Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da Şırnaklı Hüseyin Tetik'e uygulanan ve konuşarak yapılan cerrahi müdahale sonrası Tetik eski sesine kavuştu. Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Ses ve Konuşma Bozuklukları Laboratuvarı Sorumlusu Yard. Doç. Dr. Salih Bakır, oldukça sık gerçekleştirilen guatr cerrahisi ile kalp, göğüs cerrahisi veya trafik kazalarının sonrasında ses tellerinin sinirinde meydana gelen hasar nedeniyle ses telinin işlevini kaybederek ses teli felci (Vokal kort paralizisi) oluştuğu durumlarda özel bir cerrahi müdahale ile hastanın eski ses sağlığına kavuşabildiğini söyledi.
SOLUNUM İÇİN AYRI SES TELİ İÇİN AYRI CERRAHİ YÖNTEM UYGULUYORUZ
Yard. Doç. Dr. Bakır, çoğunlukla tek taraflı oluşan hasarın kimi zaman iki taraflı da meydana gelebildiğine dikkati çekerek, "Bu durumda hastalarda genellikle solunum problemi oluşuyor. Solunum için ayrı ses teli problemi için ayrı cerrahi yöntem uyguluyoruz" dedi.
Tek taraflı ses teli felci tedavisinde dünyada uygulanan bir yöntem olan titanyum implantın kullanıldığını vurgulayan Bakır, bu yöntemde hastanın ses tellerine titanyum implant yerleştirildiğini belirtti.
HASTA İLE KONUŞARAK CERRAHİ MÜDAHALE
Bakır, titanyum implantın 14 yıldır dünyada uygulanan bir yöntem olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: "Titanyum implantın kullanıldığı tekniği Türkiye'de ilk kez üniversitemizde uyguladık. Bu eskiden kullandığımız yöntemlere alternatif bir yöntem. Bu yöntemin ameliyat süresini kısalttığını ve daha pratik olduğunu belirledik. Bu yöntemin hastada komplikasyon oluşturma düzeyi de oldukça düşük. Hasta ile konuşarak cerrahi müdahale gerçekleştiriliyor. Lokal anestezi ile yaklaşık yarım saat süren bir müdahale sonrasında hastayı konuşturuyoruz. SGK tarafından karşılanan implantın kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyoruz."
Bakır, ses tellerinin birbirine yakıştıramadığı zamanlarda da bu cerrahi müdahalenin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, "Cerrahi müdahalede hastanın boyun kısmında ufak bir kesi oluyor. Bu nedenle her hasta kabul etmeyebilir. Alternatif yöntem ağızdan gerçekleştirilen cerrahi müdahale. İmplantın yerleştirilmesi ile hastanın eski ses kalitesine kavuşma imkanı var. Bu yöntemi daha çok estetik amaçlı olduğu için kadınlar tercih ediyor. Hastaya iki yöntemi de sunuyoruz. Hasta hangi yöntemi tercih ederse biz de o yöntemi hastanın durumuna uygun olacak şekilde uyguluyoruz" diye konuştu.
YÜZDE 90 SES KAYBI
Ses kaybı şikayeti ile Şırnak'tan DÜ'ye gelen elektrik teknisyeni Hüseyin Tetik, ses tellerinin birbirine yaklaşmadığı için ses kısıklığı sorunu yaşadığını ifade ederek, başvurduğu birçok hastanede bu rahatsızlığın tedavisinin olmadığının kendisine söylendiğini belirtti.
Tetik cerrahi müdahale ile ses tellerine titanyum implant yerleştirildiğini anlatarak, "Sesimdeki problem tamamen giderildi. Bu sorunu yaşayan herkese bu laboratuvara gelmelerini öneriyorum" dedi.
Yüzde 90 ses kaybı şikayeti ile Ağrı'dan DÜ'ye gelen inşaat ustası Veysel Açar, 2 yıl önce gerçekleştirilen guatr ameliyatından sonra sesini büyük oranda kaybettiğini ifade ederek, umudunu kaybettiği bir dönemde Ses ve Konuşma Bozuklukları Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen bir cerrahi müdahale ile eski ses sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Eskisi gibi konuşabilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Açar, "Konuşabilmek çok güzel. İnşallah benzer sıkıntıları yaşayanlar da düzelir" dedi.