Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıANKESOB’a bağlı meslek odaları depremzedeler için harekete geçti. Fırıncılar Odası, bölgeye toplam 450 bin ekmek, Simitçiler Odası ise 36 bin kumanya gönderdi. Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası da deprem bölgelerine ulaştırmak üzere şu ana kadar iki bin çift ayakkabı topladı.
#ANKESOBCovid-19 salgını sebebiyle normal yaşantımızın değişmesi yılbaşı gecesi aktivitelerimizin de alışagelmişin dışında olacağını gösteriyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle herkes evinde, aile içerisinde mevcut önlemler dahilinde yılbaşı kutlaması planlıyor. Yılbaşı gecesi evlerimizde yeni yıl kutlama yemeği yerken dikkat etmemiz gereken birkaç husus bulunuyor.
#Yılbaşında BeslenmeİSTANBUL Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Simitçiler Odası'nın, simit, açma ve poğaçaya zam talebine kısmen onay verdiklerini söyledi. Yılmaz, Oda'nın yüzde 50'lik zam talebi olduğunu belirterek "Simide 25 kuruşluk zamma onay verdik. 5 yıldır zam talepleri vardı. Bundan sonra her yılın başında fiyatlara düşük oranlarda artış söz konusu olacak" dedi. Zam kararı Pazartesi gününden itibaren uygulanacak.
#İSTANBUL Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları BirliğiSabahları zar zor kalkıp hızlı bir şekilde hazırlanıp kendimizi dışarı atıyoruz. İş güç, toplantı derken beslenmeye gerekli önemi vermiyoruz. Özellikle de kahvaltıya. Oysa bu koşturma içinde en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden biri sağlıklı beslenme. Uzmanlar düzenli kahvaltı edenlerin daha başarılı olduğunu, etmeyenlerde ise konsantrasyon bozukluğu ve dengesizlikler olabileceğini söylüyor. Sağlıklı beslenme konusunda şirketlere de iş düşüyor. Çalışanlara verilen yemeklerin içeriğine ve besin değerlerine dikkat etmek gerekiyor.
Ekmek, mutfağın temel taşlarından. Artık giderek çeşitlenen ekmek türlerine ramazanın olmazsa olmazı pide ekleniyor. Pidenin de çeşitleri artıyor. Artık fındıklısı ve haşhaşlısı bile yapılıyor. İstanbul’un en iyi 10’a giren hemen tüm fırınlarının ortak özelliği birinci sınıf Konya unu kullanmaları. Kimi taş fırında kimi modern fırınlarda ekmek ve pide yapıyor. Ama hepsi lezzetleriyle jürinin beğenisini kazanmış.
Bildiğimiz ekmek fırınlarından değil onlar. Fırıncılığı kafe ve pastane kültürleriyle harmanlayan yeni nesil fırınlar giderek çoğalıyor. Gösterişli ve çeşitli lezzetteki ekmeklerinin yanında müşterilerine başka başka seçenekler de sunuyorlar. Emkeğinizin yanında pastanızı da alabilir ya da oturup bir çay, kahve içebilirsiniz. Ya da özel ekmek sipariş edebilirsiniz.
Okul çağındaki çocuklar ortalama iki öğünü evden uzakta yemek zorunda kalıyor. Aileden uzakta şekillenen beslenme modeli sağlıklı olmazsa okul başarısını da kötü yönde etkiliyor. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin ilk kuralıysa sofraya ailece oturmak ve iyi bir diyetle onlara rol model olmaktan geçiyor.
#ÇocukOkulların açılmasıyla birlikte okul kantinlerine bu yıl uygulanacak yeni fiyat listeleri de asıldı. Kantinlerde fiyatlar geçen yıla göre ortalama yüzde 67 oranında arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından belirlenen liste kantinci esnafına yönelik tavan fiyat niteliği taşıyor. Yani kantinci isterse ürünlerini bu listenin altında bir fiyattan satabiliyor. Ama yine de okul kantininden alınacak bir tost ile bir meyve suyuna pek çok öğrencinin günlük harçlığı yetmiyor.
#Kantinlerde Yeni TarifeGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimAB Komisyonu, Brüksel’deki Avrupa İlaç Dairesi’nin tavsiye kararına uyarak COVID-19 salgınına karşı 18 yaşının üzerindekiler için kullanılmak kaydıyla beşinci aşıya acil kullanım onayı verdi. Firma 17 Kasım’da İlaç Dairesi’ne acil kullanıma izin için başvurmuştu. ABD’li “Novavax Inc.”in geliştirdiği protein bazlı aşının adı “Nuvaxovid”. Salgının daha başında büyük umut veren, dönemin Trump yönetimi tarafından büyük mali destek verilen aşının geliştirilmesi, yaşanan sorunlardan dolayı gecikti.
#Novavax