Hastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamVücudumuzun yavaşlamaya başlaması yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucudur. Kas tonusu 30'lu yaşların ortalarından itibaren azalmaya başlıyor ve 60'lı yaşlarda daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir kişi 60'lı yaşlarının ortalarına geldikten sonra demans riski katlanarak artıyor. Ancak bu, biraz çalışma, planlama ve biraz da şansla 90'lı yaşlarımıza ve ötesine kadar sağlıklı bir şekilde yaşayamayacağımız anlamına gelmiyor. Tıpkı birazdan hikayelerini ve uzun ömürlerinin sırlarını okuyacağınız 100 yaşını aşmış üç süper yaşlı gibi…
#Uzun Ömrün Sırlarıİnsan ömrü giderek uzuyor. Ortalama yaşam süresi rekor seviyelerde. Yine de daha uzun bir yaşam her zaman daha iyi bir yaşam anlamına gelmiyor. Zihinsel ve fiziksel bozulma tehdidi, yaşlanan insanlar için her zaman bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Ancak bazıları için yaşlanmak hiç de endişe edilecek bir şey değil.
#Asırlık İnsanlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü etkinliğinde sporcularla buluştu. "Tütün sadece insanı zehirlemiyor aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "“Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİngiltere'de, yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak olan yasa tasarısı, parlamentoda onaylandı. Bu önlem, "sigarasız nesil" oluşturma girişiminin bir parçası olarak, 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışını yasaklamayı hedefleyecek. Buna rağmen sigara satışı yapanlara cezai yaptırım uygulanacak.
#İngiltereRüyada sigara görmek ya da sigara içmek çok farklı anlamlarla yorumlanabilmektedir. Rüyada sigara içen erkek görmek ile sigara içmeyen birinin sigara içtiğini görmek, her iki anlamda da farklı anlamlar ortaya çıkarmaktadır. İşte, rüyada sigara paketi görmek, rüyada sigara yakmak hakkında bazı bilgiler
#Rüyada Sigara İçmekSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#Öksürük44 yıllık Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlik görevinin 41 yılını Almanya’da tamamlayan Mehmet Öğretmen, yaş haddinden dolayı emekli oldu. Geldiği ilk günden beri kendisini Avrupalı Türk gençliğine adayan Mehmet Öğretmen kendi ifadesiyle, renk, ırk ve din ayrımı yapmadan ayakları üzerine sağlam basabilen, Atatürk ilkelerine bağlı bir Türk gençliğinin Avrupa’da yetişebilmesi için azami çaba göstermeyi kendisine en önemli hedef olarak seçti...
#Almanya-TürkiyeDünya tütünsüz günü, tüm dünyada ihya edilen özel günlerden birisidir. 1987 yılından bu yana gündemde yer alan dünya tütünsüz günü, 24 saatlik sigara bırakmaya teşvik etmektedir. Peki, 31 Mayıs dünya tütünsüz günü nedir? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
#31 MayısGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkPandemi koşulları Hessen‘e bağlı Ehringhausen kasabasında ‘Dünya Komşuluk Günü‘nün kutlanmasını geciktirdi, ama önleyemedi. Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni Mehmet Şaşmaz, memleketi Ordu‘dan getirttiği armağanları belediye başkanıyla birlikte komşularına dağıtarak ‘örnek komşu’ olduğunu bir kez daha gösterdi.
#HessenYeni Zelanda, bir sonraki jenerasyonun sigara içmesinin önüne geçecek çok önemli bir adım attı. Yeni yasa kapsamında şu an 14 yaş veya altında olanlar, hayatlarının hiçbir döneminde tütün ürünleri satın alamayacak.
#Yeni ZelandaBugün, her yıl dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olan sigara alışkanlığıyla mücadele amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilan edilen ‘Sigarayı Bırakma Günü’. Almanya’da yaklaşık 20 yıl önce kurulan ‘Sigarasız Yaşam Derneği’nin Başkanı Mehmet Şaşmaz, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminin sigarayla mücadelenin önemini bir kez daha gösterdiğini hatırlattı.
#Sigarayı Bırakma GünüFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkAlmanya’da koronavirüs nedeniyle kitlesel kutlanamayan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Mehmet Şaşmaz, önce 19 Mayıs saat 19.19’da 19 öğrencisiyle daha sonra da evinin bahçesinde maske ve mesafe kurallarına uyarak kutladı.
#AlmanyaSigara dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Nikotin maddesi vücuda girdiği an stres ve gerginliği artırdığını belirten Klinik Psikolog Birgül Sena Mayda, “Kendimizi sigara içmeye koşullandırıyoruz” dedi.
#Klinik Psikolog Birgül Sena MaydaTürkiye'de sigara kullanımı konusunda güncel verileri paylaşan İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Demir, sigara içenlerin sayısının 30 milyondan 20 milyon seviyelerine kadar düştüğünü belirtti. Aşı sonrası antikor oluşumuna karşı ilk engelin sigara olduğu uyarısında bulunan Öğr. Gör. Özlem Demir, "Aşının yeterli fayda sağlaması, hastalığın tekrarlamaması ve bulaşan hastalığın en zararsız şekilde atlatılması için sigara bırakmanın tam zamanı diyebiliriz" dedi.
#Öğr. Gör. Özlem DemirTüp bebek başarısını artırmak için anne adayının hayat kalitesinin önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Tüp bebek sürecinde başarıyı etkileyen en önemli faktör annenin yaşıdır” dedi.
#Tüp BebekTüp bebek başarısını artırmak için anne adayının hayat kalitesinin önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Algül Anıl Yılanlıoğlu, “Tüp bebek sürecinde başarıyı etkileyen en önemli faktör annenin yaşıdır” dedi.
#Op. Dr. Algül Anıl YılanlıoğluAylardır süren Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Uzun saatler süren dijital toplantılar ya da uzaktan eğitim nedeniyle saatlerce ekrana kilitlenmek gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda göz şikayetlerini artırdı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, halk arasında ‘göz migreni’ olarak tanımlanan; göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü belirterek, bazı kuralların ihmale gelmeyeceğini söyledi, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Göz