Ses tellerinde oluşan şikayetler pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sesin kötü ve uygun olmayan şartlarda, özellikle de uzun süreli ve yüksek tonda kullanılmasından, kafa bölgesi ile boyunda sinir komşuluğunda oluşan tümörlere kadar birçok etken ses tellerinde geçici ya da kalıcı felçlere yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak,konuyla ilgili bilgi verdi.
#Bağırarak KonuşmakKULAK Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini söyledi. Demirhan, “Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi, felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.
#1Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli disfonksiyonu hastalığının astım ile çok sık karıştırıldığını ve hastaların uzun süre gereksiz yere astım tedavisi gördüğünü belirterek, “Astım nedeniyle kullandığınız ilaçlar ile belirgin bir rahatlamanız olmuyorsa, mutlaka bu konuda uzman bir KBB doktoruna muayene olunuz” dedi.
#1KULAK Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle doğuştan gelen ve ses tellerinin örtü tabakasının bir rahatsızlığı olan ‘ses teli oluğu’nun, ses teli üzerindeki yerleşim yerine göre farklı derecelerde ses kısıklığına yol açabilen iyi huylu bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli oluğu (sulkus vokalis) hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Çocukluk döneminde görülen ses kısıklıkları genellikle ciddi hastalıklardan kaynaklanmasalar da çocukların sosyal iletişimlerini, akademik başarılarını etkilemeleri ve olumsuz psikolojik etkileri nedeniyle mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklardaki en sık ses kısıklığı nedenidir. Ancak ses kısıklığı kısa süreli olduğu için sosyal veya psikolojik etkilere yol açmazlar” dedi.
#1KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, genellikle tiroid bezi, boyun fıtığı, akciğer veya kalp ameliyatları sonrası gelişen tek taraflı ses teli felci, hiç bir ameliyat geçirmemiş bazı hastalarda da gelişebildiğini belirtti. “Hastaların bir kısmında herhangi bir müdahale yapılmadan düzelebilen bu durum, bazı hastalarda ise maalesef düzelmemekte ve ses kısıklığı kalıcı hale gelebilmektedir” diyen Doç. Dr. Demirhan, ses teli felci hakkında merak edilen soruları yanıtladı
#1Kadınlarda ses kalınlaşması, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Sigara içen kişilerde ses kısıklığı özellikle de orta yaş ve sonrasında meydana gelir. Sigaranın yaptığı toksik etki ile ses telinde meydana gelen ödem ince kadın ses tellerini kalın erkek ses telinden çok daha kalın bir duruma getiriyor. Kadınlarda ses kalınlaşması neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Kadınlarda Ses Kalınlaşması Neden OlurKULAK burun boğaz ve baş-boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, iki taraflı ses teli felcinin sık karşılaşılan sebeplerinden birinin tiroid ameliyatları olduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Demirhan, hastaların büyük çoğunluğunun ameliyattan hemen sonra ses kısıklığı veya nefes darlığı yaşadıklarını ve bu hastalarda ses teli muayenesinin en kısa zamanda yapılması gerektiğini söyledi.
#1Vokoloji, pek çok kişinin tanımını araştırdığı konular arasında yer alıyor. Klinik Vokoloji, ses hastalıklarının ana tedavi yöntemi olan ses terapisini, temel yaklaşımdan tıbbi uygulamaya uzanan bir perspektifle irdelemeyi amaçlayan bir alandır. Klinik Vokoloji, tıbbın, fiziğin ve müziğin bakış açılarını ve bilgilerini bir araya getirip aynı potada eritme amacını güder. İşte, vokoloji hakkında bazı bilgiler
#VokolojiDOLGU uygulamalarının sadece estetik amaçlı yapılmadığını, tıbbi endikasyonlarla ses tellerine de güvenle uygulanabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, ses teli dolgusu hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1SES kısıklığı nedeniyledeğerlendirdiği bir çokhastaya daha önce gittiğikulak burun boğaz hekimleritarafından ses telindenodül olduğu söylenerekçeşitli tedaviler önerildiğinibelirten kulak burun boğazve baş-boyun cerrahisiuzmanı Doç. Dr. ErhanDemirhan, bu hastalarınbüyük çoğunluğununnodülün kötü huylubir hastalık olduğunudüşündüklerini söyledi.
#1Ses teli ameliyatlarının çok önemli bir kısmının, ağız içerisinden girilerek mikrocerrahi prensiplerle yapıldığını belirten kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, bu nedenle ses cerrahisi uyguladıkları hastaların büyük çoğunluğuna cilt kesisi yapmadıklarını, ameliyat sonrası dönemde hastaların pansuman gereksinimleri olmadığını, ancak ses kalınlaştırma ve ses teli implant gibi bazı ses ameliyatlarını da boyundan kesi yaparak gerçekleştirdiklerini belirtti.
#İzmir16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günüİki çocuk annesi Hilal Karaman, yaklaşık iki yıl önce nefes darlığı yaşamaya başladı. Genç kadının şikayetlerinin psikolojik olduğu düşünüldü. Nefes darlığı giderek artan Karaman’a bir süre sonra astım teşhisi konuldu. 2 yıl boyunca astım ilaçları kullanan Hilal Karaman’ın tomografi sonucu ise gören herkesi şaşırttı. Nefes borusunun yüzde 95’ini kaplayan tümör nedeniyle nefes alamadığı anlaşılan genç kadın, İstanbul’da gerçekleştirilen ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.
#EskişehirKişilerin iletişim kurması için gerekli olan en mühim şey, sestir. Seste ortaya çıkan bozulma ve farklılıklar, iş hayatından özel hayata dek, her alan için olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Fakat eğer ciddi bir rahatsızlık var ise, uzman bir hekime görünmesi gerekmektedir. Peki, ses telleri nerede bulunur, ses tellerine neler iyi gelir veya neler zarar verir, açıklayalım.
#Ses Telleri Nedir