İstanbul’un en iyi 10 fırını

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un en iyi 10 fırını
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 00:00

Ekmek, mutfağın temel taşlarından. Artık giderek çeşitlenen ekmek türlerine ramazanın olmazsa olmazı pide ekleniyor. Pidenin de çeşitleri artıyor. Artık fındıklısı ve haşhaşlısı bile yapılıyor. İstanbul’un en iyi 10’a giren hemen tüm fırınlarının ortak özelliği birinci sınıf Konya unu kullanmaları. Kimi taş fırında kimi modern fırınlarda ekmek ve pide yapıyor. Ama hepsi lezzetleriyle jürinin beğenisini kazanmış.

EN İYİ 10

1. Bayraktar Ekmek Fırını - Beyoğlu

2. Has Ekmek- Çengelköy

3. Komşu Fırın - Kadıköy

4. Tad Doy - Bahçeköy

5. Peleki Unlu Mamulleri - Teşvikiye

6. Altın Odun Ekmeği - Beylikdüzü

7. Ünver Unlu Mamulleri - Yedikule

8. Altınbaşak Taş Ekmek Fırını - Büyükada

9. Özkaradeniz Unlu Mamulleri - Feriköy

10. Somuncu Baba Ekmek Fırını - Fikirtepe

BAYRAKTAR EKMEK FIRINI

Birinci sınıf un
/images/100/0x0/55eae10ef018fbb8f89c8748


Beyoğlu’ndaki Balık Pazarı’nın içinde 40 yıllık bir fırın olan Bayraktar Fırını, Çayeli Büyükköylü Ali Bayraktar’a ait. Baston ekmek, odun ekmeği, çavdar, yulaf, ay çekirdekli ekmekler, köy ekmeği, papatya, tuzsuz ekmek, kepek ekmeği ve tost ekmeği gibi 25 çeşit ekmek var. Bayraktar’ın iki tip fırını var; biri ekmeği taşın üzerinde pişiriyor. Diğeri de döner fırın. Her ikisi de hem doğalgaz hem elektrikle çalışıyor. Ramazan pidesi tek çeşit 400 gram 1.5 lira. Özel istek olmazsa pidenin üzerine yumurta sürülmüyor. Ankara ve Konya’nın birinci sınıf unları kullanılıyor. 300 gr ekmek 75 kuruş. Fırın 24 saat açık. Tel: (212) 249 15 89

HAS EKMEK

Şıp şıp pidesi meşhur


Çengelköy sahilinde kahvaltı edenlerin küçük simitlerini tercih ettiği fırının sahibi Safranbolulu İsmail Erbahan. Sadece kara fırın odun ateşinde üretim yapılıyor. Mısır, kepek, çavdar ekmekleri, köy ekmeği, baston ekmek ve 7 tahıllı ekmek gibi çeşitler var. Her zaman pide var ancak ramazan pidesi tip 1 denilen pidelik undan yapılıyor. Üstüne "şifa" denilen bulamaç sürülüyor. Şıp şıp denilen döner ekmeğine benzer küçük pidelerin 150 gramı 35 kuruş; 300 gramlık pideler 85, ramazanda çıkan büyük pidenin 450 gramı ise 1.5 YTL. Ramazanda 24 saat açık olan bu küçük fırında 15 kişi çalışıyor. Tel: (216) 321 76 32

KOMŞU FIRIN

Acı baklalı ekmek


İlki 1. Levent’te 2005’te açıldı, şu an 7 mağazası var. En önemli ürünleri komşu fırın ekmeği. Normal ekmekle aynı fiyatta, daha uzun süre taze kalıyor ve çıtır kabuğunda üç çizik var. 430 gram ekmeğin fiyatı 1 YTL 20 kuruş. Yedi tahıllı ekmeğin içinde keten tohumu, susam, ay çekirdeği, kaba öğütülmüş çavdar, kara buğday, kavrulmuş acı bakla parçaları ve kavrulmuş malt var. 450 gramı 2.5 YTL. Tüm ürünler merkezde hazırlanıyor ve her saat sıcak taze olarak sunuluyor. Ekmekler taş taban fırınlarda pişiriliyor. Firmanın "komşu fırın unu" olarak geçen unu kendi değirmenlerinde hazırlanıyor. 450 gramı 1.5 lira olan pide sadece ramazanda çıkıyor. Kadıköy şubesi (216) 330 99 00

TAD DOY EKMEK FIRINI

Her zaman küçük pide var


Bahçeköy’ün Maslak tarafından girişinde bulunuyor. Rize Çayelili iki ortağa ait. Vakfıkebir ekmeği, saf buğday ekmeği, zeytinli ekmek, çekirdekli ekmek, yedi tahıllı ekmek, çavdar, saf kepek, gibi türleri var. Ekmekler "kara fırın" denilen odunlu fırında pişiyor. Beyazıt Öztürk, Derya Tuna ve İbrahim Tatlıses’in müdavimi olduğu fırında yılın her günü pide bulunuyor. Ramazan dışında yapılan 400 gramlık küçük pidenin fiyatı 1.5 YTL. 600 gramlık Ramazan pidesiyse 2.25 YTL’den satılıyor. Pidenin hamuru biraz daha özenli hazırlanıyor. Üzerine bulamaçla birlikte hafif de olsa yumurta sürülüyor. Mısır unu Rize’den geliyor. Normal ekmek 300 gram 1 YTL. Tel: (212) 226 11 53

