Sigara ömrü tırpanlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara ömrü tırpanlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2010 17:33

ALMANYA genelinde Pfizer ilaç şirketinin desteğiyle başlatılan “Sigarayı bırak” kampanyası çerçevesinde Stuttgart Königsbau Pasajı'nda iki gün boyunca doktorlar ve gönüllüler tarafından sigaranın tehlikeleri ve kurtulma çareleri anlatıldı.

Haberin Devamı

Medical Relations şirketi tarafından açılan standta sigara tiryakilerin nefes güçleri, yaşlanma hızları bilgisayarda ölçüldü. Medical Relation görevlisi Frank Winkler sigaranın “sinir zehiri” olduğunu belirterek nikotinin enaz kokain veya morfin kadar etkili ve tehlikeli bir uyuşturucu olduğunu, insan ömrünü enaz 10 yıl kısalttığını söyledi.

Yılda 4 milyon insan ölüyor

Sigara terapisi uzmanı Doç. Dr. Cihat Şen, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre sigaranın yol açtığı hastalıklardan dünya genelinde yılda 4 milyon kişinin Almanya’da ise yılda 110-140 bin öldüğünü, Almanya’da tarafik kazalarında ölenlerin sayısının ise sadece 6 bin 500 olduğunu açıkladı. Doç. Şen, “Türkler arasında sigara içme alışkanlığı Almanlar’dan daha yüksek. Alman nüfusun yüzde 28’i sigara içiyor. Almanya tütün vergisinden yılda 12 milyon Euro gelir elde ederken sigaranın neden olduğu hastalıklar için 19 milyon Euro harcıyor” dedi.

Doç. Dr. Cihat Şen, sigara dumanında bulunan 4 bin kimyasal maddeden 250 sinin kanserojen olduğunu, sigaranın neden olduğu hastalıkların başında akciğer kanseri, nefes darlığı, astım, damar kireçlenmesi, kalp hastalıkları, deride buruşukluğa neden olma, erken yaşlanma ve erkeklerde ikdidarsızlık gibi hastalıkların geldiğini söyledi.

Doç Şen, “Sigaradan kurtulmak mümkün. Uzman doktorlar ve bu konuda hizmet veren hastanelere başvurmak gerekir. Bu grup terapilerini kasalar karşılamıyor. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır. Sigara bırakıldığı anda damarlardaki zarar durup vücut kendini yenilemeye başlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!