Hepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Bebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüİZMİR cemiyet hayatı Çeşme’de düzenlenen ‘Mozaikten Kalplere’ atölyesinde buluştu. Hobi olarak başladığı mozaik sanatını sosyal sorumluluk projesine dönüştürmek isteyen Enise Sancak, yeğeni Sevda Sancak’ın desteğiyle ‘Mozaikten Kalplere’ isimli bir hareket başlattı. Eserlerini sosyal medyada sunan Sancak, gelirlerini ise ihtiyaç sahiplerine bağışladı.
#1Beyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkBeyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkCanlı yaşam konusunda çoğalma açısından sinapsis, mayoz bölünmenin önemli ve bağlantı evrelerinden biri olarak öne çıkar. Birçok öğrencinin de mutlaka bilmesi gerektiği konuların arasında yer alır. Peki, sinapsis nedir ve nerede görülür? Sinapsis olaylarının görüldüğü evre hangisidir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
#Sinapsis Nedir?Erkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzer olsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha çok analiz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini; karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadın beyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor.
#BeyinÖnce Trendyol Alibaba’ya, sonra Gram Games Zynga’ya satıldı. Geçen hafta da OpsGenie, Atlassian’ın bünyesine katıldı. Dünya devleri Türk girişimcilerinin fikirlerinin peşinde. Şimdi sıra yeni start-up’ların başarı hikayelerinde. Bu hafta yurtdışında başarı hikayesi yazma potansiyeli olan startupları bir araya getirdik.
#GirişimciAnne babalar olarak çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını geliştirmek her zaman öncelikli amacımızı oluşturuyor. Ancak zeka gelişimine katkıda bulunacak çabalardan da geri durmuyoruz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, çocuklarda zekayı geliştirecek en önemli unsurun konuşmak, şarkı söylemek gibi karşılıklı etkileşim olduğunu söylüyor.
#Çocuk GelişimiVücudumuzun amiral gemisi beynimiz, tüm organlarımızı yönlendirir ve sistemin düzenli çalışmasını sağlar. Peki, beynimizin iyi çalışmasını sağlamak ve yaşlanmasını engellemek için ne yapmamız gerekir? Beyni yaşlandırmamanın formülü sağlıklı bir yaşamda saklı.
#Beynin YaşlanmasıÇoğu zaman depresyon olarak adlandırmadığımız, günlük hayatın öğeleri olarak gördüğümüz bazı durumlar aslında tam da bu hastalığın belirtilerine işaret edebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık yaşanan duygu durum bozuklukları ilkbaharda da ortaya çıkabiliyor.
#Mevsimsel DepresyonTÜRKİYE’nin değil, dünyanın sayılı akademisyenlerinden biri. Bilim dünyasında 1.200’ün üzerinde atıf ile makalelerine en çok atıf yapılan sosyal bilimcilerden. Yaptığı çalışmalarla dünya bilim literatüründe isim yapan ve Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucularından Koç Üniversitesi UNESCO Kürsüsü sahibi ve Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, geçtiğimiz günlerde Bilim Akademisi’nde önemli bir konferans verdi.
#4+4+4ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde kanserin erken teşhis edilmesine yönelik kurulan dev merkezin başına bir Türk, Prof. Sadık Esener getirildi. Geliştirdiği mikroelektronik çiplerle DNA eşleştirmesi yapan Esener bağışlarla oluşturulan dev bir fonu yönetiyor. Amaç beş yıl içinde erken teşhisi sağlayıp, 10-15 yıla kadar kanser ilacı geliştirmek. Hikâyesinin ilginç kısmı kadavra korkusu yüzünden tıp eğitimini bırakıp elektronik mühendisi olması. Hazin yanıysa, dört yıl önce annesi ve eşini kanserden kaybetmesi...
#Prof Dr Sadık Esener