ederken bir yandan da dünyada Omicron fırtınası yaşanıyor. Peki Omicron dalgası diğer dalgalardan ne kadar farklı? Aşılı veya aşısız olmak neyi değiştiriyor? Dünyada pandeminin son durumunu ve Omicron dalgasını grafiklerle anlatıyoruz
#KoronavirüsGüney Afrika'da Covid vaka sayıları 200’lerden bir anda 10 binlere kadar çıktı. Vefat edenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Omicron artık yavaş yavaş baskın varyant olma yolunda hızla ilerliyor. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Güney Afrika’daki son durum…
#KoronavirüsBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıKısa sürede adını başroller arasına yazdırdı. Yeteneği kadar yakışıklılığıyla da ilgi odağı oldu. Beğenilmek herkese olduğu gibi ona da kendini iyi hissettirse de sadece ‘görsel övgü’yü geçici buluyor. Hayatı sakin yaşamaktan keyif alıyor, “Edebiyat hayatımın yüzde 50’si” diyor. Konu ilişkilere geldiğinde iyi bir âşık olduğunu söylüyor. Alp Navruz’la hikâyesini, yeni projesini ve aşkı konuştuk.
#Gazetehaberleri2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#DünyaKovid-19 salgınıyla mücadele sürerken, kapalı olan sinema salonlarının ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte araştırmalarına hız veren vatandaşlar sorularına yanıt arıyor. Peki, sinemalar ne zaman açılacak?
#Sinema Salonları Açık Mı?İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Genelgede, açılacak mekanlara ilişkin bilgiler yer alırken, sinemaların durumu merak konusu olmuştu. Pek çok sinemaseverin yanı sıra sinema salonlarının çalışanı da bu kapsamda bilgi almak istiyor. Peki, sinema salonları açık mı? Sinemalar açıldı mı?
#Sinema Salonları Açık Mı?Öykücülüğümüzün köşe taşlarından, yayımlandığı 1971 senesinden beri edebiyat tarihimizin en güçlü eserlerinden biri olan ‘Parasız Yatılı’ 50 yaşında. Füruzan’ın ilk kitabı olan, yoksul çocukların, kadınların dünyasına incelikle dokunan eser, yarım asırdır farklı kuşaktan okurların ilgisiyle sarmalanıyor. Yapı Kredi Yayınları’nın ‘Parasız Yatılı’ için hazırladığı numaralandırılmış özel baskı, Füruzan okurları için özel bir armağan. Bu vesileyle Füruzan’la uzaktan uzağa da olsa yaşamdan, İstanbul’dan, memleketten ve dünyadan söyleştik.
#FüruzanDijital platformlara olan ilginin koronavirüs salgını nedeniyle en yüksek seviyeye ulaştığı şu günlerde, dünyaca ünlü yapım şirketi Warner Bros, filmlerini salonlarla eşzamanlı olarak dijital platformlarda gösterime sokmaya hazırlanıyor. Dijitalleşme sinema adına bir devrim mi, yoksa sinemacılar kendi ölüm fermanlarını mı imzaladı? En önemlisi de dev perdede film izlemek tarih mi olacak? Yapımcı-sinemacılara sordum.
#YazarDeren Talu ve Yurdaer Okur, Konstantin Konovalov’un imzasını taşıyan tarihi yapım “Son Kale Hacıbey”de baba-kızı canlandırdı. 23 Ekim’de vizyona giren yeni filmleri hakkında konuştuğumuz ikili, çekimlerde kendilerini en çok zorlayan faktörün Ukraynaca konuşmak olduğunu söyledi.
#Deren TaluHafta sonu Antalya’daydım, çocukları sezonun son tatiline götürmek için... Gitmişken Antalya’nın yeni seçilen başkanı Muhittin Böcek’ten randevu aldım, hem tanışmak hem de yaklaşan Altın Portakal Film Festivali’ni konuşmak için... Çocukluğunun festivallerini özleyen, 70’li yıllarda piyangodan kazandığı büyük ikramiyeyle sinema makinesi alıp açık hava sineması işletmiş, pozitif, esprili ve neşeli bir başkanla tanıştım... “Seni çok sevdim, jüri başkanını açıklıyorum” diyerek bomba haberi verdi ve bu seneki jüri başkanının Zeki Demirkubuz olduğunu söyledi. Ulusal Yarışma’nın, belgesel ve kısa film bölümlerinin ve eski heykelciğin geri geldiğini, kısacası Altın Portakal’ın özüne döndüğü söyledi...
#Cengiz SemercioğluHakan Tütüncü, geçmişi arşivlemeye verdiği önem, modern yaklaşımla kurduğu müzeler ve sanatta özgün beğenileriyle öne çıkan bir belediye başkanı…Kepez Belediye Başkanı olduğunda “Bu kentin insanlarının akşamları katılabileceği etkinlikler, sanatla buluşabilecekleri mekanlar olmalı” diyerek işe koyulduğunu anlatan Tütüncü’yle nostaljik binlerce anının bombardımanında Yeşilçamlı günlerin güzelliğine ve sanata dair keyifli bir söyleşi yaptık.
#Hakan Tütüncü