Erken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVHPV virüsünün en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında olduğunu bilmekteyiz. Yüksek riskli HPV tiplerine bağlı rahim ağzı, vulva, vajen, anal bölge kanser öncüsü lezyonları ve kanserleri önemli bir toplum sağlığı olarak önemini korumaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamında HPV virüsünün tespit edilmiş olduğunu, HPV ve serviks (rahim ağzı) kanseri yazılarımda dile getirmiştim.
#HPV AşısıHuman Papilloma Virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir. Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer,cinsel yolla bulaşan HPV konusunda önemli bilgiler verdi.
#HPVDünyada kalp hastalıklarından sonra en büyük ölüm nedeni olarak karşımıza kanser çıkıyor. Bu noktada kanserojen maddeleri etkisiz hale getiren ve kansere karşı kalkan oluşturan C vitamini önemini bir kat daha arttırıyor. C vitamininin antibiyotik ile kombine edilerek verildiğinde kanser tedevisinde etkin olarak kullanılıyor. Koruyucu Tıp Uzmanı Ali Fuat Aytekin, bu yöntemin dünya çapında yayılmaya başladığına dikkat çekti.
#Genel SağlıkHer yıl binlerce kadın üreme organlarıyla alakalı bir kanser türlerine yakalanmaktadır, bu kanser türlerinden biri de vajinal kanser olarak ifade ediliyor. Vajinal kanser hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar da bu hastalığın altında yatan nedenleri ve belirtilerini araştırıyor. Peki, vajinal kanser nedir? Vajinal kanser belirtileri neler?
#Vajinal Kanser Nedir?Türkiye ve dünya jinekoloji camiasının yakından takip ettiği geleneksel Türk-Alman Jinekoloji Kongresi Kıbrıs’ta gerçekleşti. Kongrede konuşan TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olma sorununun giderek arttığını belirterek, "Türkiye’de çiftlerin yüzde 15i çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor dedi.
#Bebek Sahibi OlamamaSİVİLCE olarak bilinen akne en sık raslanan cilt problemlerindendir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Varilsüha, sivilcelerin genellikle ergenlikte başlayıp 20’li yaşlarda azaldığını belirterek, 30’lu, 40’lı yaşlara kadar sürebileceğini, hatta bu yaşlarda da yeni başlayabileceğini vurguladı.
5 çocuklu Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de doğurganlık sayısının klişe sloganlarla aşağı indirilmesının toplumun yaşlanmasına neden olacağını savunarak, doğum kontrolü ve aile planlaması gibi kavramların rafa kalktığını, üreme sağlığı konusunun önemli olduğunu kaydetti.