Ergenlik sırasında gırtlağın gelişimiyle paralel olarak erkeklerin seslerinde belirgin bir kalınlaşma (pesleşme) meydana geldiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, sesteki kalınlaşmanın gerçekleşememesi ve tiz kalmasının bir ses bozukluğu olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
#1Ses kısıklığının ciddi sağlık sorunlarının ilk belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tolga Kandoğan “Ses bozukluğu 2 haftadan uzun sürüyorsa hekime başvurulmalıdır. Reflü başlı başına ses sağlığını bozabilen bir durumdur. Yüksek sesle konuşmak, uzun konuşmak, fısıldamak gibi ses sağlığını tehlikeye atan davranışlara bir de kişinin sigara, tütün ürünleri kullanması eklenirse kişinin sesi ciddi boyutta hasar görebilir” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Günü16 Nisan Dünya Ses Sağlığı Günü’nde ses sağlığı, ses hijyeni ve ses estetiği ile ilgili bilgi veren KBB Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Alkan, ses sorunlarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı. Prof. Dr. Alkan, “Nezle, grip, reflü, alerji gibi hastalıklar, yanlış kullanım nedeniyle oluşan, ses sorunları geçicidir ve tedavi edilebilir. Esas sorun ses kısıklığını başka sebeplere bağlayıp ciddi olabilecek hastalık tanısını geciktirmektir. Bu nedenle 15 günden uzun süren ses kısıklığında mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
#16 Nisan Dünya Ses Sağlığı GünüKULAK Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, sonbaharda ses kısıklığı ve ses bozukluğunun çok fazla görülen bir sağlık sorunu olduğunu söyleyerek "Bu sorunu önlemek için sesimizi nemlendirmemiz gerekiyor. Günde ortalama 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz" dedi.
#Doç. Dr. Murat Doğan2020 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda MEB ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesi görüşülüyor. Burada konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Öğretmen norm kadro doluluk oranı ülke genelinde yüzde 90.34 seviyesinde. 40 yaş ve altındaki öğretmen sayımız toplam öğretmen sayımızın yüzde 65'ine tekabül ediyor” dedi.
#MebMEB’in, engelli öğrenciler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine bir yılda sağladığı destek miktarı 2 milyar 538 milyon 448 bin 897 liraya ulaştı. Bakanlığın verilerine göre, Türkiye genelindeki 2 bin 524 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden ayda 370 binin üzerinde öğrenci hizmet aldı.
#Milli Eğitim BakanlığıSon yıllarda sayıları artan vakıf üniversitesi hastanelerinden olan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi 10’uncu yılını kutluyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek, “Hastanemizde 10 yılda gerçekleştirilen ‘ilk’ler, insanlık tarihine armağanımız” dedi.
#HastaneGeleneksel yöntemlerin yanı sıra son yıllarda damar tıkanıklığında uygulanan stent ve işlem sırasında kullanılan “şemsiye filtre” ile beyin krizindeki risk ortadan kalkıyor. Uzmanlar, beyin krizinde tıkalı beyin damarlarının açılmasında uygulanan stentin, endarterektomi (ameliyatla damar tıkanıklığın açılması) yöntemine göre daha az risk taşıdığını belirtiyorlar.
Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkCeline Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine Dion