Birçok kişinin yaşadığı en önemli sorunlar içerisinde iştahsızlık gelir. Özellikle bunun altında oldukça fazla sayıda sebebin yattığını da ifade etmek mümkün. Peki, iştahsızlık neden olur? Aşırı iştahsızlık neyin belirtisidir? İştah açılması için ne yapmak gerekir tüm detayları ile derledik.
#İştahsızlık Neden OlurSigara dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Nikotin maddesi vücuda girdiği an stres ve gerginliği artırdığını belirten Klinik Psikolog Birgül Sena Mayda, “Kendimizi sigara içmeye koşullandırıyoruz” dedi.
#Klinik Psikolog Birgül Sena MaydaBeyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, omurga fıtıklarına karşı uyarıda bulundu. COVID-19 pandemisi dolayısı ile hareketsiz kalındığını söyleyen Erdoğan, bu hareketsizliğe karşı yaşam alanımızda yapılabilecek egzersizlerin önemli olduğunu vurguladı.
#Beyin Ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Ve Türk Nöroşirurji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ersin ErdoğanOtobüs durağında bekliyorsunuz, yanınızdaki kişi maskesini indirip, alelacele yaktığı sigaranın dumanını yüzünüze üfleyiveriyor! Bakın bir etrafınıza! Çocuğunuzu ‘hava alsın’ diye çıkardığınız parkta da alışveriş için çıktığınız cadde de durum benzer. Yani benzerdi. Ama artık 81 ilde cadde ve sokaklar da sigara içmek yasak. Tiryakiler için zor ama ne yalan söyleyeyim milyonlarca pasif içici bir ‘oh’ çekti. Sigaranın Korona virüsü ile bağlantısını ve ‘fırsat bu fırsat’ deyip bırakmanın yollarını uzmanlarına sordum.
#YazarKadınların dünyanın her yerinde erkeklere göre ortalama üç ila beş yıl daha uzun yaşamasının ardında biyolojik faktörlerin dışında birtakım toplumsal ve kültürel nedenlerin de olduğu belirtildi. Türkiye’de kadınların doğuşta beklenen yaşam süresi 80,8 yıl iken; erkeklerde bu süre 75,3 yıl. Uzmanlara göre, kadınlar doktora gitmeye daha istekli. Erkekler kültürel dayatmanın bir sonucu olarak sıkıntı ve acılarını paylaşmada zorluk çekiyor. Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kadınlar Daha Uzun YaşıyorDünyada ortalama yaşam süresinin en uzun olduğu beş bölgeye ‘Mavi Bölgeler’ deniyor. National Geographic uzmanlarından, ‘sağlıklı yaşam’ üzerine kitapları bestseller listelerinde zirveye tırmanmış Dan Buettner, dünyanın dört bir tarafını dolaştı; tıp ve demografi konusunda alanının önemli isimleriyle beraber araştırmalar yaptı; yaşları 100 civarında onlarca kişiyle görüştü. Yeni yayımladığı ‘Blue Zones Solution’ isimli kitabında, onların yaşamlarını zenginleştiren ayrıntıları okurlarla paylaşıyor. Buettner’le ‘100 yaşın sırlarını’ konuştuk
#Uzun Yaşamanın SırrıTürk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye’de kişi başı tuz tüketiminin, 18 gram ile olması gerekenin üç kat üzerinde olduğunu belirterek, "Besinler üzerindeki tuz miktarının dikkat çekecek şekilde vurgulanmasında, ’yüksek tuzlu’ gıdaların mutlaka uyarıcı şekilde belirtilmesinde büyük fayda var" dedi.
Kadınların yarısından fazlası meme ağrısından şikayet ediyor. Zaman zaman tedirgin eden, kötü haberci gibi algılanan meme ağrısı, her zaman hastalık belirtisi değil elbette. Meme ağrılarının yüzde 70’i adet öncesi dönemde başlıyor, kanamayla birlikte de sona eriyor. Ancak küçük bir ihtimal de olsa bazen kanserin habercisi olabiliyor.
#HaberlerSakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği sorumlu hekimi, göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu özel yetenek sınavına katılan gençler arasında yaptıkları araştırmada, yüzde 30'unun sigara içtiğini belirlediklerini söyledi.