Güncelleme Tarihi:
Acıbadem Fulya Hastanesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde kamu okullarında çalışan 20 öğretmeni, sağlık taramasından geçirdi. Uzun saatler boyunca ayakta kalan ve yüksek sesle konuşan öğretmenler arasında varis, ses kısılması ile ses teli iltihaplanması sık görülen hastalıkları oluşturuyor. Gürsel İlköğretim Okulu, Hamiyet Gerçek İlköğretim Okulu, Dikilitaş Mehmetçik İlköğretim Okulu ve Büyük Esma Sultan İlköğretim Okulu’nu kapsayan taramada, sağlık sorunu tespit edilen öğretmenler tanı ve tedavi konusunda bilgilendirildiler. Ayrıca Sarıyer Belediyesi Öğretmen Evi ve Lions Kulübü ile Acıbadem Fulya Hastanesi’nin ortaklaşa yaptıkları sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaklaşık 30 öğretmen diş taramasından geçti.
Her 4 öğretmenden 3’ünde varis var
Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Aslım, her 4 öğretmenden 3’ünde varis olduğuna dikkat çekiyor. Öğretmenlerin uzun saatler sabit pozisyonda oturmaları veya ayakta kalmaları nedeniyle varislerin oluştuğunu belirten Doç. Dr. Erdal Aslım, bu hastalığın östrojen hormon seviyesinin daha yüksek olması nedeniyle özellikle kadın hastalarda daha fazla görüldüğünü ifade ederek şunları söylüyor: “Her varis aynı olmuyor. Örneğin bazı hastalarda sorun sadece kılcal damarlar ile sınırlı kalırken, bazılarında ise damarlar daha kalın bir şekilde kıvrımlaşarak ciltten kabarık hale gelebiliyor. Dolayısıyla tedavinin şekli de varisin evresine göre belirleniyor. Hasta yaşam alışkanlıklarına dikkat eder ve varis şikayetinde zaman kaybetmeden doktora başvurursa, sorun lazer veya enjeksiyon gibi basit yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak geç kalındığı takdirde cerrahi yöntem tek seçenek oluyor.”
Sesini doğru kullanamayanların sorunu; nodüller
Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. İlknur Haberal, öğretmenlerde solunum yolu enfeksiyonun yanı sıra, ses ile ilgili rahatsızlıkların sık görüldüğünü belirtiyor. Özellikle sesini iyi kullanamayan ve çok yüksek ses kullanan öğretmenlerde ses tellerinde nodüllere oldukça fazla rastlandığına dikkat çeken Dr. İlknur Haberal, “Nodüller, erken tanı konulduğunda ses terapisi ile tedavi edilebilirken, geç kalındığında ise çözüm ancak ameliyatla sağlanabiliyor. Bu nedenle öğretmenlerin seslerini doğru kullanmaları ve herhangi bir sorun oluştuğunda da doktora başvurmaları çok önemli” diyor.