Mantarcılık sektörü büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

Mantarcılık sektörü büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 11:14

Mantarcılık sektörü büyüyecek

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, tarım yapılabilir verimli arazilerini hızla kaybeden Türkiye'de, tarım alanına ihtiyaç duymadan üretilebilmesi ve verilen destekler ile kültür mantarı yetiştiriciliğinin, gelecek 10 yılın önde gelen ekonomik faaliyetlerinden biri olacağını söyledi.

Son 10 yıl içinde hızlı bir gelişme gösteren kültür mantarı yetiştiriciliği sayesinde Türkiye'nin yıllık üretimi 50 bin tona ulaştı. Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinden sonra İç Anadolu bölgesinde de yetiştiriciliği yaygınlaşan kültür mantarının yeni tesislerinin devreye girmesi ile gelecek 10-15 yıl içinde 100 bin tonluk bir üretim, 5 yıl içinde de 70 bin ton yıllık tüketim kapasitesine ulaşması bekleniyor. Sektörde başlangıç yatırımlarının doğru ve modern bir şekilde, planlanarak yapılmasının son derece önemli olduğunu belirten Eren, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı destekleri ve Avrupa Birliği fonlarının dan da sektörün faydalanabileceğini söyledi. Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, 5 yıl içinde tüketimi yıllık 70 bin tona ulaşması beklenen kültür mantarının üretimine beyaz şapkalı mantarın yanı sıra istiridye, kestane ve shiitake mantarının da eklenmesinin beklendiğini kaydetti.

YIL BOYU ÜRETİM

Nüfus ve sanayileşmedeki kontrolsüz büyümenin tarım yapılabilir verimli alanlarda yarattığı tahribata dikkat çeken Eren, gelecek 50 yıl içinde mevcut tarım alanlarındaki üretimin ülke nüfusunu karşılayamayacak noktaya geleceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Eren, verimli tarım alanlarına ihtiyaç duymadan yıl boyu üretiminin yapılabilmesi nedeni ile kültür mantarı yetiştiriciliğinin gelecek 10 yılda daha da hızla yaygınlaşacağını vurguladı.

UZMAN İHTİYACINI EGE ÜNİVERSİTESİ KARŞILAYACAK

Sektörün hızla büyürken daha fazla mantarcılık eğitimi almış teknik eleman, tekniker, ziraat mühendisi ve işleme yapılan tesislerde gıda mühendisine ihtiyaç duyacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Erkan Eren, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu'nun 2017-2018 akademik yılında 40 öğrenciyi Mantarcılık Programına kabul edeceğini söyledi. Ege Üniversitesi Mantarcılık Programının Türkiye'de uygulamalı mantarcılık eğitimi açısından en aktif okul olduğunu ifade eden Eren, "Ege Üniversitesi, bünyesinde var olan iki adet bilgisayar kontrollü üretim odası ve alt yapı imkânları ile modern mini bir tesisi, öğrencilerine eğitim ve araştırma amaçlı sunuyor. Mezunlarımızın çoğu sektörde öncü, büyük firmalarda üretim sorumlusu olarak görev yapıyor" dedi. Eren, ziraat fakültelerinin lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin mantarcılık üzerine aktif olarak faaliyette olması gerektiğini, bu sayede mezun olan öğrencilerin hem üniversitelerde, hem sektörde hem de ilgili bakanlıklarda istihdam edilme şansının ortaya çıkarabileceğini sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Eren ayrıca, ön lisansta olduğu gibi lisans ve lisansüstü mantarcılık eğitimlerinde de Ege Üniversitesinin, Türkiye'nin eğitim veren üniversiteler içinde öncü bir rol üstlenmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

SEKTÖRE VERİLEN DESTEKLER

Kültür mantarı sektörüne ilk olarak 2014 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınmayı Destekleme kapsamda 1 milyon TL'ye kadar yatırım tutarı üzerinden yüzde 50 hibe desteği sağlandı. 2016 yılı itibari ile de TKDK kapsamında Avrupa Birliği fonlarından kültür mantarı yatırımları desteklemeye alındı ve hazırlanacak projelerin değerlendirilmesi sonrasında 500 bin Euro yatırım bedeli üzerinden yüzde 65 hibe desteği ve KDV muafiyeti sağlandı. Önümüzdeki dönemde de kültür mantarı sektörüne yönelik destekleme çalışmaları olacağı bekleniyor. Öte yandan İyi Tarım Uygulamaları (İTU) sertifikasyonuna sahip işletmelere Ziraat Bankası tarafından yüzde 50 İndirimli kredilendirme yapılıyor. Bu kredilendirmeden İTU sertifikasyonuna sahip yeni yatırım yapacak işletmeler de, mevcut işletmeler de faydalanabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!