Güncelleme Tarihi:
GEÇTİĞİMİZ günlerde Türk ve Alman makamlarından temsilciler, Mehmet Şaşmaz ile bir araya gelerek, kendisine icra ettiği öğretmenlik görevinin yanı sıra yürüttüğü sosyal çalışmalar için de takdirlerini sundular. Bunlardan birinde, TC Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer, Mehmet Şaşmaz’a ‘Teşekkür Belgesi’ni sunarken yaptığı konuşmada, “Hangi alanda olursa olsun, toplumun bir meselesi varsa, Mehmet Hoca her zaman ciddi bir sosyal sorumluluk örneği sergiler” dedi. Söz konusu emeklilik tarihine dek verdiği tüm hizmetler için Mehmet Hoca’ya teşekkür eden Tunçer, bu kadar sosyal ve çalışkan bir öğretmenin kendisini emekli edemeyeceğini bildiğini söyleyerek, kendisinden bundan sonra da hizmetlerine kaldığı yerden devam etmesini istedi.
‘MİSAFİR DEĞİL YÜREKTEN BİR DOST’
Emekliliğe adım atması nedeniyle, Mehmet Şaşmaz’ı diğer öğretmen ekibiyle birlikte evinde ziyaret eden Ehringshausen Johannes Gutenberg Ortaöğretim Okulu Müdürü Annegret Schilling, Mehmet Öğretmen’in aynı anda birçok okulda Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni olarak görev yaptığını belirtti. Ancak, Türkçe Öğretmeni’nin en fazla ders saatine kendi okullarında sahip olduğunu ve 25 yıldır bu okulda görev aldığını sözlerine ekledi. Okulu temsil etme konusundaki çabaları, velilerle kurulan ilişkilerin derinliğine verdiği katkı, kötü alışkanlıklarla savaş, sağlıklı ve sigarasız yaşam gayretleri için Şaşmaz’a teşekkür eden Schilling, Andy Warhol çalışmalarından esinlenerek hazırlanan bir resmi armağan ederek, kendisini bundan sonra da okula bir misafir değil, okuluna yürekten bağlı bir dost olarak sık sık beklediklerini söyledi.
ORDU VE TÜRKİYE AŞIĞI
1956 Ordu doğumlu olan Mehmet Öğretmen bir Ordu ve Türkiye aşığı. İlk, Orta ve Lise eğitimini Ordu’da aldıktan sonra Eğitim Enstitüsünü Karadeniz’in bir başka güzel şehri Giresun’da ve doğu görevini de Kars’ta tamamladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Almanya’ya geldi ve 1981 yılında Hessen eyaletinde Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni olarak göreve başladı. Giessen Türkspor’da futbol oynayarak ve üniversite öğrencilerden oluşan bir halk oyunları ekibinde yer alıp, eğitim vererek, geldiği ilk günden itibaren Almanya’daki sosyal faaliyetlerine girdi. Türkçenin doğru konuşulması, Türkiye ve Ordu’nun tanıtımı için Türk ve Alman makamları ve toplumları ile sürekli iletişimde kaldı. 2002 yılında toplumun sağlığını korumak amacı ile bir grup başka sosyal girişimci ile birlikte Almanya Sigarasız Yaşam Derneği’ni (Rauchfreies Leben e.V.) kurdu ve halen bu derneğin başkanlığını yürütüyor. Şaşmaz, öğretmenliğinin yanı sıra 2005-2008 yılları arasında TV kanallarında programlar yaparak, Avrupa’daki Türk İş Dünyası’nı topluma tanıttı, Ramazan aylarında da ‘Avrupa’da İftar’ başlıklı programlar hazırlayarak sundu.