İran, Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası sonucu ölümüyle sarsıldı. Ülkenin kuzeybatısındaki dağlık bir bölgede meydana gelen kazada Reisi ile beraber Dışişleri Bakanı Abdüllahiyan da hayatını kaybetti. Helikopterin enkazına Türkiye’nin de destek verdiği 15 saatlik çalışma sonrasında ulaşıldı.
#İbrahim ReisiDünyada toplamda 208 adet ülke vardır. Bu ülkelerin her birinin farklı farklı özellikleri mevcuttur. Bu özellikler ülkelere bağlı olan şehirlere de yansımaktadır. Örneğin bir ülke muhafazakar ise o ülkenin şehirlerinin geneli de muhafazakar olabilmektedir. Kufe bir şehir olarak bağlı olduğu ülkenin özelliklerini yansıtmaktadır. Siyasi tarihi, kuruluşu, isminin kaynağı ve bir tarihi bulunmaktadır. Kufe nerede, hangi ülkeye bağlıdır, Kufe şehrini kim kurmuştur detayları ile derledik.
Geçtiğimiz perşembe günü İdlib’in güneyindeki Balyun’da 33 Türk askerinin Rus ve Suriye uçaklarının beş saate yayılan bir dizi saldırısına hedef olup şehit olmasının yarattığı büyük kırılmanın ilk önemli sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin o gece yarısından itibaren Esad rejimi ordusuna vermeye başladığı ağır karşılık olmuştur.
#YAZAR2017’nin son günlerinde İran’dan isyan sesi yükselmeye başladı. Protestolar kısa sürede ülkenin birçok şehrine yayıldı. En son 2009’da büyük gösteriler yaşanan ülkede bu kez farklı olarak, İran’ı 1979’a kadar yöneten Şah’a destek sloganları atılıyordu. İran Araştırmaları Merkezi uzmanı Hamid Ebrahimi’ye göre bu tablodaki yenilik 1990-2000 doğumlu ‘yeni’ gençler. Liderleri yok, sosyal medyada örgütleniyorlar. Bu gençler ilk olarak 3 yıl önce şarkıcı Paşayi’nin cenazesinde sokaklara çıkmıştı.
#GazetehaberleriHumus’u gezmeye Halidiye ile Zehra arasında uzanan yoldan başladım. Rejime karşı isyanın neden kanlı bir yola girdiğinin yanıtı bu hatta. Humus Sünni, Alevi, Şii ve Hıristiyanların iç içe yaşadığı bir kent. Onları birbirinden ayıran tavla masasında birinin ezan okununca camiye, ötekinin çan çalınınca kiliseye gidiyor olması. Düşmanlık mezhepçi cinayetlerle körüklendi. Ama halk yeniden birbirinin yüzüne bakmaya başladı.
#HumusSuriye’de 2011’den beri ömür biçilen Esad yönetimi ülkenin belkemiği sayılan kentleri elinde tutuyor. Şam, Halep, Humus, Tartus ve Lazkiye’yi gezdik, günlük hayatın fotoğrafını çektik. Kontrol noktaları ve muhaliflerin kırsaldan attığı roketler sayılmazsa Şam’da hayat her şey normalmiş gibi akıyor. Devlet işliyor, maaşlar ödeniyor, belediye çalışıyor. Sünni’siyle Alevi’siyle konuştuğumuz insanlara göre bu artık rejimi değil Suriye’yi koruma savaşı. Bu yol hikâyesinde, cephe hattında ordu korumasında ilerleyen TIR’ları, bölünmüş Halep’i, devasa fabrikaların yağmalandığı Şeyh Neccar’ı, ‘Şebbiha’ diye anılan milisleri, milyonlarca Sünni göçmene güvenli liman olan Lazkiye ve Tartus’u, Suriye için savaşan Filistinlileri, Humus’taki korkunç yıkımı ve Türkçe türkülerle kederlenen Ermenilerin hikâyelerini bulacaksınız…
#Suriye