PELEKİ UNLU MAMULLERİ

Fırıncılık dede mesleği


Teşvikiye Şakayık Sokak’ta bulunan 21 yıllık Peleki’nin sahipleri Rize Hemşinli Vehbi Devrim ve Musa Keskin. Fırıncılık dede meslekleri. Trabzon ekmeği, francala, Alman çavdarı, yedi tahıllı ekmek, yulaf ekmekleri, Fransız baget, papatya, çapata (zeytinli ekmek), cevizli ekmek ve mısır ekmeği başta olmak üzere 30’a yakın ekmek çeşidi var. Francala ekmek 85 YKr, yedi tahıllı ekmek ve Trabzon ekmeği 2 YTL. Peleki’de taş ve tava ekmeği üretiliyor. Konya ve Samsun unu kullanılıyor. Pideleri 400 gram, fiyatı 1.5 YTL. Üzerine ünlü özel bulamaçlarını sürüyorlar. Bergüzar Korel ve Kenan Işık sürekli müşterileri arasında. Tel: (212) 241 66 56

ALTIN ODUN EKMEĞİ

Fındıklı pidesi çok leziz


Beylikdüzü ve Büyükçekmece’nin çeşitli yerlerinde 6 şubesi var. Sahibi Ağrılı Halis Kahraman dede mesleğini sürdürüyor. Beş çeşit pide bulunuyor. Fındıklı pidede dilim dilim kıyılan fındıklar ve üstünde de parça fındık var. İçinde 80 gr fındık bulunan 650 gram fındıklı pidenin fiyatı 5 YTL. Yumuralı pideyse geniş ve ince "tırnaklı" oluyor. Sade pidenin 400 gramlığı 1.5 YTL, 650 gramlığıysa 2.5 YTL. 10 çeşit ekmekleri var. Yüzde yüz odun ekmeği, francala, Fransız bageti, çavdar, kepek ekmeği, köy ekmeği, tandır ve Halep ekmeği bunlardan bazıları. 50 gramlık yüzde yüz doğal odun ekmeğinin fiyatı 1 YTL. Konya unu kullanıyorlar. Beylikdüzü Tel: (212) 853 47 02

ÜNVER UNLU MAMULLERİ

Döner pidesi de yapıyorlar


Safranbolu’nun Çerçen köyünden gelen Ali Ünver’in ailesinin üç kuşaktır yürüttüğü fırın 1944’te Kocamustafapaşa’da kurulmuş. Kara fırın ekmeği, tuzsuz ekmek, doğal buğday ekmeği, yuvarlak okkalık ekmek ve francala gibi çeşitler yapılıyor. Ramazanda karafırın pidesi, döner pidesi ve pastane pidesi çıkıyor. Ayrıca susamlı çubuk, kuru pasta, börek, kandil simidi gibi türler de üretiliyor. Çavdar ve doğal buğday ekmeğinde buğdayın ilk öğütülmüş halinin yer aldığı Konya unu kullanılıyor. Hem odun hem de "döner fırın" denilen iki fırınları var. Okkalık ekmek 600 gram 1.6 YTL, 400 gram pide 1.5 YTL, pastane pidesiyse 300 gram ve 1.25 YTL. Tel:(212) 585 07 27

ALTINBAŞAK TAŞ EKMEK FIRINI

İlk sahipleri Rum


Büyükada’da çarşı içindeki Altınbaşak’ın ilk sahipleri Rum. Fırıncı Yamalaki’nin üç kuşak önce çalıştırdığı Rize Çamlıhemşinli Şekerci ailesi, 55 yıldır bu fırının sahibi. Vakfıkebir, tam buğday, yedi tahıl, mısır, francala, baget, papatya, yulaf ve sandviç ekmekleri yapılıyor. Son iki yıldır çıkardıkları malt ekmeğindeyse yulaf, keten tohumu ve rezene var. 350 gramı 2.5 YTL. Fırında pidenin haşhaşlı, çörek otlu, susam ve çörek otlu türleri çıkıyor. 12 ay pide var. 400 gram pide 1.5 YTL. 9 kişilik personelin hepsi Karadenizli. 300 gram ekmek 1 YTL. Ediz Hun ve Lefter Küçükandonyanis müdavimlerinden. Tel: (216) 382 71 75

ÖZKARADENİZ UNLU MAMULLERİ

Temizlikte iddialı


Feriköy’de otobüs yolu üzerinde Rum kilisesinin karşısında bulunan Özkaradeniz iki yıl önce kurulmuş. Temizlikte çok iddialı. Sadece tezgah satışı yapılıyor. Kepek, çavdar, yedi tahıllı, köy, haşhaşlı, mısır, cevizli ve zeytinli gibi ekmek türleri var. Zeytinli ekmeğin 400 gramı 2.5 YTL. Yıl boyu pide bulunuyor. 400 gramlık pide ramazanda 1.5, diğer zamanlarda 1 YTL. Taş fırında odun veya fındık kabuğu yakılıyor. Simit, poğaça, açma içinse elektrikli fırınları var. Ay çekirdekli simit, haşhaşlı, çavdarlı ve kepekli simit türleri var. Katkı maddesiz Konya unu kullanıyorlar. Yoğurma dışında her şey elle yapılıyor. 24 saat açık. Tel: (212) 233 73 38

SOMUNCU BABA EKMEK FIRINI

Günde dört kez pide çıkıyor


Kadıköy Fikirtepe’de Tarihi Murat Sineması meydanında 2002 yılında açılan fırının sahibi Mehmet Temirci 23 yıllık fırıncı. Somun ekmek, çavdar ve kepek ekmeklerinin yanı sıra poğaça, simit, açma ve diğer unlu mamuller de üretiliyor. Fırında 300 gram ekmek 85 YKr. Konya’dan gelen katkı maddesiz un kullanıyor ve sadece tezgáhtan satış yapıyorlar. Üretim tamamen elle yapılıyor. Fırında yıl boyu günde iki kez pide yapılıyor. 600 gram pide 2 YTL. Ramazan boyunca günde 4 kez pide çıkıyor. Tel: (216) 336 64 10
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!