Sindirim sistemi, vücuda alınan yiyecekleri parçalayıp, besin ve enerjiye dönüştüren tüm organların genel ismidir. Yiyeceklerden elde edilen besin ve enerji, vücudun sağlıklı olarak çalışmasına destek olur. Yiyeceklerin atık olan kısmı, sindirim sisteminin yönetimiyle dışarıya atılır. Sindirim sistemi nedir, nasıl çalışır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
#Sindirim Sistemi Hastalıkları Neler?Economist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkDepremin yaraları sarılmadan bölgeyi bir de sel felaketi vurdu. Adıyaman ve Şanlıurfa'da 15 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybederken 5 kişinin de kayıp olduğu belirlendi. Sel sularının ardından bölgede yılanların ortaya çıktığı da görülürken uzmanlar enfeksiyon riskine karşı uyardı. Tifo, dizanteri, koli basili gibi mikropların neden olduğu hastalık riskleri var.
#Sel Felaketiİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganDaha sağlıklı olduğu gerekçesiyle tercih edilen karton bardaklar, sıcak içecekle temas ettiği anda hastalıklara davetiye çıkarıyor. Tıbbi biyokimya uzmanı Prof. Dr. Kuçur uyardı: “Karton bardaktan içeceğe karışan ‘ağır metal’ kansızlık, hormon ve üreme bozukluğu ile kalp damar hastalıklarına neden oluyor.”
#Karton BardakOrta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriYeryüzünde birbirinden farklı ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçların da faydaları saymakla bitmez. Özellikle meyve ağaçlarının da doğru bir bakım yapılması gerekir. Özellikle demirhindi ağacı da merak ediliyor. Demirhindi ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Doğanın temelini oluşturan ağaçlar arasında birbirinden farklı çeşitler bulunuyor. Her biri farklı özellikte olan bu ağaçların kimi ise meyve ağacı olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de bulunan katran ağacı da çok merak ediliyor. Katran ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kuşburnu ağacı, gülgiller familyasından gelen Kuzeybatı Afrika, Avrupa ve Batı Asya civarlarında yetiştirilir. Çok yıllık bir bitki olan kuşburnu ağacı, sonbaharda olgunlaşır. Kuşburnu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Günümüzde yeryüzünde birbirinden farklı ağaç çeşitleri bulunuyor. Bu ağaçların yetişme süreci ve özelikleri de farklılık gösteriyor. Özellikle muşmula ağacı da merak ediliyor. Muşmula ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Asma ağaçlarının birçok türü olsa da ülkemizde en çok bilinen türü üzüm veren asmalardır. Uzayan dallarının doğru şekilde asılmasıyla çardak yapımlarında da kullanılan asmalar hem lezzetli meyveleri hem de görselliğiyle ilgi görür. Asma ağaçları ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Türkiye genelinde yetişen birbirinden güzel ağaçlar bulunuyor. Bu ağaçlar ise meyve ağacı olduklarında mevsimlere göre meyve verebiliyorlar. Özellikle de keçiboynuzu ağacı oldukça merak ediliyor. Keçiboynuzu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Türkiye'de yetişen pek çok ağaç vardır. Bu ağaçlardan bir tanesi de Karabiber ağacıdır. Karabiber ağacı biber ağacı türlerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle Karabiber ağacı yetiştirmek isteyen kişiler nasıl yetiştireceğinin araştırmasını yapmaktadırlar. Son haftalarda karabiber ağacı ile ilgili araştırma yapılmaktadır. Peki karabiber ağacı nedir? Karabiber ağacı nasıl yetiştirilir? Karabiber ağacı özellikleri nedir? Karabiber ağacı bakımı nasıldır? Karabiber ağacı ne zaman dikilmelidir? İşte Karabiber ağacı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Antep fıstığı ağacı ülkemizde de yetiştirilen ağaç türleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde ki en çok bulunan ağaçlardan olan Antep fıstığı ağacı dünyada en fazla İran'da yetişmektedir. Antep fıstığı ağacı bakımı titizlikle yapılması gereken bir ağaçtır. Bundan dolayı internetten bu ağacın bakımının nasıl yapılacağı bilgisine ulaşılmaktadır. Peki Antep fıstığı ağacı nasıl yetişir? Antep fıstığı ağacını diğer ağaçlardan ayıran özellikleri nelerdir? Antep fıstığı ağacı ağacının bilimsel ismi nedir? Antep fıstığı ağacı faydaları enlerdir? İşte Antep fıstığı ağacı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
Bebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Bebek