Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkEn lezzetli ve besin değeri açısından diğer mantarlardan ayrılan Shiitake mantarı, sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle uzan doğu ülkelerinde yetiştirilen bu mantar, Japonya'da sanat dalı gibi görülüyor ve öyle muamele ediliyor. Shiitake mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Shiitake MantarıMantar, besin değeri açısından oldukça zengin bir besindir. Özellikle mantarın kalorisinin düşük olması ve içerisinde lif ve protein bulundurması bu besini oldukça değerli kılmaktadır. Mantar sade tüketildiği gibi, yiyecekler ya da salatalar içerisinde de tüketilmektedir. İşte mantar hakkında tüm detaylar.
#Mantarın FaydalarıGalway muhtemelen İrlanda’nın en hoş kenti: Yürüyerek keşfedecek kadar küçük, derli toplu, küçük ve güzel dükkânlar, mağazalarla dolu. Samimi atmosferli barlar geleneği koruyor. Butik biralarda çeşit sürekli artıyor. Şefler İrlanda’nın doğusundan gelen malzemeleri yaratıcı yaklaşımla sunuyor. Asırlık binalar modern kafeler, sanat atölyeleriyle canlandırılmış.
#36 Saatte GalwayHong Kong gibi gökyüzüne yükselen şehirlerde inşa faaliyeti hiç durmuyormuş gibidir. Demiryolu ağı hızla genişliyor. MTR’nin Island Line hattı Kennedy Town’a kadar ulaştı. Bir zamanların sakin semtinde şimdi emlak patlaması yaşanıyor. Birkaç metro projesi de devam ediyor. Yine de bu altyapı çabasıyla yetinmiyor Hong Kong. Ayrıca ruhunu koruyor.
#Hong KongUzun bir masada aile, akraba ya da arkadaşlarla keyif yapmaktan daha güzel ne olabilir! Hele mevsim kışsa ve şömine başıysa... Kışın en doğal güzellikleriyle hazırlanan mönüler, mevsimin keyfini doyasıya çıkarmak için de birebir!
#Fırında Kuzu Sırt TarifiSeine Nehri’nin kuzey kıyısı (Rive Droite) son yıllarda dünyadaki değişimlere ve yeni modalara açılırken, güney kıyısı (Rive Gauche) Paris’in gerçek ruhunu koruyor. Kafe terasları, dış cephesi mermer kaplı binalar, zarif giyimli Parisliler zaman ötesi bir tablo oluşturuyor. Tüm bunlar Seine’in güney semtlerinin değişime dirençli olduğu anlamına gelmiyor. Hiç değilse şimdilik klasik zarafet, global şablonlara karşı üstünlüğünü koruyor.
#SeyahatŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#Mantar