EGELİ üç kadın doktor hepatit B ile gönüllü mücadelede için kollara sıvadı.
Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin (VHSD) gizli tehlike hepatit B konusunda halkımızı bilinçlendirme kampanyası Türkiye geneline yayılıyor. Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Selma Tosun, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Tansu Yamazhan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Doç. Dr. Şükran Köse İzmir’den start alan kampanya çalışmalarına gönüllü olarak katıldı.
İlk etabı yıl sonuna kadar sürecek olan, İstanbul, Bursa, Ankara, Edirne, Zonguldak ve İzmir’den sonra Diyarbakır, Adıyaman ve Erzurum’da yapılacak toplam 19 bilgilendirme toplantısıyla, hepatit B’nin bulaşma yolları, tehlikeleri, tedavi ve korunma yöntemleri anlatılacak.
NASIL BULAŞIYOR
Hepatit B, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla ve steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri sonucu; berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişiye kullanılması, kuaförlerde steril olmayan manikür-pedikür malzemeleriyle, steril olmayan malzemelerle yapılan dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleriyle; kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ya da uyuşturucu bağımlılarından bulaşıyor. Ayrıca, taşıyıcı veya hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda bulunurken, aşıyla hepatit B’den korunabilinirken, mevcut ilaç ve yöntemlerle tedavi mümkün olabiliyor.
Sağlık ve astroloji
Quantum-Acmos ve Homeopathy uzmanı Numan Bayseçkin ve astroloji uzmanı Seval Elmas, Acmos tıbbına göre kişinin akupunktur noktalarından ölçümlerini yaparken aynı kişinin doğum tarihine göre çıkartılan ast-roloji haritasından da yararlanılabileceğini söyledi.
Acmos tıbbına göre kişi, fiziksel, biyolojik ve ruhsal olarak bir bütün ve bütünün bir parçası. Kişinin manyetik alanı dengede olduğunda, evrene uyumlu olduğunda sağlıklı. Ast-roloji ise, bize evrenle uyum içerisinde olmayı öğretir.
Bayseçkin ve Elmas, astroloji ile ilgili şunları söyledi:
"Astroloji yeryüzündeki en eski gökbilimidir. Her an hareket halindeki gökyüzünü dünyadan izler ve etkilerini inceler. Biz evrenle bir bütünüz, onun bir parçasıyız ve her oluşumdan direk etkileniriz. Her 4 dakikada bir her şey değişmektedir. Yeryüzündeki her şey etkilenmektedir. Astrolojinin pek çok dalı vardır. Medical astrolojide de bunlardan biridir. Kişinin doğum anına ve yerine göre çıkartılan astroloji haritalarından, sağlık durumu ile ilgili öngörüye sahip olabiliriz. Hangi dönemlerde, ne gibi hastalıklara açık olduğunu, ne kadar sürebileceğini, tedavi için en uygun zamanı ve en uygun ameliyat zamanlarını belirleyebiliriz. Medical astrolog hastalığın şiddetini ve süresini belirleyip, hastalığın seyri hakkında bilgi verir."
Sigara içme alışkanlığı arttıkça ölüm de çoğaldı
TÜRKİYE Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Ege Bölgesi Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hikmet Özhan ve İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Kadri Çırak, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) görülme sıklığının erişkin ve genç toplumun sigara içme alışkanlığı ile paralel olarak artmakta olduğunu ve öldürücü bir hastalık haline dönüştüğünü açıkladı. Uzmanlar, KOAH’ın yaygın bir hastalık olduğunu, 40 yaş üstü erişkin toplumda yüzde 4-10 oranında görüldüğü belirtildi. Türkiye’de sigara içme alışkanlığı yüzünden KOAH sıklığının yüzde 13’ün üstüne çıktığını vurgulayan uzmanlar, "Yapılan çalışmalarda KOAH’ın ancak yüzde 25’i tanı konup tedavi altına alınıyor. Yüzde 75’ine ulaşılamıyor. Çünkü doktora veya sağlık kuruluşuna gitmiyor. Biz hekimler ve bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ile basına KOAH bilgisini yeterli şekilde aktarmalıyız, daha fazla hastanın sağlık kuruluşlarına ulaşmasını sağlamalıyız" dedi. KOAH’ın öldürücü bir hastalık olduğu, Dünya Sağlık Örgütü’nce 1990’da en sık ölüm nedeni olan 6. hastalık iken 2002’de 3. sıraya yükseldiği belirtildi. KOAH’ta yaşa göre düzeltilmiş ölüm hızlarında yüzde 71 artış olduğunu tespit edilirken, her yıl 2.7 milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir.
En çok 15-44 yaş arası görülüyor
Türkiye’de en fazla 15-44 yaşları arasında görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Şükran Köse, "Özellikle karaciğere etkisi olan hastalık zaman içinde kronikleşirse siroz ve kanser riski artıyor. Hepatit B ilerlerse karaciğer kanserinin ancak yüzde 50’si tedavi edilebilir durumda yakalanabiliyor. Maalesef Türkiye’de her yıl 5 bin kişi karaciğer kanserinden, 10-15 bin kişi de siroz ve siroza bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybediyor" dedi.
Aşılarınızı ihmal etmeyin
Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit test yaptırılabileceğine işaret eden Doç. Dr. Selma Tosun, özellikle tüm gebelerin mutlaka B tipi sarılık açısından test edilmesi gerektiğini ve eğer hepatit B taşıyıcısı çıkarlarsa, bebeklere doğumdan hemen sonra yapılacak aşıyla ve özel koruyucu serumla bebeğin hasta olmasının engellenebileceğini belirtti.
Doktora test yaptırılmalı
Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastalarının, aile bireylerinin aşılarının Sağlık Bakanlığı’nca sağlık ocakları ve aile sağlığı merkezlerinde yapıldığının altını çizen Tansu Yamazhan, hastalık riski taşıyan ya da bu hastalığı geçirip geçirmediğini öğrenmek isteyenlere test olmaları konusunda çağrıda bulundu.